Επικαιρότητα

Χατζηδάκης: Αυτό είναι το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ

Μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών και κατάργηση των ζημιογόνων δημοπρασιών ρεύματος προανήγγειλε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Ενέργειας.

Η κακοδιαχείριση επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε στην ΔΕΗ ζημίες που υπερβαίνουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, φέρνοντας την επιχείρηση στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δήλωσε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας παράλληλα τα σχέδια για την διάσωση της εταιρείας.

Ο κ. Χατζηδάκης κατήγγειλε πως το μοντέλο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε μία κατάσταση όπου η ΔΕΗ παρήγαγε ρεύμα ακριβά και το πωλούσε ακριβά, ωφελώντας τους ανταγωνιστές της. Προσέθεσε ότι τα σχέδια για το μέλλον της επιχείρησης συνεπάγονταν απώλεια περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων πελατών τα επόμενα χρόνια, συρρικνώνοντας την βάση πελατών.

Σημείωσε πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι δυνατόν να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ούτε είναι βιώσιμη τυχόν διαίρεση σε «καλή» και «κακή» ΔΕΗ – όπου θα μεταφερθούν προβληματικά στοιχεία – καθώς θα κόστιζε στους φορολογούμενους περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος λίγων ετών.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση έχει σχέδιο διάσωσης της επιχείρησης με δύο πυλώνες, την στήριξη και την εξυγίανση, εγγυώμενος ωστόσο ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν την παραμικρή επιβάρυνση στους λογαριασμούς τους.

Το σχέδιο, είπε, περιλαμβάνει μερική ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης, του ΔΕΔΔΗΕ, κατάργηση των δημοπρασιών ρεύματος που στοιχίζουν στην ΔΕΗ και ευνοούν τους ανταγωνιστές της και διεύρυνση του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Προανήγγειλε επίσης στόχευση των στρατηγικών κακοπληρωτών και των μεγάλων οφειλετών συν εθελούσια έξοδο προσωπικού.

Υποστήριξε πάντως ότι οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε αυξήσεις στις χρεώσεις του ρεύματος για τους καταναλωτές, διότι η νέα τιμολογιακή πολιτική θα εξισορροπηθεί χάρη στο πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ που έχει σχηματισθεί από τις χρόνιες χρεώσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

«Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης», είπε.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x