Επικαιρότητα

Ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό εάν πέσει η Ιντλίμπ ζήτησε ο Τσίπρας

Στην Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας πως η επίλυση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία σε περίπτωση που η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας οδηγήσει σε αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα ζήτησε ο πρωθυπουργός κατά το δείπνο των ηγετών την πρώτη ημέρα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σάλτσμπουργκ.

Η κατάσταση στην Ιντλίμπ έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά την συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για σύσταση αποστρατικοποιημένων ζωνών στην περιοχή, όμως παραμένουν οι ανησυχίες ότι τυχόν επέμβαση των καθεστωτικών δυνάμεων Άσαντ θα προκαλέσει κύμα προς τα τουρκικά σύνορα και εν συνεχεία προς την Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την πάγια θέση της Αθήνας πως η επίλυση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Σημείωσε πως η σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής, που προσπαθεί να δρομολογήσει η Κομισιόν, είναι μεν αναγκαία αλλά συνάμα είναι μόνον ένα βήμα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαχείρισης του ζητήματος.

Στάθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου εντός του έτους, αν και στην πράξη αυτή η προσπάθεια έχει «παγώσει» από την άνοιξη λόγω έντονων διαφωνιών ανάμεσα στα κράτη-μέλη για το πώς θα πρέπει να διαμορφωθεί η κατανομή βαρών μετά το σύστημα του Δουβλίνου.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως χρειάζεται μια δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών. Το ισχύον σύστημα προβλέπει πως η εκάστοτε χώρα εισόδου είναι υπεύθυνη να χειριστεί την αίτηση για άσυλο κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη, γεγονός που οδηγεί σε υπερφόρτωση χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x