Επικαιρότητα

Γιατί διακόπηκαν οι συζητήσεις Κοντομηνά-Καλογρίτσα

Στο εξωτερικό μεταβαίνει ο πρόεδρος του Alpha - Πόθεν έσχες μόνο για την πρώτη δόση (1/3 του συνολικού τιμήματος) που θα καταβάλλουν οι νέοι καναλάρχες.

Μια εβδομάδα μετά το τέλος του διαγωνισμού που δημιούργησε νέο τοπίο στην ελληνική τηλεόραση, τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την ημέρα, με το ενδεχόμενο εκπλήξεων και ανατροπών να γίνεται όλο και μεγαλύτερο, μετά την στρατηγική που αναπτύσσουν νικητές και ηττημένοι.

Μέσα σε 24 ώρες ανατράπηκαν δύο βασικές παράμετροι στην πορεία ανάδειξης των οριστικών αναδόχων, ενώ όλα δείχνουν πλέον οτι είναι πιθανή και η παράταση όλων των σχετικών προθεσμιών, τουλάχιστον μέχρι να εκδοθούν οι πρώτες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως ανακοίνωσε ο νομικός σύμβουλος του ALPHA, τροποποιήθηκε η σχετική απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και ο τηλεοπτικός σταθμός μπορεί μόνο να λάβει γνώση αποσπασμάτων του οπτικού υλικού που υπάρχει από τον διαγωνισμό.

Ταυτόχρονα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε οτι ο έλεγχος του Πόθεν Έσχες των νέων καναλαρχών, θα περιοριστεί αρχικώς μόνο στην αιτιολόγηση των ποσών που θα καταβληθούν ως πρώτη δόση, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Βαγγέλη Μαρινάκη, μέσω της εταιρείας του ALTER EGO, που ζήτησε τον έλεγχο του συνόλου των τιμημάτων που προσφέρθηκαν στον διαγωνισμό.
Γιατί διακόπηκαν οι συζητήσεις Κοντομηνά-Καλογρίτσα για τον Alpha

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες για τα νέα κανάλια, ο ιδιοκτήτης του ALPHA Δημήτρης Κοντομηνάς, αποφάσισε να διακόψει τις διαβουλεύσεις με τον Χρήστο Καλογρίτσα τηρώντας στάση αναμονής και αναχωρεί αύριο για το εξωτερικό, προγραμματίζοντας να λείψει για 15 ημέρες.

Ο νομικός σύμβουλος του ALPHA Πάνος Λαζαράτος, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και με δηλώσεις του ανακοίνωσε οτι υπήρξε μερική ανάκληση της απόφασης που εξέδωσε την Τετάρτη η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Ροζαλία Λάλη μετά από σχετικό αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού.

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου με το σκεπτικό ότι δεν ειναι δυνατός ο διαχωρισμός των ευαίσθητων από τα απλά προσωπικά δεδομένα. Κι όπως τόνισε ο δικηγόρος του ALPHA θα πρέπει τώρα να προηγηθεί επεξεργασία του οπτικού υλικού από την αρμόδια αρχή προκειμένου να απαλειφθούν προσωπικά δεδομένα τα οποία, όμως όπως σημείωσε, από την αρχή δεν θα έπρεπε να καταγραφούν».

Από το μεσημέρι της Τετάρτης εξάλλου, ξεκίνησε ο έλεγχος των Πόθεν Έσχες των τεσσάρων εταιρειών που επικράτησαν στον διαγωνισμό, για τα ποσά που δεσμεύθηκαν οτι προσφέρουν για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας.

Πόθεν έσχες μόνο για την πρώτη δόση και όχι για το σύνολο του τιμήματος

Όμως με χθεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, διευκρίνισε οτι οι τέσσερις εταιρείες θα ελεγχθούν μόνο για τα ποσά που αντιστοιχούν στην πρώτη δόση των τιμημάτων που πρόσφεραν (30%) κι όχι για το σύνολο του ποσού, προκαλώντας αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από την εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη ALTER EGO.

«Μια τέτοια πρακτική, εκτός του ότι θα έθετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα του συγκεκριμένου διαγωνισμού, θα κινδύνευε ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως συγκάλυψη ενδεχόμενης απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ALTER EGO και προσθέτει:

«Επισημαίνουμε ότι το πνεύμα του ν. 4339 και της Προκήρυξης δεν προβλέπει τη χορήγηση άδειας σε πρόσωπο που δεν κατέχει το σύνολο του τιμήματος για το οποίο έχει δεσμευτεί προκειμένου να το αποκτήσει. Αναμένουμε ότι η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού θα λειτουργήσει με γνώμονα τη διαφάνεια και την τήρηση του νόμου, αλλά πρωτίστως με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου».

Νίκος Παππάς: Η ΝΔ αρρωσταίνει...

Οι τηλεοπτικές άδειες εξακολουθούν να προκαλούν και πολιτική ένταση με τον υπουργό Επικρατείας να επιτίθεται και πάλι σήμερα κατά της Ν.Δ. με αφορμή συνέντευξη του Νίκου Δένδια με την οποία σημείωνε οτι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα απαιτήσει τα τιμήματα απο τους καναλάρχες όταν γίνει κυβέρνηση.

«Αυτή είναι η Ν.Δ. Αρρωσταίνει όταν ωφελούνται οι αδύναμοι και βγάζει σπυριά όταν πληρώνουν οι ισχυροί», υπογράμμισε ο κ. Παππάς, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δένδια.

«Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ., κ. Νίκος Δένδιας, δήλωσε σήμερα ότι το κόμμα του θα επιστρέψει στους τηλεοπτικούς σταθμούς τα 246 εκατ. ευρώ που πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλλον στο Μοσχάτο μετακόμισε το παράρτημα κάποιου τηλεοπτικού σταθμού, όχι η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία να ανακαλέσει τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, κατά την αποψινή του συνέντευξη στον –εκ των προσωρινών υπερθεματιστών- τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και να δηλώσει ευθαρσώς ότι αναγνωρίζει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού» κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Νωρίτερα εξάλλου ο κ. Παππάς με δική του συνέντευξη προανήγγειλε πρωτοβουλίες για τους εργαζόμενους των καναλιών που μένουν εκτός φάσματος.

Ταυτόχρονα σημείωσε οτι η συζήτηση για τις θεματικές άδειες μετατίθεται στο απώτερο μέλλον, εξηγώντας ότι «πρώτα θα δοθούν οι άδειες στους περιφερειακούς σταθμούς και μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις θεματικές άδειες. Το θέμα αυτό δεν αφορά τον παρόντα χρόνο, θα μας απασχολήσει όταν ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών» παρατήρησε ο κ. Παππάς.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x