Επικαιρότητα

Η Ιρλανδία νομιμοποιεί τις αμβλώσεις μετά από ιστορικό δημοψήφισμα

Ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται πως είναι η ψήφος των νέων, με τις ηλικίες 18 έως 34 ετών να ψηφίζουν σε ποσοστό άνω του 82% για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Με συντριπτική πλειοψηφία φαίνεται πως ψήφισαν οι Ιρλανδοί υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, σύμφωνα με exit polls που διενέργησαν η κρατική ραδιοτηλεόραση RTE και οι εφημερίδα Irish Times.

Σύμφωνα με το RTE το 69,4% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος, η οποία υιοθετήθηκε το 1983 και κατοχύρωνε το ισότιμο δικαίωμα στη ζωή για την μητέρα και το αγέννητο παιδί. Μόλις το 30,6% ψήφισε κατά.

Παραπλήσια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας των Irish Times, με το 68% να υπερψηφίζει την νομιμοποίηση των αμβλώσεων και το 32% να υποστηρίζει την διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.

Το διαφαινόμενο αποτέλεσμα αντανακλά την σταδιακή απώλεια επιρροής της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία, όπου ο κλήρος διαδραματίζει κομβικό ρόλο από το 1922, όταν η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα φαίνεται πως είναι η ψήφος των νέων, με τις ηλικίες 18 έως 34 ετών να ψηφίζουν σε ποσοστό άνω του 82% για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Σημειώνεται πάντως ότι ακόμα και σε συντηρητικές επαρχίες όπως το Κόνακτ - Ούλστερ, όπου το «Όχι» αναμενόταν να κυριαρχήσει, το «Ναι» εκτιμάται πως επικράτησε με διάφορα τουλάχιστον 19 μονάδων.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου ώρα Ελλάδος. Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν το αποτέλεσμα θα δρομολογήσει την κατάργηση της 8ης τροπολογίας και θα επιτρέψει στην Βουλή θα νομοθετήσει νέο πλαίσιο, που κατά πάσα πιθανότητα θα επιτρέπει τις αμβλώσεις μέχρι και τις 12 εβδομάδες κύησης.

Μέχρι σήμερα η Ιρλανδία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Πολωνία και η Μάλτα είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες όπου ο τερματισμός της εγκυμοσύνης απαγορεύεται δια νόμου στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.

Σε ένα ακόμα σινιάλο του πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί, ο πρωθυπουργός Λέο Βάραντκαρ είχε υποστηρίξει ενεργά την εκστρατεία υπέρ της ακύρωσης της 8ης τροπολογίας και φρόντισε να χαιρετίσει το διαφαινόμενο αποτέλεσμα.

«Δημοκρατία εν δράσει. Φαίνεται πως θα γράψουμε ιστορία αύριο», έγραψε στο Twitter.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x