sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κάν’το όπως οι Πορτογάλοι: Ο υπεύθυνος του σκάουτινγκ της Σπόρτινγκ αποκλειστικά στο sportfm.gr

Η έρευνα του ΣΠΟΡ FM για τον τρόπο δουλειάς των Πορτογάλων σε ακαδημίες και σκάουτινγκ, συνεχίζεται με την συνέντευξη του υπεύθυνου παγκοσμίου τμήματος σκάουτινγκ της Σπόρτινγκ Λισ., Πέδρο Μπραντάο.

Οι Πορτογάλοι βασίζονται ιδιαίτερα στις ακαδημίες τους και στο σκάουτινγκ.

Μέσω της έρευνας του ΣΠΟΡ FM μπορέσαμε να σας αποτυπώσουμε στα τρία προηγούμενα άρθρα μας, το σκεπτικό στην Ιβηρικό Χερσόνησο. Ο Πάουλο Γκονσάλβες που έχει μεγάλη εμπειρία από τις μικρότερες κατηγορίες, έδωσε τη δική του οπτική στο θέμα, με τον Ζοάο Τραλιάο να μιλάει για την 16ετη εμπειρία του από την Μπενφίκα. το σκάουτινγκ και τις πιο μικρές ομάδες.

Ο Ζοάο Φρανσίσκο μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε πώς δουλεύουν στο σκάουτινγκ και στις ακαδημίες μικρότεροι σύλλογοι όπως η Μορεϊρένσε. Όμως το καλύτερο το κρατήσαμε για το τέλος.

Μία από τις τοπ ομάδες, η οποία ήταν πρωτοπόρος και συνεχίζει να βασίζεται αρκετά πάνω σε αυτές τις μεθόδους είναι και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Το... αφεντικό και νο1 στο τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας παγκοσμίως, ο Πέδρο Μπραντάο μίλησε στο sportfm.gr και ανέλυσε τον τρόπο δουλειάς της Σπόρτινγκ και των Πορτογάλων τόσο στο τμήμα σκάουτινγκ, όσο και στις ακαδημίες.


Αναλυτικά όσα δήλωσε ο υπεύθυνος του τμήματος σκάουτινγκ της Σπόρτινγκ, Πέδρο Μπραντάο, στον Γιώργο Τσανάκα και στο sportfm.gr:

-Καταρχάς, θέλω να σε ρωτήσω για την δουλειά των πορτογαλικών συλλόγων στις ακαδημίες τους. Τι είναι το τόσο ξεχωριστό στη δουλειά σας και έχει τόσο επιτυχημένα αποτελέσματα, βγάζοντας πολλούς παίκτες από τις ακαδημίες αλλά και πουλώντας τους στη συνέχεια με αρκετά χρήματα;
«Καταρχάς, η Πορτογαλία είναι μια χώρα που αγαπάει το ποδόσφαιρο. Όλοι παίζουν ποδόσφαιρο, συζητάνε γι’ αυτό και υποστηρίζει ο καθένας από μία ομάδα. Αυτό το πάθος είναι και η βάση μας αφού όλα τα παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο, θέλουν να γίνουν ο επόμενος Κριστιάνο Ρονάλντο και έχουμε μεγάλη γκάμα παικτών για να διαλέξουμε. Το γεγονός πως οι ομάδες πρέπει να πουλάνε για να επιβιώνουν, κάνει τις πορτογαλικές ομάδες να στηρίζουν τις ακαδημίες και να τις αναπτύσσουν συνεχώς για να τροφοδοτούν παίκτες την ανδρική ομάδα.

Έχουμε καλούς προπονητές, που ειδικεύονται στην βελτίωση των ποδοσφαιριστών. Την ίδια ώρα, έχουμε λατινικό ταπεραμέντο, οπότε είναι φυσικό να έχουμε καλή σχέση με το ποδόσφαιρο. Είμαστε δημιουργικοί και πάντα ψάχνουμε τον τρόπο να λύσουμε τα προβλήματα και αυτό προσπαθούμε να το περάσουμε και στα νεαρά παιδιά. Τους δίνυομε ελευθερία κινήσεων με την μπάλα, να δημιοργούν πράγματ αμέσα στο γήπεδο. Εάν πετύχουν, τους στηρίζουμε. Εάν αποτύχουν, τους εξηγούμε ότι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο ξανά και ξανά. Δεν τους πιέζουμε με κακό τρόπο αν κάνουν λάθη. Χρησιμοποιούμε τα λάθη τους για να καταλάβουν που πρέπει να διορθωνούν ώστε να προσπαθήσουν ξανά. Αυτή η προσέγγιση δίνει στα νεαρά παιδιά αυτοπεποίθηση όταν έχουν την μπάλα στα πόδια, δημιουργηκότητα και ικανότητα στην κίνησή τους.

Στο τέλος του δρόμου, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να βάλουμε αυτούς τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Το γεγονός πως αναγκαζόμαστε να πωλήσουμε παικτες για να επιζήσουμε μας κάνουν να ειδικευόμαστε στο κομμάτι των προωθήσεων νεαρών ποδοσφαιριστών. Επίσης, η καλή πορεία της εθνικής Ομάδας αλλά και των συλλόγων στις ευρωπαϊκές ομάδες, μας κάνει επίσης να πουλάμε με μεγάλα ποσά και να γίνουμε μια αγορά με μεγάλη αξία».




-Όλο αυτό είναι στην νοοτροπία σας; Εννοώ ότι δηλαδή σας αρέσει να δουλεύετε αρκετά με τις ακαδημίες σας αλλά και να βασίζεστε αρκετά στο σκάουτινγκ, σωστά;
«Ειδικά οι μεγάλες ομάδες στην Πορτογαλία (οι Σπόρτινγκ, Μπενφίκα, Πόρτο αλλά και οι Μπράγκα, Γκιμαράες), έχουν ήδη επαγγελματίες παίκτες και οργανώνουν τμήματα σκάουτινγκ για μικές ηλικίες που ξεκινάει από τα 6-7 έτη. Η αγορά στην Πορτογαλία είναι πολύ ανταγωνιστική. Στην Σπόρτινγκ, μόνο για τις ηλικίες μέχρι 19 ετών, έχουμε περίπου 80-90 σκάουτερ που δουλεύουν για εμάς και βλέπουν παιχνίδια κάθε εβδομάδα. Μερικοί από αυτούς δουλεύουν full-time ως υπάλληλοι της ομάδας, άλλοι είναι εξωτερικοί συνεργάτες που τρέφουν μεγάλη αγάπη για την Σπόρτινγκ.

Φυσικά, πάντως, είναι στην νοοτροπία μας αλλά επίσης όλο αυτό πηγάζει από το γεγονός ότι έχουμε ανάγκες και πρέπει να βρούμε διάφορες λύσεις. Δεν μπορούμε να αγοράσουμε παίκτες από πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες, δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Κάπως έτσι, πρέπει να βλετιώσουμε το... σπίτι μας, να φτιάξουμε παίκτες και να τους πουλήσουμε».


-Πώς δουλεύει το τμήμα σκάουτινγκ στην Πορτογαλία; Υπάρχουν κάποιοι ρόλοι στις ομάδες, έχετε κάποιες εντολές και κάποιες κατευθύνσεις από τη διοίκηση του συλλόγου;
«Το τμήμα σκάουτινγκ προσδιορίζει, μαζί με τον τεχνικό συντονισμό της ακαδημίας, το προφίλ τού παίκτη που αναζητάμε. Να έχει μεγάλες δυνατότητες, εξαιρετική τεχνική, να έχει καλές επιλογές και αρκετά ακόμη στοιχεία. Τότε, όλοι οι σκάουτερ δουλεύουν γύρω από αυτά τα στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως όλοι μαζί ψάχνουμε τα ίδια πράγματα σε κάθε αγώνα, κάθε εβδομάδα. Όταν το τμήμα σκάουτινγκ σημειώσει τους καλύτερους στόχους, τότε και οι προπονητές και οι τεχνικοί διευθυντές θα τσεκάρουν ποδοσφαιριστές σε αγώνες για να διαλέξουν εάν τους θέλουν ή αν τελικά θα ανεβάσουμε παίκτες από την ακαδημία. Είναι μια δουλειά που γίνεται από όλα τα τμήματα μαζί».



-Ποιες είναι οι καλύτερες χώρες για να ψάξει κανείς ώστε να βρει παίκτες με ταλέντο αλλά και μεταπωλητική αξία; Υπάρχουν κάποια στάνταρ σε αυτό το θέμα;
«Στις νεαρές ηλικίες, πιστεύω σίγουρα η Πορτογαλία. Ωστόσο, καλούς παίκτες μπορείς να βρεις οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν είναι τόσο το που να κοιτάξεις για παίκτες αλλά κυρίως η στιγμή που πρέπει να πας και να τους υπογράψεις. Η μεγάλη διαφορά σήμερα, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι που να ψάξεις αλλά το τάιμινγκ που θα κινηθείς για να τους πάρεις. Κάνουμε σκάουτινγκ στην Ισπανία, την Γαλλία ή την Αγγλία που έχουνε μεγάλη προοπτική.

Όταν θες να τους υπογράψεις δε, πρέπει να τους βρεις όταν είναι ελεύθεροι ή όταν τελειώνουν τα συμβόλαια. Σίγουρα, είναι ευκολότερο να το κάνεις αυτό στη Σερβία παρά στην Αγγλία και αυτό γιατί οι πορτογαλικές ομάδες ψάχνονται πολύ σε τέτοιου είδους πρωταθλήματα, με μικρότερη οικονομική δύναμη. Όπως η Βραζιλία ή στην Ανατολική Ευρώπη και σε χώρες της Αφρικής. Το τάιμινγκ είναι το πιο σημαντικό. Αλλά επιμένω πως στους νέους ποδοσφαιριστές, πρέπει να κάνουμε... focus και να υπερισχύσουμε στο σκάουτινγκ στην Πορτογαλία».


-Από την εμπειρία σου, ποιες ομάδες θεωρείς ότι έχουν το καλύτερο τμήμα σκάουτινγκ αλλά και τις καλύτερες ακαδημίες στην Πορτογαλία; Τόσο εσείς στην Σπόρτινγκ όσο και η Μπενφίκα, νομίζω ότι είστε σε top επίπεδο, σωστά; Γιατί είστε οι καλύτεροι; Τι κάνετε τόσο καλά, μήπως είναι και θέμα οργάνωσης;
«Όλες οι ομάδες έχουν τμήματα σκάουτινγκ, άτομα που κόβει το μάτι τους και καταλαβαίνουν ποιοι παίκτες αξίζουν και έχουν περιθώρια βελτίωσης. Οι πιο φημισμένες ακαδημίες είναι της Σπόρτινγκ και της Μπενφίκα. Εμείς έχουμε βγάλει άλλωστε και δύο παίκτες παγκόσμιας κλάσης, τον Φίγκο και τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Αυτές οι δύο ομάδες είναι καλύτερες για δύο λόγους: Η Σπόρτινγκ επειδή είμαστε οι πρωτοπόροι στο να δουλεύουμε με νεαρούς ποδοσφαιριστές και έχουμε περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίες στο σκάουτινγκ και στην βελτίωση ποδοσφαιστών, το δίκτυό μας είναι τεράστιο.

Η Μπενφίκα τα τελευταία χρόνια έκανε μια τεράστια επένδυση στις ακαδημίες της και στο ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό τους έκανε να μας πλησιάσουν σε θέμα ποιότητας και εμπειρίας. Φυσικά, θα πρέπει να αναφέρουμε και την Πόρτο αλλά και μερικές ομάδες όπως η Γκιμαράες και η Μπράγκα. Αυτές οι ομάδες δουλεύουν επίσης επαγγελματικά, μεγαλώνουν συνεχώς το τμήμα σκάουτινγκ και αρχίζουν να αποκτούν καλούς παίκτες για την πρώτη τους ομάδα και να τους πουλάνε με πολλά χρήματα. Η Μπράγκα για παράδειγμα πέρυσι πούλησε δύο παίκτες με αρκετά χρήματα στη Λάτσιο».




-Θα ήθελα, επίσης, να μου κάνεις μια ανάλυση της δουλειάς σου...
«Αυτή τη στιγμή είμαι ο υπεύθυνος του παγκόσμιου σκάουτινγκ στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ. Παρακολουθώ ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο από την ηλικία των 16 και άνω. Πάντα κοιτάζω για παίκτες που μπορεί να αγωνιστούν και να προσαρμοστούν κατευθείαν στην πρώτη ομάδα, όπως επίσης και να βρω ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα έρθουν, θα βελτιωθούν σε ένα-δύο χρόνια και θα παίξουν στην ομάδα. Το καλοκαίρι συμπληρώνω 15 χρόνια συνολικά στην ομάδα και 12 στο τμήμα σκάουτινγκ».

ΥΓ. Μεθαύριο (22/05) θα υπάρξει το τελευταίο κομμάτι της έρευνας του ΣΠΟΡ FM για το πώς δουλεύουν οι Πορτογάλοι στο σκάουτινγκ και στις ακαδημίες, με όλα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x