Κώστας Κετσετζόγλου

Να βάλει φρένο στην κατρακύλα και να μετρήσει τους φίλους της

Ο Κώστας Κετσετζόγλου γράφει για την επόμενη μέρα στην ΑΕΚ μετά τα όσα έγιναν στο παιχνίδι με τον Άγιαξ.

Έγραψα την Κυριακή πως δεν είναι καταστροφή για την ΑΕΚ να χάσει ένα πρωτάθλημα. Ναι δεν είναι. Για καμία ομάδα που δεν αγοράζει πρωταθλήματα, πολύ περισσότερο για την ΑΕΚ που είναι οικονομικά ανεξάρτητη χάρη στην διαχείριση που έχει κάνει ώστε να μην κινδυνεύει με οικονομικό κραχ αν μία χρονιά δεν έχει έσοδα από την Ευρώπη. Οχι τα 25-30 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μηδέν έσοδα όπως είχε προϋπολογίσει για φέτος έτσι ώστε όλα τα έσοδα από την πρόκριση στους ομίλους να μείνουν στο ταμείο και να πάνε πολλά από αυτά στο γήπεδο χάρη στο νέο νόμο. Καμία σοβαρή εταιρεία δεν μπορεί να βασίζεται σε μη εγγυημένα έσοδα και η ιστορία έχει δείξει πως δεν μπορεί να βασίζεται ούτε σε αιμοδότες - μετόχους γιατί όταν οι Παπάδες, οι Πόλυδες, οι Νοτιάδες και οι Κανελόπουλοι αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να χάσουν άλλα λεφτά κι αυτός που τους μάζεψε έχει πηδήξει πρώτος από το πλοίο τότε η ομάδα - εταιρία μένει ξεκρέμαστη και μπορεί ακόμη κι ένα μέγεθος όπως η ΑΕΚ να φτάσει να υποβιβαστεί αγωνιστικά. Και ναι, αυτό είναι καταστροφή. Κι ας την περάσαμε τόσο ανώδυνα φτάνοντας σε πέντε χρόνια από τα Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα στην κατάκτηση της Σούπερ Λιγκ.

Καταστροφή δεν είναι να έρθει μια ομάδα τέταρτη στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ ακόμη και να μην μαζέψει έστω ένα βαθμό. Ιδίως μια ομάδα όπως η ΑΕΚ που έχει να παίξει 12 χρόνια σε όμιλο και αποδείχτηκε ανέτοιμη και τελείως άγουρη. Το αγωνιστικό κομμάτι της περιπέτειας αυτής κρίθηκε εκείνη την βραδιά με την Μπενφίκα. Αν η απίστευτη ευκαιρία του Κλωναρίδη κατέληγε σε γκολ από τον ίδιο ή τον Γιακουμάκη τότε η ΑΕΚ θα πήγαινε με τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα από εκεί και πέρα για ισοπαλία ή νίκη στην Λισαβόνα την τελευταία αγωνιστική για να συνεχίσει στο Europa League.

Δύσκολα θα ήταν πάλι τα πράγματα, η Μπενφίκα θα ηταν φαβορί αλλά η γεύση από την επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ θα ήταν τελείως διαφορετική για την ΑΕΚ. Εκείνο το βράδυ χάθηκαν τα πάντα σε ότι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, αυτά που έγιναν χθες μπορεί να γίνουν αφορμή να χαθούν πολλα περισσότερα από την πρόκριση ή τα επιπλέον εκατομμύρια που θα έδιναν κάποιοι βαθμοί. Μπορεί να έρθει η καταστροφή. Πραγματική καταστροφή.

Γιατί η ΑΕΚ θα αντέξει οικονομικά το να μην παίξει στην Ευρώπη όμως για το μέγεθος και τους στόχους της ομάδας είναι καταστροφικό το να μην υπάρχει στο “πακέτο” η Ευρωπαϊκή προοπτική. Για τους παίκτες και τους προπονητές που θα μπορεί να προσελκύσει, για τους οπαδούς της που φέτος με την ομάδα ουσιαστικά αποκλεισμένη γέμισαν το γήπεδο με την Μπάγερν, για το πως θα σκέφτονται όλοι μέσα στην ομάδα. Αν έχει δείξει κάτι η ζωή είναι πως πάντα υπάρχει παρακάτω.

Χθες πηγαίνοντας στο γήπεδο όλοι οι κανονικοί άνθρωποι έλεγαν ότι πρέπει να πάρουμε έστω έναν βαθμό. Σήμερα το ότι η ΑΕΚ έχασε χθες 2-0 με τον κλασικό πλέον τρόπο, το πρώτο γκολ δώρο και αμέσως το δευτερο σε φαση πανικού είναι το μικρότερο κακό. Το κύριο τωρα είναι να καταφέρει η ΑΕΚ να αποφύγει τον Ευρωπαϊκό αποκλεισμό λόγω επεισοδίων.

Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά αυτούς που έκαναν τα επεισόδια μαζί με τους οπαδούς του Αγιαξ και του Παναθηναϊκού θα ξαναπώ ότι είναι θέμα αστυνομίας. Οταν υπάρχει περιοχή της Ελληνικής επικράτειας όπου δεν μπορεί να μπει καν η αστυνομία τότε το να συζητάμε ότι η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ ή Ολυμπιακός ή οι κανονικοί οργανωμένοι οπαδοί μπορούν να ελέγξουν αυτά τα άτομα και τις πράξεις τους είναι απλά ουτοπικό. Η ΑΕΚ αυτό που μπορούσε να κάνει χθες ήταν να κατεβάσει το πανό σε συνεργασία με τους οπαδούς. Μέχρι εκεί.

Από εκεί και πέρα ούτε καν εισιτήρια δεν μπορεί να δώσει επιλεκτικά γιατί οι συγκεκριμένοι δεν χρειάζονται εισιτήρια. Αν υπάρχει κράτος μπορεί να κάνει κάτι. Η ΑΕΚ ούτε συναλλάσσεται, ούτε έχει καμία σχέση με την συγκεκριμένη ομάδα οπαδών ώστε να αλλάξει κάτι. Μόνο να συνεργαστεί όσο μπορεί με την αστυνομία για την προστασία της αν υπάρχει βέβαια διάθεση από το κράτος να προστατεύσει την τάξη αλλά και τις ομάδες που είναι θύματα και όχι θήτες.

Δεν μπήκε με το πιστόλι ο πρόεδρος της ΑΕΚ να επιτεθεί σε διαιτητές και αντιπάλους. Μην τα κάνουμε όλα ίσιωμα επειδή κάποιοι ακόμη προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και τον μισθό τους. Όταν γράφω συναλλάσσεται η ΑΕΚ εννοώ με πώληση εισιτηρίων, το διευκρινίζω γιατί όταν έχεις διαβάσει από τους τοπ καθυστερημένους ακόμη και το ότι ο Μελισσανίδης είναι πίσω από τα επεισόδια για να έχει δικαιολογία να μην κάνει μεταγραφές αφού δεν θα έχει έσοδα από την Ευρώπη, πρέπει να λες καθαρά και τα αυτονόητα. Ειπώθηκε ακόμη κι αυτό θα ειπωθούν κι άλλα.

Ο κόσμος βράζει κι έχει δίκιο. Οχι βέβαια στο να λέει τέτοιες κι άλλες παρόμοιες ανοησίες αλλά μην ξεχνάμε πως υπάρχουν εκτός από τους πληγωμένους ΑΕΚτζήδες κι αυτοί που το μόνο που τους νοιάζει είναι αποτύχει και να φύγει ο Μελισσανίδης επειδή έκανε αυτά που δεν πίστευαν ότι μπορεί να κάνει. Επειδή πήγε την ΑΕΚ στα ουράνια από τον γκρεμό που την είχαν ρίξει οι άχρηστοι προκάτοχοι του.

Η συντριπτική πλειοψηφία όμως που αγαπάει και πονάει για την ΑΕΚ όχι απλά έχει δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να ρίχνει ευθύνες στον άνθρωπο που ξανάφερε την ΑΕΚ στην κορυφή και στο Τσάμπιονς Λιγκ για το ότι η ομάδα είναι ήδη εκτός των δύο εκ των τριών στόχων της και να ΑΠΑΙΤΕΙ ανάκαμψη. Με σκληρή αυτοκριτική, αποφάσεις και κινήσεις. Πρώτα όμως πρέπει να μπει φρένο στην κατρακύλα. Γιατί ως ΑΕΚ αν έχουμε μάθει κάτι, αν κάτι έχει δείξει η ιστορία είναι ότι υπάρχουν και χειρότερα. Υπάρχει και πιο κάτω.

Οι εχθροί της ΑΕΚ και καλά κάνουν έχουν αρχίσει πάρτι. Πόνεσε πολύ η περυσινή σεζόν. Πόνεσε πολύ το πρωτάθλημα. Πονάει πολύ το γήπεδο που το πολέμησαν με εξωτερικούς εχθρούς και δούρειους ίππος αλλά έρχεται. Ας κάνουν το πάρτυ τους τώρα και ο καιρός έχει γυρίσματα. Ομως τους εχθρούς η ΑΕΚ τους ξέρει και τους θέλει γιατί δεν ξεχνάει πόσο την αγαπούσαν όταν την είχαν σε καταστολή. Τώρα η ΑΕΚ ΜΕΤΡΑΕΙ ΦΙΛΟΥΣ. Κι όπως λένε κι αυτοί που απαιτούσαν πρωτάθλημα με απειλή όπλου “Karma is a bitch”. Eχει ο καιρός γυρίσματα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x