Γενικά

Η VW – Kosmocar ανοίγει το δρόμο στο φυσικό αέριο

Η Kosmocar – Volkswagen, μετά την έκδοση eco up!, του μικρού μοντέλου, διευρύνει την διαθέσιμη γκάμα των αυτοκινήτων με καύσιμο φυσικού αερίου CNG.

Λανσάρει λοιπόν στην Ελλάδα το Passat TSI Ecofuel (150 hp), το οποίο διαθέτει παγκοσμίως τον πρώτο κινητήρα φυσικού αερίου που συνδυάζει άμεσο ψεκασμό με διπλή υπερτροφοδότηση (Compressor & Turbo), προσφέροντας κορυφαίες επιδόσεις σε συνδυασμό με άριστη οικονομία χρήσης. Eπιταχύνει σε 9,8 δευτερόλεπτα, έχει μέγιστη ταχύτητα 214 χλμ/ώρα, ενώ καταναλώνει μόλις 4,3 κιλά φυσικού αερίου ανά 100χλμ.

Το φυσικό αέριο πωλείται σε κιλά και η ενεργειακή ισοδυναμία είναι: 1 κιλό φυσικού αερίου = 1,5 λίτρα βενζίνης = 1,3 λίτρα πετρελαίου = 2 λίτρα υγραέριο.

Σήμερα η τιμή ανά κιλό του CNG κυμαίνεται κάτω από 1€ (τρέχουσα τιμή 0,97€), άρα το κόστος καυσίμων για το Passat TSI EcoFuel ανέρχεται σε μόλις 4,17€ ανά 100χλμ., πιο οικονομικό στην κατηγορία του από πετρελαιοκίνητα και υβριδικά!

Στρατηγική Συνεργασία Kosmocar-Volkswagen με ΔΕΠΑ

Η ελληνική εταιρεία είναι η μοναδική μέχρι στιγμής που έχει ξεκινήσει στρατηγική συνεργασία με την ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο ανάπτυξης της αεριοκίνησης στην ελληνική αγορά, και έχει ήδη παραδώσει 10 Passat TSI EcoFuel σε οδηγούς ταξί της Αττικής. Μάλιστα, οι πρώτες εντυπώσεις των οδηγών ταξί μετά από χρήση περίπου 15.000 χλμ. είναι πολύ θετικές, αναφέροντας κατά μέσο όρο μείωση στο κόστος κατανάλωσης (€/χλμ) που κυμαίνεται μεταξύ 50% - 60% σε σχέση με τα προηγούμενα Diesel αυτοκίνητα που είχαν στην κατοχή τους.

Δίκτυο Διάθεσης Φυσικού Αερίου κίνησης

Η ΔΕΠΑ στοχεύει άμεσα στην επέκταση του δικτύου τροφοδότησης φυσικού αερίου σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πετρέλαια, με το άνοιγμα 6-7 νέων πρατηρίων στις μεγάλες πόλεις κατά μήκος του οδικού άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης εντός του 2013 και τα υπόλοιπα 6 - 7 εντός του 2014. Ηδη, τα 2 πρώτα πρατήρια είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές στο Ίλιον και την Ανθούσα Αττικής, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εμπορική λειτουργία των πρατηρίων σε Θεσσαλονίκη και Κηφισιά.

Διάταξη δεξαμενών καυσίμου – Λειτουργία συστήματος ECOFUEL

Το Passat TSI Ecofuel διαθέτει 3 υποδαπέδιες δεξαμενές φυσικού αερίου από ειδικής επεξεργασίας ατσάλι χαμηλού βάρους και μια δεξαμενή βενζίνης. Δεν υπάρχουν διακόπτες για χειροκίνητη μετάβαση από φυσικό αέριο σε βενζίνη ή το αντίστροφο. Λειτουργεί με φυσικό αέριο, η βενζίνη χρησιμοποιείται μόνο για την εκκίνηση του κινητήρα και όταν αδειάσουν οι δεξαμενές φυσικού αερίου. Στον πίνακα οργάνων έχουν ενσωματωθεί δύο ξεχωριστοί δείκτες μέτρησης για κάθε τύπο καυσίμου. Με 21 κιλά φυσικού αερίου και 31 λίτρα βενζίνης, η συνολική αυτονομία φθάνει τα 980 χιλιόμετρα (480 με φυσικό αέριο). Τιμή 25.540€ (Limousine) και 26.770€ (Variant) και ταξί 23.600€ (Limousine).


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x