Τα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου που δέχονται το μεγάλο βάρος της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης πρόκειται να επισκεφθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Πάντως, σύμφωνα με το Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει «βήμα πίσω» όσον άφορα την κατασκευή των κλειστών δομών, αλλά στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι στον απόηχο των επεισοδίων σε Λέσβο και Χίο. Κατά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα αν θα βοηθήσουν οι δήμαρχοι να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές με ομαλό τρόπο. 

Συναντήθηκα σήμερα με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Σε εποικοδομητικό κλίμα, τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα του μεταναστευτικού με κύριο μέλημά μας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Προχωράμε. https://t.co/8mKTzNE4EL pic.twitter.com/sDoUmWGO52
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 27, 2020

Οι κλειστές δομές θα γίνουν, και οι τοπικές αρχές θα αναζητήσουν ρεαλιστικές προτάσεις. Στις ρεαλιστικές λύσεις που θα αναζητήσουν οι τοπικοί άρχοντες σε συνεργασία με τα δημοτικά συμβούλια αναμένεται να είναι εναλλακτικές προτάσεις για χωροθέτηση, σε θέσεις διαφορετικές από αυτές που έχουν επιταχθεί. 

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.

Play Video
Τονίστηκε  ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο, καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα  περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Πηγή: skai.gr