Γιώργος Χελάκης

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα; Μα γιατί ξαναβγαίνουμε στις αγορές γιε μου, απαντά ο πατέρας με το πρόσωπο καρφωμένο στην τηλεοπτική οθόνη.

Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα; Μα γιατί ξαναβγαίνουμε στις αγορές γιε μου, απαντά ο πατέρας με το πρόσωπο καρφωμένο στην τηλεοπτική οθόνη.

Μετά από τέσσερα χρόνια μας καλούν να το γιορτάσουμε επειδή:

Α) έχουμε ανάγκη για δανεικά.
Β) θα μας δανείσουν με επιτόκιο γύρω στο 5%.

Τι θα τα κάνουμε όμως αυτά τα δανεικά; Θα τα πάρουμε για να πληρώσουμε δανεικά που έχουμε πάρει παλαιότερα.

Συγκεκριμένα.

Το σύνολο του χρέους που έχουμε τώρα υπολογίζεται σε περίπου 370 δις ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα έχουμε δανειστεί από την τρόικα με επιτόκιο περίπου 2%. Για να πληρώσουμε τους τόκους των χρημάτων αυτών δανειζόμαστε από τις «αγορές» με επιτόκιο 5%. Χρειάζεται να είναι οικονομολόγος κανείς για να καταλάβει τη διαφορά.

Θα μπορούσε να σταθεί όμως αυτός ο δανεισμός αν τα χρήματα πήγαιναν για δημόσιες επενδύσεις προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη. Πάνε όπως για να πληρωθούν δανεικά και ίσως να κλείσουν κάποιες τρύπες σε μισθούς και συντάξεις επειδή οι δανειστές μας καθυστερούν να μας εκταμιεύσουν κάποια συμφωνημένη δόση.

Και κάτι ακόμα. Η κ. Μέρκελ το υπαινίχτηκε στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Τους έδωσε να καταλάβουν ότι εφόσον οι Έλληνες μπορούν να δανείζονται από τις «αγορές» δεν θα χρειαστεί να τους δανείζουν άλλα κράτη και κυρίως δεν θα χρειαστεί να κουρευτεί το χρέος τους.

Με άλλα λόγια όταν μπορείς να δανείζεσαι από τις αγορές πάει να πει ότι χρέος σου είναι «βιώσιμο» άρα δεν μπορείς να ζητήσεις τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του… Τόμπολα!

Βάζουμε ως κοινωνία το κεφάλι μας στο ντορβά και αυτοί μας ζητούν να πανηγυρίζουμε επειδή μπορούμε να χρεωθούμε περισσότερο.

Είναι φανερό ότι ψάχνουν για κορόιδα ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Μόνο στην Ελλάδα του Σαμαρά και του Βενιζέλου μπορεί να βρεθούν κάποιοι που θα πανηγυρίζουν επειδή είναι και βρεγμένοι και δαρμένοι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x