Βάιος Τσούτσικας

Και μετά… Καλάθης

Ο Βάιος Τσούτσικας γράφει στο sport-fm.gr για την εικόνα που άφησε το πρώτο ντέρμπι στο μπάσκετ και το χρονικό σημείο που άρπαξε το ματς ο Παναθηναϊκός.

Μια γενική παρατήρηση είναι η… καθιερωμένη: ότι δηλαδή το γεγονός ότι σήμερα ο Παναθηναϊκός έχει να λέει ότι νίκησε τον Ολυμπιακό στο τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι δεν λέει πολλά για τα πολλά ντέρμπι που έρχονται. Ειδικά για όσα θα γίνουν από την άνοιξη και μετά. Είδαμε τι έγινε και πέρυσι, όταν ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από τον ελλιπέστατο Παναθηναϊκό στο Κύπελλο αλλά στο φινάλε πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πάμε, λοιπόν, μόνο στα επιμέρους…

Η επιλογή του Παναθηναϊκού να «φορτσάρει» περισσότερο στο φινάλε της προετοιμασίας του τον βοήθησε να έχει καλύτερη αθλητική εικόνα στο ΣΕΦ. Κυρίως από το 30’ και μετά. Όταν, δηλαδή, τα «τριάρια» του πάτησαν γκάζι εκμεταλλευόμενα κυρίως την απελευθέρωση του Καλάθη. Είναι το χρονικό σημείο στο οποίο ο διεθνής γκαρντ καταλαβαίνει ότι η άμυνα του Ολυμπιακού του δίνει περισσότερο χώρο και χρόνο και σημαδεύει στην πλάτη της άμυνας των «ερυθρολεύκων».

Ο Ολυμπιακός από τη δική του πλευρά επέλεξε να επενδύσει τα πάντα στην άμυνα και άφησε απ’ έξω ένα εναλλακτικό πλάνο στην επίθεση. Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο τα γκαρντ των «πρασίνων» βάζουν τα χέρια τους στους διαδρόμους της πάσας. Συνήθεια που μοιάζει να αποδιοργανώνει τον – έστω άγουρο τον Οκτώβρη – Ολυμπιακό. Αν βγάλει εκτός λογαριασμού τον Πρίντεζη και λίγο τον Λοτζέσκι οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να γίνουν παραγωγικοί.

Επιμέρους σημαντική παρατήρηση είναι και η κατά κράτος επικράτηση του Παναθηναϊκού στα ριμπάουντ. Είναι και το στατιστικό στοιχείο που κράτησε όρθια την ομάδα του Τζόρτζεβιτς όσο τα κουράγια των παικτών του Σφαιρόπουλου ήταν αρκετά. Όσο – με άλλα λόγια – ο Παναθηναϊκός είχε πολύ περισσότερα λάθη από τον αντίπαλό του.

Γενικά για τους δύο αντιπάλους μια κουβέντα: είναι φανερό ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι πολύ καλύτερος συγκριτικά με πέρυσι. Έχει μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο του, έχει ποιοτικότερες λύσεις σε όλες τις θέσεις, έχει προπονητή που με Ολύμπια ηρεμία χειρίζεται – τουλάχιστον αυτό έκανε στο πρώτο επίσημο ματς – το ρόστερ του. Δεν σημαίνει αυτό, βέβαια, ότι θα είναι ο Ολυμπιακός χειρότερος. Φάνηκε στο πρώτο ματς, όμως, ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο μοντάρισμα απ’ όσο υποθέταμε στο ξεκίνημα της σεζόν. Είναι σημαντικές οι αλλαγές στο ρόστερ του, υπάρχει, όμως, αρκετός χρόνος εμπρός για να διορθωθούν τα πράγματα.

Τι καταλαβαίνεις αν «ξαναδείς» το πρώτο φετινό ντέρμπι; Ότι φέτος η χρονιά και τα (πολλά) μεταξύ τους ματς που θα γίνουν θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και πολύ περισσότερο μπάσκετ…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x