sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η δεύτερη αρχή του Σωτήρη

Τον ανέδειξε, τον είδε να μεγαλώνει και να του φεύγει, αλλά τώρα είναι έτοιμος να τον υποδεχτεί ξανά και να του δώσει την ευκαιρία για μία νέα αρχή. Ο Σωτήρης Νίνης επιστρέφει στον Παναθηναϊκό…

Στην ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του φαίνεται πως ο Σωτήρης Νίνης θα έχει τη δυνατότητα να ξαναβάλει την καριέρα του στον ίσιο δρόμο. Όπως αποκάλυψε η στήλη «Τρελός του Χωριού» στη SportDay, ο 24χρονος μεσοεπιθετικός είναι προ των πυλών του Παναθηναϊκού και πλέον απομένουν οι ανακοινώσεις για την… επανασύνδεση.

Πρόκειται για μια σχέση που άρχισε ονειρεμένα… Για το ταλέντο του γινόταν πολύς λόγος για αρκετό καιρό, αλλά ήταν ο Βίκτορ Μουνιόθ αυτός που είχε το θάρρος να τον ρίξει στα βαθιά. Ο Ισπανός τεχνικός εισηγήθηκε να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο το Δεκέμβριο του 2006, περίπου 15 μήνες πριν ενηλικιωθεί, και αυτός που του χάρισε το ντεμπούτο του. Ήταν 7 Ιανουαρίου του 2007, όταν ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό έφηβος αγωνιζόταν στη νίκη επί του Αιγάλεω με 1-0. Τα εγκωμιαστικά σχόλια δεν ήταν… χαριστικά, λόγω της συμπάθειας με την οποία Τύπος και φίλαθλοι αντιμετωπίζουν συνήθως τέτοια φαινόμενα. Ο μικρός κέρδισε τα εύσημα με το σπαθί του παίζοντας σαν… άντρας.

Η πολλά υποσχόμενη αρχή είχε και συνέχεια. Στις 27 Ιανουαρίου του ίδιου χρόνου ήρθε το πρώτο γκολ στον αγώνα με τον Πανιώνιο…



… και στις 18 Φεβρουαρίου ακολούθησε το γκολ στο θρίαμβο με 4-1 επί της ΑΕΚ.



Ο χαμογελαστός πιτσιρικάς ήταν μονίμως στην επικαιρότητα και η ανάδειξή του αποτέλεσε οδηγό για άλλες ομάδες, ώστε να δώσουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Η καταγωγή του από τη Χειμάρρα της Αλβανίας έκανε τη γειτονική χώρα να αποπειραθεί να τον «αρπάξει» για να εκπροσωπήσει τα χρώματά της, ωστόσο εκείνος επέλεξε την Ελλάδα. Έγινε μέλος της Εθνικής Νέων και μαζί της (παρέα με Μήτρογλου, Δημούτσο, Σιόβα, Κουτσιανικούλη και άλλους) έφτασε στον τελικό του Euro 2007 στην Αυστρία, όπου όμως «χαμογέλασε» η Ισπανία με 1-0.

Το άστρο του Νίνη άρχισε να γίνεται γνωστό και στο εξωτερικό. Κορυφαία μέσα τον συμπεριλάμβαναν στους ραγδαία ανερχόμενους παίκτες του κόσμου, ενώ σενάρια για την απόκτησή του από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης έδιναν κι έπαιρναν.

Το… εφηβικό και μικροκαμωμένο σώμα του δεν άντεξε την καταπόνηση και τα πρώτα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται τον Οκτώβριο του 2007, όταν υποβλήθηκε σε επέμβαση στους κοιλιακούς και με τον Ζοσέ Πεσέιρο να μην τον πιστεύει όσο ο προκάτοχός του περιορίστηκε σε μόλις 9 εμφανίσεις σε όλη τη σεζόν 2007/08.

Ο Ότο Ρεχάγκελ επένδυσε στο ταλέντο του και στις 19 Μαΐου του 2008 ο Νίνης σε ηλικία 18 ετών και 46 ημερών έγινε στο ντεμπούτο του ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής.



Η έλευση του Χενκ Τεν Κάτε, λάτρη της αξιοποίησης νεαρών παικτών από τα χρόνια του στην Μπαρτσελόνα κι όχι μόνο, έδωσε νέα πνοή στον ενήλικα, πλέον, Νίνη. Με τον Τζιμπρίλ Σισέ συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο, ο μικρός δείχνει την αξία του στο Champions League και την επόμενη σεζόν έρχεται η εκτόξευση. Υπό τον Νίκο Νιόπλια κατακτά με το «τριφύλλι» το νταμπλ έχοντας 42 συμμετοχές και 6 γκολ σε όλη τη σεζόν 2009/10. Η Μαν. Γιουνάιτεντ και ομάδες από την Ιταλία, ειδικά μετά τη μεγάλη του εμφάνιση στη νίκη με 3-2 επί της Ρόμα για το Europa League, φέρονται να κινούνται για την απόκτησή του.

Η αρχή της πτώσης

Παραμένει στον Παναθηναϊκό και η επόμενη σεζόν του δεν είναι στα ίδια επίπεδα. Επηρεασμένος από τους τραυματισμούς, ίσως και από τη συζήτηση για μεταγραφές ή το θέμα του συμβολαίου του, περιορίζεται σε 30 εμφανίσεις και 4 γκολ. Στο Μουντιάλ του 2010 η παρουσία του στην αποστολή έχει μάλλον… διακοσμητικό ρόλο. Οι μετοχές του «πέφτουν», συμπαρασύρεται από την κακή εικόνα του Παναθηναϊκού και το διαζύγιο μοιάζει αναπόφευκτο. Αυτό ανακοινώνεται από τον ίδιο τον Ιανουάριο του 2012, όταν κάνει γνωστό πως έχει συμφωνήσει με ομάδα του εξωτερικού και φεύγει σαν ελεύθερος. Ο Φερνάντο Σάντος τον εμπιστεύεται στην αποστολή για το Euro 2012, αλλά δεν αξιοποιεί τις ευκαιρίες.

Το ίδιο και στην Ιταλία με τη φανέλα της Πάρμα. Όλοι προσδοκούσαν πως ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι θα του δίδασκε τα μυστικά της θέσης, αλλά εκείνος δεν τον εμπιστεύεται ποτέ, παίζει σε μόλις 15 ματς όπου δυσκολεύεται αφάνταστα από τη σκληρότητα του πρωταθλήματος και τη συχνά λάθος θέση που χρησιμοποιείται.

Εν συνεχεία αποφασίζεται να δοθεί δανεικός στον ΠΑΟΚ. Με κάποιες αναλαμπές στην απόδοσή του, αλλά και ως επί το πλείστον «χλωμές» εμφανίσεις, ο Νίνης δεν συνεχίζει στον «Δικέφαλο του Βορρά» μετά το καλοκαίρι. Οι «παρμένσι» προσπάθησαν να φορτώσουν σε άλλη ομάδα το μεγάλο του συμβόλαιο, εις μάτην όμως, ο ίδιος δέχεται να αποδεσμευτεί για να βρει πιο εύκολα ομάδα, αλλά οι προτάσεις που έχει δεν τον καλύπτουν και το παιχνίδι με το χρόνο δεν τον βγάζει κερδισμένο. Η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται και εκείνος παραμένει χωρίς ομάδα, μέχρι και τώρα…

Η δεύτερη ευκαιρία

Ο Παναθηναϊκός μοιάζει σαν σανίδα σωτηρίας για μια καριέρα που άρχισε με τεράστιες υποσχέσεις, λοξοδρόμησε λόγω τραυματισμών αλλά και με ευθύνη του ίδιου, ωστόσο μπορεί να ξαναμπεί στον ίσιο δρόμο. Το οικογενειακό περιβάλλον του «τριφυλλιού» μοιάζει ιδανικό. Άλλωστε στα 24 του, δεν τον έχουν πάρει και τα χρόνια. Και ο Σωτήρης Νίνης μπορεί να ανθίσει καθυστερημένα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x