Κώστας Κετσετζόγλου

Η φυσιολογική ήττα του ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ που έχει βάθος με αποδείξεις και όχι στα λόγια

Ο Κώστας Κετσετζόγλου γράφει για τις αλήθειες που φάνηκαν στον χθεσινό αγώνα του ΠΑΟΚ και λένε πολλά και για την συνέχεια του πρωταθλήματος.

Αν κάτι μάθαμε χθες και ήταν σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί μια ομάδα να κερδίζει συνέχεια παιχνίδια χωρίς να παίζει καλύτερα και κάποιες φορές παίζοντας χειρότερα από τον αντιπαλο.

Η αλήθεια είναι πως ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όπως ήρθε χθες η Βίντι και χωρίς την γκίνια και την ανικανότητα της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού ακόμη και του Αρη αλλά και αντιπάλων του στα προκριματικά του καλοκαιριού, καθάρισε τον ΠΑΟΚ εύκολα. Η χθεσινή εικόνα του ΠΑΟΚ δεν ήταν πολύ χειρότερη από αυτή άλλων αγωνων που κέρδισε.

Απλά δεν μπορούσε να κρατήσει για πάντα αυτή η ρέντα, ήδη κράτησε υπερβολικά πολύ. Ήταν πολύ απλό αυτό που έγινε χθες για όσους δεν κρίνουν μόνο από τα αποτελέσματα που φυσικά είναι τα σημαντικότερα στον πρωταθλητισμό αλλά δεν είναι… μόνα. Και κυριως δεν κρίνουν την εικόνα της ομάδας που τα πετυχαίνει. Η εικόνα είναι πάντα μία.

Η προσπάθεια που έκαναν στον ΠΑΟΚ όλο αυτό τον καιρό να παρουσιάσουν τα πάντα ως αποτέλεσμα ενός φοβερού σούπερ ντούπερ πλάνου του γιού του Λουτσέσκου και του… απεριόριστου μπάτζετ ήταν φυσιολογικό να καταλήξει σε μια βραδιά όπως η χθεσινη. Δεν ήταν πλάνο τα δοκάρια της ΑΕΚ και τα λάθη του Λαμπρόπουλου, δεν ήταν πλάνο το διπλο αυτογκόλ και η σωρεία ευκαιριών του Ολυμπιακού, ούτε φυσικά το χαμένο πέναλτι του Γιουνές στο 1-1 που όποιος τον επέλεξε έκανε έγκλημα αφού του φόρτωσε μια τεράστια ευθύνη εκτός από την δεδομένη που έχουν πάντα οι εκτελεστές πέναλτι με το να είναι δύο φορές υποχρεωμένος να σκοράρει επειδή απέναντι ηταν ο κουμπάρος του ο Λουτσέσκου στον οποίο χρωστάει την αναγέννηση της καριέρας του.

Από το πρόσωπο του φαινόταν ότι θα το χάσει και είναι πραγματικά κρίμα για τον παίκτη γιατί πιστεύω ότι σίγουρα θα ήθελε να το βάλει για να δώσει απαντήσεις και για το χαζό πεναλτι που ειχε κανει στην Τούμπα. Καποιος ψυχραιμος έπρεπε να τον προφυλάξει...

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας είναι σίγουρο πως αν ο ΠΑΟΚ δεν βελτιώσει την απόδοση που έχει από την αρχή της σεζόν ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα θα έρθουν κι άλλες βραδιές σαν την χθεσινή. Οποια ομάδα θέλει μπορεί να βάλει δύσκολα στον ΠΑΟΚ και να του κόψει και βαθμούς αν δεν συμβούν όσα αφύσικα συνέβησαν κατ εξακολούθηση στα παιχνίδια που αναφέραμε νωρίτερα.

Μπορεί να ξαναγίνει αλλά όχι σε τρία ματς χωρίς έστω ενδιάμεσα να έχει γίνει και το αντίθετο. Κι η ΑΕΚ κι ο Ολυμπιακός, με δύο νίκες στις καθυστερήσεις, είχαν ρέντα σε κάποια ματς αλλά σε άλλα η τύχη τους γύρισε την πλάτη ή έστω δεν τους βοήθησε. Φυσιολογικά πράγματα.

Χθες ο ΠΑΟΚ δεν ήταν άτυχος απλά πήρε ότι άξιζε και όχι κάτι παραπάνω. Και επίσης φάνηκε ότι δεν μπορεί καθόλου εύκολα να διαχειριστεί απουσίες έστω και για ξεκούραση.

Στη θέση του Βιεϊρίνια έπαιξε χθες ένα αριστερο στόπερ που δεν μπορούσε να περάσει τη σέντρα και στη θέση του Πρίγιοβιτς μέχρι να μπει άρον άρον αλλά χωρίς να μπορέσει να κάνει κάτι ο Καρελης που δεν είναι κακός παίκτης αλλά δεν έχει ούτε ένα κοινό χαρακτηριστικό με τον παίκτη που αντικατέστησε και η ομάδα έχει μάθει να παίζει με τον άλλον. Στο κέντρο της άμυνας ο ίδιος ο Λουτσεσκου είπε ότι έβαλε τους δύο γιατί δεν έχει άλλη λύση αδειάζοντας άλλη μια φορά τον Χατσερίδη και ελπίζοντας προφανώς ότι ο πολυδιαφημισμένος Ουκρανός του 1,5 εκατομμυρίου τον χρόνο θα κάνει ότι δήλωσε και θα φύγει… μόνος του.

Ο Μάτος έχει φυσιολογικά κουραστεί αλλά ποιος να μπει στη θέση του; Μια φορά μπήκε αυτός ο Κίτσιου με τον Αρη στο κύπελλο και είχε συμμετοχή στο γκολ του… Αρη και μετά αποβλήθηκε. Αλλος δεν υπάρχει. Με λίγα λόγια η άμυνα αποτελείται από 4 παίκτες που δεν μπορούν να αντικατασταθούν έστω σε ένα καλό ποσοστό. Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Βιεϊρίνια.

Ατυχος είναι ο Λουτσέσκου, αν υπήρχε… Πόντιος πλάγιος μπακ στο στιλ του Μάτος που να μπορεί να παίζει κι αριστερά και δημιουργικό οκτάρι με το όνομα… Πόντους θα έκανε τις μεταγραφές που χρειαζόταν. Τρίτο στόπερ πήρε έστω κι αν χρειάστηκε να τον… μεταμφιεσει σε αριστερό μπακ για να τον περάσει από τον Γιώργη. Είναι τυχερός όμως γιατί έτσι όπως πήγαν τα πράγματα μπορεί να καλύψει τα κενά τον Γενάρη με τον ΠΑΟΚ να παραμένει στην χειρότερη περίπτωση στην μάχη του πρωταθλήματος αν δεν είναι φαβορί όπως είναι τώρα.

Αυτός είναι κι ο λόγος που αφιέρωσα σήμερα την στήλη στον ΠΑΟΚ. Το ότι είναι ο κύριος αντίπαλος της ΑΕΚ για το πρωτάθλημα και φαβορί από την στιγμη που με δύο μέτρα και δύο σταθμά αφαιρέθηκαν από την ΑΕΚ 3 βαθμοί για ίδια και χαμηλότερης έκτασης επεισόδια με αυτά που σε άλλους δεν στοίχισαν ούτε πρόστιμο. Ο τρόπος που αλλοίωσαν το πρωτάθλημα οι δικαστές και οι εκθέσεις της αστυνομίας για παρόμοια περιστατικά είναι θλιβερός και μακάρι το CAS να λυπηθεί όχι την ΑΕΚ αλλά την Ελλάδα και το ταλαίπωρο πρωτάθλημα της.

Για αυτό γράφουμε για τον ΠΑΟΚ και όχι επειδή από τον Λουτσέσκου μέχρι τον τελευταίο οπαδό μας είχαν ζαλίσει για το πόσο… καφενείο είναι η Βίντι και πόσο εύκολα θα την πέρναγαν αν ο Κομίνης τους έδινε τη νίκη μετά το ντου του Σαββίδη με όπλο και μπράβους. Είναι συνηθισμένοι και το κάνουν όλοι να προσπαθούν να μειώσουν την αξία του άλλου υποτιμώντας αυτό που πέτυχε. Καλά έκαναν και έλεγαν έτσι για την Βίντι επειδη η ΑΕΚ την απέκλεισε. Εδώ ΑΕΚτζήδες τα έλεγαν αυτά για την Ουγγρική ομάδα στα πλαίσια της συνεχούς προσπάθειας να δείχνουν πως δεν πετυχαίνει και τίποτα σπουδαίο η ΑΕΚ με τον Μελισσανίδη και σίγουρα τα ίδια θα έκανε και με τους… αγαπημένους τους. Χρόνια πολλά με την ευκαιρία.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία ομάδα που να πείθει ότι το πρωτάθλημα τελειώνει την έβδομη αγωνιστική. Ομως η ΑΕΚ δεν έχει την πολυτέλεια απώλειας μισού βαθμού. Η ΑΕΚ απέδειξε στην πράξη και σε τεράστια παιχνίδια ότι έχει βάθος και κατάφερε να καλύψει μεγάλες απώλειες σε καθοριστικά παιχνίδια. Μπηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς τον Τσιγκρίσνκι και τον Μπογέ σε όλα τα προκριματικά και χωρίς τον Μάνταλο με την Σέλτικ. Και δεν ήταν μόνο αυτές οι περιπτώσεις που καλύφθηκαν τεράστια κενά,μην ξεχνάμε ότι καθοριστικός με Σέλτικ και Βίντι ηταν ο Κλωναρίδης που στην αρχή της προετοιμασίας πολλοί πίστευαν ότι δεν θα έμπαινε αποστολή σε αυτά τα ματς.

Τώρα με τον Μπογιέ έτοιμο για 90λεπτα και τον Αλμπάνη για τον πάγκο και το ροτέισον είναι πλήρης με έλλειψη τον αμυντικό χαφ που δεν πήρε στις 31 Αυγούστου και τον Λόπες που ο Χουλτ μας έκανε να μην θυμόμαστε την μεγάλη ζημιά που έπαθε και ο παίκτης και η ΑΕΚ. Ομως με κέρδος τον Γαλανόπουλο που έχει κάνει σοκαριστική πρόοδο παίζοντας αναγκαστικά συνέχεια και βγάζοντας ασπροπρόσωπο τον Ουζουνίδη, με σταθερή αξία τον Σιμόες, τον Μοράν να έχει δείξει ότι μπορεί να μπει οποιαδήποτε στιγμή και να είναι θετικός ακόμη και σε ντέρμπι και τον Αλεφ να μπαίνει όλο και πιο πολύ στο νόημα γιατί τα προσόντα τα έχει είναι σίγουρο πως μπορεί και εκεί να ανταπεξέλθει η ομάδα μέχρι τον Γενάρη που δεδομένα θα έρθει κι άλλος παίκτης.

Τώρα λοιπόν αρχίζει ένας ευχάριστος πονοκέφαλος με πολύ ποιοτικό ροτέισον για την επιθετική γραμμή. Υπάρχουν 9 για τέσσερις θέσεις. Δεν είναι όλοι ίδιοι αλλά είναι έξι εν δυνάμει βασικοί σίγουρα και οι Γιαννιώτας, Αλμπάνης και Γιακουμάκης που σίγουρα έχοντας τους ως λύσεις ο προπονητής αισθάνεται πολύ πιο άνετος. Θεωρω δεδομένο ότι θα δούμε αρχικά με όλους διαθέσιμους την τετράδα που ονειρευόμασταν το καλοκαίρι με Μπογέ, Μάνταλο, Λιβάγια και Πόνσε όμως δεν θα είναι… διορισμός. Πρέπει σε κάθε ματς να παίζουν εκτός για την ΑΕΚ και για την θέση τους. Κι αυτό είναι το καλύτερο για μια ομάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x