sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Γιουβέντους, τον νου σου: Έρχεται ο απίθανος Κριστόφ Πιάτεκ

Στοίχισε στην Τζένοα 25 φορές (!) λιγότερα χρήματα από ό,τι ο Κριστιάνο στη Γιουβέντους και χρειάστηκε μόλις 7 ματς στη Serie A’ για να γίνει ο Κριστόφ Πιάτεκ το όνομα που ΟΛΟΙ συζητάνε στην Ιταλία.

Καλοκαίρι του 2018. Οι συζητήσεις, τα αφιερώματα, οι ειδήσεις περιστρέφονται γύρω από ένα και μόνο όνομα.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αφήνει τη Μαδρίτη για το Τορίνο, φουσκώνει τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά πολλά εκατομμύρια και υπόσχεται να κάνει τη διαφορά στα γήπεδα της Serie Α.

Έναν μήνα νωρίτερα είχε φτάσει στη Γένοβα ο Κριστόφ Πιάτεκ. Αθόρυβα. Χωρίς να τον περιμένουν δημοσιογράφοι στο αεροδρόμιο και χωρίς κάμερες να μεταδίδουν ζωντανά την είσοδό του στο αθλητικό κέντρο/τα ιατρικά τεστ/τις πρώτες δηλώσεις και όλα όσα έγιναν στην άφιξη του Πορτογάλου.

Ο Πολωνός, όμως, εμφανίστηκε ανυπόμονος. Έχει παίξει σε επτά ματς στη Serie Α, ένα στο Κύπελλο και ένα με την Πολωνία στο Nations League. Σκόραρε σε όλα. Και με 14 γκολ συγκομιδή έκανε όλη την Ευρώπη να μιλάει για τον «νέο Λεβαντόφσκι» -και τους μεγαλύτερους συλλόγους να σφάζονται στα πόδια του.

Το ερχόμενο Σάββατο ο Κριστόφ Πιάτεκ θα κληθεί να αποδείξει κόντρα στη «μεγάλη κυρία» του Κριστιάνο ότι φέτος είναι πραγματικά η χρονιά του. Μια έκφραση, άλλωστε, που είχε χρησιμοποιηθεί και για όλες τις προηγούμενες, σε μια συνεχώς ανοδική πορεία που τον έβγαλε στον... αφρό.

inner

Οι -καλώς εννοούμενοι- ψίθυροι γύρω από το όνομά του ξεκίνησαν όταν ο 19χρονος Πιάτεκ φορούσε τη φανέλα της Λούμπιν. Οι συμπατριώτες του άρχισαν να συζητούν για το νέο αίμα της εθνικής Πολωνίας, τον νέο Λεβαντόφσκι, την ελπίδα του πολωνικού ποδοσφαίρου.

Πριν καλά-καλά αρχίσει να δείχνει τι μπορεί να κάνει.

Συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους παίκτες-αποκάλυψη της σεζόν 2015/16 στο πολωνικό πρωτάθλημα, μετά από μόλις έξι γκολ στο πρωτάθλημα, δύο στο Κύπελλο και 36 εμφανίσεις συνολικά.

Ακόμα, όμως, και με τους… ύμνους που γράφτηκαν για αυτόν μετά από μια τέτοια σεζόν, ήθελε περισσότερα: «Είμαι επιθετικός και πρέπει να είμαι πιο αποτελεσματικός από αυτό. Έπαιξα καλά σε κάποια παιχνίδια, αλλά είχα και αδύναμες στιγμές. Η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη», δήλωνε πριν αρχίσει η τρίτη του σεζόν στην Ekstraklasa.

Η Λούμπιν, όμως, δεν τον πίστεψε. Λίγο πριν την εκπνοή της μεταγραφικής περιόδου, η Κρακοβία «χτύπησε» με μια ισχυρή προσφορά για τον 21χρονο, τότε, επιθετικό, ο οποίος ζήτησε αύξηση για να μείνει στη Λούμπιν. Αυτή υποτίμησε τις δυνατότητές του και ο Πιάτεκ έβαλε την υπογραφή του στο νέο του τετραετές συμβόλαιο, που τον μετέτρεψε στο πιο ακριβό μεταγραφικό απόκτημα του συλλόγου.

Ο στόχος που είχε θέσει μετά τη μεταγραφή του ήταν να πετύχει διψήφιο αριθμό γκολ. Και, φυσικά, δεν δυσκολεύτηκε. Πέτυχε 12 τέρματα και μοίρασε τρεις ασίστ σε 32 παιχνίδια πρωταθλήματος.

Τα δημοσιεύματα άρχισαν να λένε ξανά για «την χρονιά του Κρίστοφ Πιάτεκ». Μέχρι την επόμενη, που ήταν ακόμα καλύτερη με 21 γκολ και την… επόμενη, που είναι ακόμα καλύτερη. Και είναι η φετινή.

Ο Μιχάλ Πρόμπιερζ -γνωστός στην Ελλάδα μετά το πέρασμά του από τον Άρη- το είχε προβλέψει το 2016.

«Αν δεν δώσουν τώρα πέντε εκατομμύρια για να τον πάρουν, σε λίγα χρόνια θα του δώσουν 30», είχε πει λίγο πριν το φινάλε της τελευταίας του σεζόν στην Κρακοβία.

inner

Λίγους μήνες μετά, το όνομα του Πιάτεκ έφτασε στον πρόεδρο της Τζένοα, ο οποίος έχει οδυνηρές μνήμες από αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η εμπειρία του Ενρίκο Πρετσιόζι του είχε δείξει πως πρέπει να το σκεφτεί καλά πριν κλείσει την πόρτα σε (έναν ακόμα) νεαρό Πολωνό επιθετικό. Κάτι που έμαθε με τον… δύσκολο τρόπο.

Οκτώ χρόνια πριν, ο ισχυρός άνδρας των Γενοβέζων ακύρωσε την τελειωμένη μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι από την Λεχ Πόζναν στην Τζένοα, γιατί η… εμφάνισή του δεν τον έπεισε πως θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά στην επίθεση της ομάδας.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, λοιπόν, όταν μάνατζερ του συνέστησε μέσω βίντεο τον «νέο Λεβαντόφσκι», δεν το σκέφτηκε πολύ. Και, ευτυχώς για αυτόν, αυτή τη φορά πήρε τη σωστή απόφαση.

Μια απόφαση, βέβαια, που εμπεριείχε πολύ περισσότερο ρίσκο από ό,τι δείχνουν τα αποτελέσματα.

Τα κατορθώματα του Κριστόφ Πιάτεκ στην Πολωνία για τα δεδομένα της Serie A ήταν ενθαρρυντικά, αλλά υπήρχαν και δεδομένα που δημιουργούσαν αμφιβολίες.

Τις μεγάλες ομάδες της Πολωνίας τις είχε δει μόνο ως αντίπαλος. Δεν έπαιζε καν στη μεγαλύτερη ομάδα της πόλης, τη Βίσλα, αλλά στην ομώνυμη, την Κρακοβία. Το όνομά του δεν είχε ακουστεί έξω από τα σύνορα της χώρας, αφού «κόπηκε» από τις επιλογές του ομοσπονδιακού της Πολωνίας για το Μουντιάλ της Ρωσίας.Ακόμα και τα 4 εκατομμύρια που ζητούσε η Κρακοβία θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα.

Το μόνο όπλο που είχε στις αποσκευές του ήταν αυτά τα 21 γκολ, απολογισμός που δεν θα ήταν άσχημος για τα δεδομένα της Τζένοα.

Χρειάστηκε μόνο 690’ στους ιταλικούς αγωνιστικούς χώρους για να δείξει ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Και έξι λεπτά, στο ντεμπούτο του στη Serie Α, για το πρώτο του γκολ, που έπεισε ακόμα και τους πιο δύσπιστους πως μπορεί να συνεχίσει να ονειρεύεται μια καριέρα σαν αυτή του μεγάλου «Λέβα».

inner

Το πρώτο του επίσημο ματς ήταν για το Κύπελλο. Κόντρα στη Λέτσε πέτυχε τέσσερα τέρματα. Στο δεύτερο από αυτά (λίγο πριν συμπληρωθεί δεκάλεπτο στο ματς!) σχημάτισε με τα χέρια του δύο όπλα, πυροβόλησε πέντε φορές και φύσηξε στον αέρα.

Με την ίδια ευκολία συνέχισε να πυροβολεί τις αντίπαλες εστίες, σκοράροντας σε όλα τα ματς που έχει παίξει μέχρι σήμερα με τη φανέλα των Γενοβέζων.

Και κάπως έτσι άρχισε να γράφει την ιστορία του.

*Έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει στα πέντε πρώτα του ματς στην Serie A, μετά τον Αντρέι Σεβτσένκο (1999).

* Έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε οκτώ γκολ στα πρώτα έξι του παιχνίδια στη Serie A, μετά τον Κάρλ Χάνσεν, που το κατάφερε πριν 70 χρόνια.

*Έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Κριστιάν Βιέρι (2002) που σκοράρει στις επτά πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Στη σχετική λίστα το ρεκόρ διατηρεί ο Γκάμπριελ Μπατιστούτα με 11 τέρματα, από το 1994.

*Με εννιά γκολ (από τα 12 συνολικά της Τζένοα φέτος στο πρωτάθλημα) είναι ο πρώτος σκόρερ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Ευρώπης.

inner

Μετά από όλα αυτά, η λίστα με τους διεκδικητές της υπογραφής του αυξάνεται ραγδαία.

Νάπολι, Ίντερ, Ρόμα, Γιουβέντους, Ντόρτμουντ, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι, Τότεναμ, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα.

Όλες αυτές έχουν… ψαχτεί για τον Πολωνό που βάλθηκε να τρελάνει την Ιταλία και θέλει να συνεχίσει το τρομερό σερί σκοραρίσματος κόντρα στη Γιουβέντους.



Εύα Ζαχαριουδάκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x