Επικαιρότητα

Νέα εξέλιξη: Εκλήθη στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκλήθη στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς.

Συνεχίζεται το διπλωματικό πινγκ-πονγκ Αθήνας-Μόσχας, μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματικών από την Ελλάδα, οι οποίοι φέρεται ότι προσπάθησαν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη στη Β.Ελλάδα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σήμερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκλήθη στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Ελληνας πρέσβης στη Μόσχα, Ανδρέας Φρυγανάς.

Η συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με τον ιστότοπο kathimerini.gr, αφορούσε τις προχθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ., Μαρία Ζαχάροβα και την αντίδραση του ελληνικού ΥΠ.ΕΞ.

Σύμφωνα με διπλωματικές η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα. Η ρωσική πλευρά επεσήμανε ότι οι αναφορές της κ. Ζαχάροβα δεν είχαν κανένα στοιχείο έλλειψης σεβασμού και ενδεχομένως υπήρξε κάποια παρανόηση ως προς τούτο.

Η Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θεωρεί θετική εξέλιξη ότι στη συνάντηση αυτή στο Ρωσικό ΥΠΕΞ δεν ανακοινώθηκαν αντίμετρα.

Χθες, πάντως, ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα χαρακτήρισε «απογοητευτική» την κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες και χαρακτήρισε σωστή και ισορροπημένη τη δήλωση της κ. Ζαχάροβα.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο κ. Μάσλοβ μιλώντας την Πέμπτη στο Sputnik, ενώ ανέβηκαν στο λογαριασμό της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα στο twitter σήμερα το πρωί.

Συγκεκριμένα ο ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε:

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις. Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο».
«Το Αφιερωματικό έτος Ρωσία - Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».
«Οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας».
«Η δήλωση της Μ.Ζαχάροβα ήταν σωστή και ισορροπημένη, ενώ η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ υπερβολική».

Χθες, ο Ρώσος πρέσβης ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα και αμέσως διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ σχολίασαν πως το αίτημα της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά και ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος ΥΠΕΞ είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

Η Ζαχάραβα, από την πλευρά της, διέψευσε ότι επρόκειτο για αίτημα του Λαβρόφ και υπενθύμισε τη δήλωση Κοτζιά, όταν προ εβδομάδων είχε επισκεφθεί τη Μόσχα, με την οποία προσκαλούσε τον Ρώσο ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.

Πηγή: Iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x