Διονύσης Δεσύλλας

Η χουντική προπαγάνδα για τον Παναθηναϊκό

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει στο sport-fm.gr για τα γνωστά «παραμύθια» περί Χούντας και Γουέμπλει, το αποκαλυπτικό έγγραφο και την Ελλάδα του λαϊκισμού και του τυφλού οπαδισμού.

Πολλοί το διάβασαν, λίγοι το κατάλαβαν. Για να γίνω ακριβής, πολλοί είδαν απλώς τον τίτλο και στη συνέχεια επιδόθηκαν σε έναν ιντερνετικό λαϊκισμό, που, άλλωστε, είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Και να τα ποσταρίσματα, και να τα share και να τα σχόλια, τα οποία έφταναν σε σημείο γραφικότητας και «καφενείου». Για μια ακόμη φορά, το κοινό (και όχι μόνο) το οποίο ασχολείται με την αθλητική επικαιρότητα, απέδειξε ότι δεν διαβάζει, δεν ενημερώνεται. Απλώς «ξεπετά» και μετά κραυγάζει. Κι’ ας εκτίθεται, όπως συνέβη, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Εθνους για το Γουέμπλει και την προσπάθεια της Χούντας να το «καπηλευτεί».

Η εφημερίδα, λοιπόν, αποκαλύπτει ένα απόρρητο έγγραφο της εποχής για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας. Πρόκειται για το Μηνιαίον δελτίο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων – Διαφωτίσεως», με τίτλο «Ψίθυροι - Διαδόσεις – Φήμαι». Σ’ αυτό, λοιπόν, η Χούντα προσπαθεί να διαδώσει ότι το παιχνίδι αγοράστηκε από το καθεστώς έναντι 3 εκατ. δραχμών.

Τι είναι το «Μηνιαίον δελτίο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων – Διαφωτίσεως»; Απόρρητο έγγραφο που μοιραζόταν από το καθεστώς στους «συνεργάτες», και είχε ως στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προπαγάνδα. Η Χούντα, μέσω αυτών των εντολών που έδινε, περνούσε προς τα έξω όλα όσα ήθελε και τα οποία, φυσικά, ήταν ψευδή. Από Γουέμπλει και Παναθηναϊκούς, μέχρι δημόσια έργα, δεξιώσεις κτλ, κτλ. Τακτική, η οποία ήταν υπαρκτή σε όλα τα καθεστώτα. Προπαγάνδα λέγεται. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο…

Αν κάποιος ψαχτεί λίγο ιστορικά, καταλαβαίνει εύκολα ότι το καθεστώς της επταετίας προσπάθησε να καπηλευτεί τη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικού ποδοσφαιρικού συλλόγου. Τα γεγονότα που αποδεικνύουν το παραπάνω είναι πολλά. Από τις «γκάφες» της Δέσποινας, στην προσπάθειά της να «περάσει» αυτά που ήθελε ο σύζυγος, μέχρι δημοσιεύματα, αλλά και το απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύτηκε τώρα.

Το καθεστώς προσπάθησε να «καρπωθεί» μια τέτοια αθλητική επιτυχία, όπως και άλλα εκείνη την εποχή. Αργότερα, η αλήθεια έλαμψε. Ετσι συμβαίνει, συνήθως…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x