Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Καπράλος στον ΣΠΟΡ FM: «Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία για την προετοιμασία»

Στην σπατάλη χρημάτων του παρελθόντος και τον τρόπο που η ΕΟΕ στήριξε τους αθλητές αναφέρθηκε ο Σπύρος Καπράλος. «Φοβάμαι πως οι φετινές θα είναι οι μεγαλύτερες επιτυχίες μας», σχολίασε για το μέλλον.

Στην σπατάλη χρημάτων του παρελθόντος, αλλά και τον τρόπο που βρήκε η ΕΟΕ να στηρίξει τους Έλληνες αθλητές αναφέρθηκε ο Σπύρος Καπράλος.

Αναλυτικά, όσα είπε στην εκπομπή των Γιάννη Κυφωνίδη και Μάκη Διόγου

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ήρθαν οι επιτυχίες της ελληνικής αποστολή στο Ρίο: «Δικαιωμένος νιώθει κάθε Έλληνας που αγαπάει τον αθλητισμό, με αυτές τις φοβερές επιτυχίες που πετύχαμε στο Ρίο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι σημερινές συνθήκες είναι διαφορετικές από αυτές που ξέραμε. Δεν είναι μια αποστολή, είναι 94 έλληνες μαχητές που πρώτα από όλα πήραν την πρόκριση για το Ρίο. Για μένα αυτό είναι το πιο σημαντικό, ότι ταξίδεψαν τόσοι αθλητές. Μια τόσο μεγάλη ελληνική αποστολή. Υπερέβαλλαν εαυτούς και μας έφεραν τις επιτυχίες. Δεν είναι μόνο τα μετάλλια, είναι οι τελικοί, τα ρεκόρ… επιτυχία είναι ότι όλοι εδώ πέρα. Βοηθούν τα μετάλλια, γιατί δίνουν ενθουσιασμό στον κόσμο, αλλά είναι και τα υπόλοιπα παιδιά που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους».

Για τη νέα μορφή των Ολυμπιακών Αγώνων: «Πρόκειται για το κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Από την άλλη, υπάρχει κίνδυνος, σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν, πολλοί νέοι να γυρίζουν την πλάτη στους Αγώνες. Γίνεται μια προσπάθεια να μπουν αθλήματα που θα τραβήξουν στους νέους. Άλλοτε πετυχημένα, άλλοτε όχι. Κάποιο άθλημα μπαίνει, κάποιο βγαίνει. Το αντιμετωπίσαμε με την πάλη, όταν προσπάθησαν να τη βγάλουν από το πρόγραμμα. Βασιλιάς των αθλημάτων είναι ο στίβος, η κολύμβηση , η γυμναστική, αλλά και τα άλλα αθλήματα προσελκύουν το ενδιαφέρον, έχουν το δικό τους κοινό. Ίσως δεν είναι γνωστά στην Ελλάδα, αλλά σε άλλες χώρες τα αγαπάνε. Για παράδειγμα το μπάντμιντον είναι πολύ διαδεδομένο στην Ασία, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γινόταν στους αγώνες. Είναι, μάλιστα, πολύ θεαματικό».

Για τις επιτυχίες: «Κάθε άθλημα έχει την ομορφιά του, την ιστορία του. Για να φτάσεις στην κο0ρυφή, πρέπει να καταβάλλεις μεγάλη προσπάθεια. Το δύσκολο είναι ότι στο μέλλον γίνονται ακόμα πιο δύσκολα. Οι οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες θα αναπτύσσονται περισσότερο και οι ψαλίδα με τους υπόλοιπους θα ανοίξει ακόμα παραπάνω. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά φοβάμαι ότι οι επιτυχίες αυτές θα είναι οι μεγαλύτερες που θα πετύχει ο ελληνικός αθλητισμός».

Για την γενικότερη πορεία της ελληνικής αποστολής: «Είναι η προσπάθεια των ίδιων των αθλητών, των οικογενειών, των ομοσπονδιών και όσων των στήριξαν. Τα χρήματα που υπήρχαν μέχρι το 2004, τελείωσαν. Δυστυχώς, δεν επενδύθηκαν σωστά,. Ξοδεύτηκαν λεφτά χωρίς να γίνουν επενδύσεις και δεν αναζητήθηκαν άλλοι πόροι εκτός της πολιτείας. Κόπηκαν οι προϋπολογισμοί και τότε βρέθηκαν όλοι χωρίς χρήματα. Ήμασταν πολύ τυχεροί που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε για κάθε αθλητή που προκρίθηκε, υποτροφία για ένα ή δύο χρόνια. Αυτά τα χρήματα έπιασαν τόπο, γιατί πήγαιναν κατευθείαν στην προετοιμασία τους. Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία για την προετοιμασία των αθλητών. Έτρεξε το πρόγραμμα υιοθεσίας αθλητών. Αυτό νομίζω έσωσε πολλούς αθλητές. Ερχόταν οι ίδιοι οι αθλητές σε επαφή με τους χορηγούς που ήθελαν να τους βοηθήσουν, εταιρίες ή ιδιώτες. Δεν ήταν μόνο οικονομική βοήθεια, ήταν ότι βρέθηκαν και άνθρωποι που απόκτησαν ανθρώπινο ενδιαφέρον για τους αθλητές. Πρέπει να συνεχιστεί, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να συνεχιστεί ο υψηλός αθλητισμός».

Για τον χαρακτήρα των αθλητών της ελληνικής αποστολής: «Για να φτάσει κάποιος ψηλά, παντού στη ζωή, πρέπει να έχει κάτι παραπάνω από τους άλλους. Αυτά τα παιδιά έδειξαν ότι δεν έχουν μόνο τις σωματικές, αλλά και τις ψυχικές ικανότητες και το μυαλό για να φτάσουν ψηλά. Αθλητές με ήθος, έχουν κάνει φοβερή προσπάθεια. Ευτυχώς που ήρθαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τους θυμήθηκε η Ελλάδα. Ελπίζω να μην ξεχαστούν γρήγορα. Είναι αθλητές πρότυπα και μας έδωσαν χαρές στους αγωνιστικούς χώρους και μετά με τις δηλώσεις τους και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν αυτή την μεγάλη επιτυχία».

Για τις εμπειρίες του από αυτούς τους αθλητές: «Όλους τους ζω εδώ και χρόνια. Για το καθένα έχω κάτι ξεχωριστό να πω. Οι Μάντης-Καγιαλής, για παράδειγμα, μου είπαν μια μέρα ότι μπαίνει φρένο στο όνειρό τους. Είχαν παραγγείλει ένα σκάφος και δεν μπορούσαμε να το παραλάβουν, γιατί δεν τους είχαν δώσει τα λεφτά που τους είχαν υποσχεθεί. Τότε ζήτησα από την εταιρία που εργάζομαι να τους βοηθήσει και μου ήρθε στο μυαλό τι πρέπει αν γίνει με τους υπόλοιπους. Η Κορακάκη μου έστειλε ένα email και μου είπε την ιστορία της. Αυτό το κορίτσι με συγκίνησε ιδιαίτερα. Χαίρομαι γιατί και οι έξι βρήκαν ανθρώπους που τους υποστήριξαν μέσα από αυτό το πρόγραμμα, που έδειξε πως όταν τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που πρέπει δεν χρειάζονται πολλά εκατομμύρια. Χρειάζονται χρήματα, αλλά μόνο όταν επενδύονται σωστά».

Για τον Ηλία Ηλιάδη: «Ο Ηλιάδης είναι ένας διαχρονικός αθλητής. Μνας έχει χαρίσει νίκες από το 2004, έχει γίνει θρύλος του Τζούντο, τον σέβεται όλος ο κόσμος του αθλήματος. Μεγάλη μορφή. Φτάνει το πλήρωμα του χρόνου. Όλοι μελετούσαν τον Ηλιάδη και προσάρμοζαν το παιχνίδι τους πάνω του. Μια άλλη παρουσία που με στενοχώρησε ήταν αυτή του διπλού σκιφ. Ήταν μεγάλη επιτυχία, αλλά την είδαμε σαν αποτυχία, γιατί ελπίζαμε σε μετάλλιο. Είναι στην κορυφή, έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια και δεν κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο. Η τέταρτη θέση, όμως, είναι επιτυχία, όπως και η έκτη θέση που πήρε η τετράκωπος».

Για το πόλο: «Πίστευα ότι αυτή η ομάδα έχει τις ικανότητες. Θα τερματίσει Πέμπτη ή έκτη στους ΟΑ. Δεν είναι αποτυχία. Είναι η καλύτερη θέση που έχει λάβει, εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Δυστυχώς, στο κρίσιμο παιχνίδι με την Ιταλία δεν τα κατάφερε. Με τους Ιταλούς πάντα είναι δύσκολα. Έχουν οργανωθεί πάρα πολύ καλά».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x