Επικαιρότητα

Η στάση της ΕΡΤ στο εμπάργκο της ΝΔ για τον Καψώχα - Αντιδράσεις κομμάτων

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψώχας δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο, παραπέμποντας στην ανακοίνωση της ΕΡΤ. Παραπέμπεται στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ.

«Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία» ήταν η αντίδραση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην απόφαση της ΝΔ να προβεί σε εμπάργκο στο κανάλι μετά τις δηλώσεις του δημοσιογράφου του Σωτήρη Καψώχα που παρουσίασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θεωρητικό του ιταλικού φασισμού.

«Η ΕΡΤ υποχρεούται εκ του νόμου να καλύπτει με τρόπο αναλογικό τις δραστηριότητες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ειδικότερα, βάσει του άρθρου 3 του Ν. 4173/2013, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν.4324/2015, προβλέπεται σαφώς ότι η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ‘’μεριμνά για την παρουσίαση θεμάτων και δραστηριοτήτων πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και των παραγωγικών τάξεων’’ αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο δημοσιογράφος δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο την Τρίτη, παραπέμποντας στην ανακοίνωση της ΕΡΤ. Ο δημοσιογράφος παραπέμπεται στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ.

«Η κάλυψη θα συνεχιστεί όπως προβλέπει η νομοθεσία»

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΡΤ για το εμπάργκο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνεται ότι «βεβαίως, η Νέα Δημοκρατία δικαιούται να απαγορεύει στους εκπροσώπους της να συμμετέχουν σε ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η απόφαση για την πλήρη ενημέρωση του τηλεοπτικού κοινού σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να καλύπτει τις δραστηριότητες των πολιτικών αρχηγών ακριβώς όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

«Όσον δε αφορά στα σχόλια για το κόστος των ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ, υπενθυμίζεται για μία ακόμη φορά ότι όλα τα οικονομικά στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια. Σημειώνεται επίσης, ότι πρόσφατα κατετέθησαν επισήμως στη Βουλή, στο πλαίσιο ερώτησης προς τον Υπουργό ΨΗΠΤΕ, αναλυτικά στοιχεία για τα παραπάνω, καθώς και για το κόστος κάλυψης δραστηριοτήτων των κομμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Η ΝΔ έχει κάνει χειρότερα»

«Η ΝΔ έχει κάνει χειρότερα στο παρελθόν, σε σχέση με την ΕΡΤ. Την έκλεισε μέσα σε ένα βράδυ. Επομένως το εμπάργκο δεν είναι και η απόλυτη κλιμάκωση, την οποία θα μπορούσε να κάνει η ΝΔ. Δείχνει τη συνολική της αντίληψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μεταχειρίζεται κανείς τη δημόσια τηλεόραση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Στοχοποίηση της δημόσιας τηλεόρασης»

«Το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί την κλιμάκωση της μεθοδευμένης και συστηματικής στοχοποίησης της δημόσιας τηλεόρασης από τον Κ. Μητσοτάκη» αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή την απόφαση της ΝΔ να αποσύρει βουλευτές και στελέχη της από όλες τις συχνότητες της ΕΡΤ.

«Είναι προφανές ότι στην αντίληψη της ΝΔ για την ενημέρωση δεν χωρά η δημόσια ραδιοτηλεόραση, παρά μόνο οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί. Αυτό έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, με το αντισυνταγματικό κλείσιμο και το «μαύρο» στην ΕΡΤ από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, για το οποίο διασύρθηκε η χώρα μας διεθνώς. Η ΝΔ είναι εκτεθειμένη πρώτα από όλα στους Έλληνες πολίτες, που στηρίζουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχει θέμα δημοκρατίας σε ό,τι έχει να κάνει με την ΕΡΤ. Λυπάμαι που παίρνει η μπάλα όλους τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, δεν το αξίζουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δημοσιογραφικά στελέχη της κυβέρνησης»

Σκληρή κριτική στην ΕΡΤ άσκησε ο Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντας την ουσιαστικά για προπαγάνδα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ ανέφερε πως οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν «της Μιχαλούς» για την ΕΡΤ για να υπάρχουν «δημοσιογραφικά στελέχη» της κυβέρνησης που μιλούν με απαξιωτικούς και άκρως φασιστικούς χαρακτηρισμούς.

«Καταγγέλλουμε τον Καψώχα»

Μήνυμα στο twitter για το θέμα ανάρτησε και ο γραμματέας του τομέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτης Μαλέλης. «Δεν κάνουμε εμπάργκο στην ΕΡΤ, καταγγέλλουμε τον κ. Καψώχα για τις δηλώσεις του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαλέλης.

«Λάθος η ΕΡΤ να παρουσιάζεται ως κυβερνητικό όργανο»

«Η ΕΡΤ πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα στην πληροφόρηση, πρέπει να διακρίνεται για τον πλουραλισμό στην λειτουργία της και την αμεροληψία στις εκπομπές της» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων για το εμπάργκο της ΝΔ στην ΕΡΤ και προσθέτει «Είναι λάθος, η ΕΡΤ να παρουσιάζεται ως κυβερνητικό όργανο, ακολουθώντας την τακτική των ιδιωτικών ΜΜΕ που παίζουν παιχνίδια εξουσίας για έργα και προμήθειες. Η Ένωση Κεντρώων περιμένει από την ΕΡΤ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και για αυτό κρίνουμε, ότι είναι μεγάλο ατόπημα η συμπεριφορά του δημοσιογράφου Σ. Καψώχα που επιτέθηκε με αυτούς τους χαρακτηρισμούς εναντίον του κ. Κ. Μητσοτάκη».

Πηγή: Skai.gr /news/media/article/383662/i-stasi-tis-ert-sto-ebargo-tis-nd-gia-ton-kapsoha-adidraseis-kommaton/#ixzz5RTQs0z94
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x