Επικαιρότητα

Κατάρ: Εφοδοι στα σουπερμάρκετ του πλουσιότερου κράτους του πλανήτη (pics/video)

Δεν πρόλαβαν οι χώρες του Περσικού Κόλπου να ανακοινώσουν την απόφασή τους να απομονώσουν το Κατάρ και τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι πανικόβλητοι πολίτες επέδραμαν στα σουπερμάρκετ για να αδειάσουν τα ράφια.

Στα καρότσια στοιβάζουν αυγά, γάλα και ρύζι και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, από τη στιγμή που η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα σύνορα και σταμάτησαν οι εισαγωγές. Τις μεγαλύτερες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και άλλων βασικών τροφίμων τις εισάγει το εμιράτο από τον μεγάλο γείτονά του.

Η ρήξη των διπλωματικών σχέσεων που αποφάσισαν οι γειτονικές χώρες πλήττει σοβαρά το Κατάρ, αφού καμιά άλλη χώρα δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την ανταλλαγή αγαθών όσο το κρατίδιο της ερήμου με τους περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους. Και κανένα άλλο κράτος δεν είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία όσο η χώρα με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο.
Ενεργειακοί κολοσσοί όπως η Shell, η ExxonMobil και η Total εκμεταλλεύονται μαζί με το Κατάρ τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου του πλανήτη στον Περσικό Κόλπο και εξάγουν με τεράστια πλοία LNG από την Ασία μέχρι τη Βρετανία.

inner

inner

Το εμιράτο έχει μετοχές σε τραπεζικούς κολοσσούς όπως η Barclays, η Credit Suisse και η Deutsche Bank, στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, στη Solarworld, στο φημισμένο αμερικανικό κοσμηματοπωλείο Tiffany’s, στο λονδρέζικο πολικατάστημα Harrods, στη μητρική της British Airways IAG. Ακόμη και στον εμβληματικό ουρανοξύστη Empire State Building μετέχει το Κατάρ, ενώ τους ανήκει και γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Παρί Σεν Ζερμέν. Τι θα απογίνουν αυτές οι οικονομικές διασυνδέσεις τώρα που το Κατάρ κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και αντιμετωπίζεται οιονεί ως κράτος-παρίας;

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου προσπαθούν να αποκλείσουν το Κατάρ όχι μόνον από τη στεριά, αλλά από αέρος και θαλάσσης. Θέλουν να απαγορέψουν στην Qatar Airways να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο τους και στα πλοία του εμιράτου να διέρχονται απ’ την αιγιαλίτιδα ζώνη τους, ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής, όπως η Etihad, η Fly Dubai, η Saudia, η Gulf Air και η Emirates διέκοψαν τις πτήσεις από και προς το εμιράτο.

inner

Επιβάτες διεθνών πτήσεων που ματαιώθηκαν περιμένουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα

Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου οι τιμές αυξήθηκαν αρχικά για να υποχωρήσουν στη συνέχεια, καθώς το Κατάρ αντιπροσωπεύει ποσοστό λίγο κάτω από το 2% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

inner

O εμίρης του Κατάρ, σεϊχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Σαουδική Αραβία και οι άλλες αραβικές χώρες προσπαθούν ασκώντας οικονομική και διπλωματική πίεση στο Κατάρ να το φέρουν στη γραμμή τους θεωρώντας ότι προσεγγίζει επικίνδυνα το Ιράν. Τους έχει εξοργίσει, λένε, το γεγονός ότι ενθάρρυνε τις λαϊκές εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, ότι υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Εφόσον, όμως, δεν εφαρμοστεί ολοκληρωτικός ναυτικός αποκλεισμός, το Κατάρ δεν θα αποκοπεί εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο, αφού τα τεράστια πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιούν τα χωρικά ύδατα του Ιράν ή του Ομάν για να φεύγουν από τον Περσικό Κόλπο. Ενώ τα αεροσκάφη της Qatar Airways μπορούν να χρησιμοποιούν τον ιρανικό εναέριο χώρο.

Αλλά η τροφοδοσία με τρόφιμα, φάρμακα, πρώτες ύλες και άλλα είδη μπορεί να αποβεί ακριβή ακόμη και για μια τόσο πλούσια χώρα όπως το Κατάρ. Το εμιράτο έχει καταφύγει στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει τα τεράστια έργα υποδομής και τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022. Κι αν συνεχιστεί η διπλωματική κρίση, δεν αποκλείεται να αυξηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα κρατικά ομόλογα του εμιράτου και να υποχρεωθεί έτσι να δανείζεται με υψηλότερο επιτόκιο.

inner

Το δίλημμα του Κατάρ

Από τη στιγμή που δεν έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις στο Κατάρ, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τις μετοχές που διακρατεί σε κολοσσούς ολόκληρου του πλανήτη, υπογραμμίζουν οικονομικοί αναλυτές. Αν βρεθεί, βέβαια, το εμιράτο στην ανάγκη, δεν αποκλείεται να τις ρευστοποιήσει, αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα.

Η εξέλιξη της κρίσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απ’ το πώς θα αντιδράσουν άλλες χώρες στο μποϋκοτάζ των αραβικών χωρών. Μέχρι στιγμής μόνον οι Μαλδίβες, ο Άγιος Μαυρίκιος και μια απ’ τις τρεις μεταβατικές κυβερνήσεις της σπαρασσόμενης απ’ τον εμφύλιο Λιβύης συμπαρατάχθηκαν με τη Σαουδική Αραβία και το συνασπισμό της.

Στην Τεχεράνη συνεργάτης του προέδρου Ρουχανί είπε ότι η κλιμάκωση της κρίσης είναι απόρροια της πρόσφατης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ. «Αυτό που συμβαίνει είναι το προσωρινό αποτέλεσμα του χορού των σπαθιών», έγραψε στο Twitter. Οι Σαουδάραβες μονάρχες ένιωσαν ότι βγήκαν ενισχυμένοι απ’ την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, κατά την οποία έκλεισαν μια εξοπλιστική συμφωνία ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

inner

Ως εκ τούτου στην ηγεσία του Κατάρ απομένουν δύο λύσεις: ή θα γυρίσουν την πλάτη στο Ιράν, όπως επιθυμούν οι άραβες γείτονές τους, ή θα ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Τεχεράνη.

ΗΠΑ, Τουρκία και Ιράν κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω διαλόγου, ενώ το Κουβέιτ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x