Κώστας Κετσετζόγλου

Το μόνο κατανοητό επιχείρημα και το κέρδος της ΑΕΚ από την αδικία σε βάρος της

Όταν ο κατηγορούμενος περιμένει ποινή και το δικαστήριο δεν του την… δίνει. Το πρωτάθλημα λοιπόν αλλοιώθηκε ξεκάθαρα. Γράφει ο Κώστας Κετσετζόγλου γράφει στο sport-fm.gr

Όπως έχουμε ξαναπεί καλό είναι αυτές τις μέρες να μην γράφεις εν θερμώ. Πόσο περισσότερο στην περίπτωση μας που για πρώτη φορά από τότε που ξηλώθηκε το σύστημα, που όπως έλεγε κι ο Σπάθας έκανε το άσπρο - μαύρο για τον Ολυμπιακό, νιώσαμε με μια δικαστική απόφαση όπως την εποχή που έκαναν κουμάντο στην ΕΠΟ και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο οι σημερινοί υπόδικοι για τους οποίους υπάρχει ήδη και εισαγγελική πρόταση για καταδίκη. Ήταν μια απόφαση από τα παλιά και με σκεπτικό που ούτε στις εποχές που οι νόμιμες παρακολουθήσεις είχαν δείξει ότι υπήρχαν αποφάσεις με… παραγγελία δεν είχαμε δει.

Το χειρότερο που συνέβη είναι πως στην αμέσως προηγούμενη σοβαρή υπόθεση, αυτή με την εξοντωτική τιμωρία της ΑΕΚ για επεισόδια που ελάχιστοι πήραν χαμπάρι και δεν επηρέασαν σε τίποτα την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα, θεωρήθηκε βιαιοπραγία η ρήψη αντικειμένων προς τους αστυνομικούς ενώ στην περίπτωση του Ολυμπιακού όχι. Και μάλιστα ως έξτρα μπόνους στην περίπτωση του Ολυμπιακού υπάρχουν και φωτογραφίες που δείχνουν κανονικές και όχι βάσει ερμηνείας βιαιοπραγίες κατά αστυνομικών ΜΕΣΑ στο γήπεδο, στις εξέδρες.

Ούτως ή άλλως το γεγονός ότι βασική υπερασπιστική γραμμή του Ολυμπιακού ήταν η αφαίρεση βαθμών να γίνει από το κύπελλο επειδή ο όμιλος είναι μίνι… πρωτάθλημα τα λέει όλα για την απίστευτη απόφαση της επιτροπής. Όταν ο κατηγορούμενος περιμένει ποινή και το δικαστήριο δεν του την… δίνει τότε δεν χρειάζεται άλλο επιχείρημα. Το πρωτάθλημα λοιπόν αλλοιώθηκε ξεκάθαρα.

Θα ήταν το ίδιο σαν να έμπαινε ο Μαρινάκης ή ο Μελισσανίδης με όπλο και μπράβους στο γήπεδο, να έκαναν επίθεση σε διαιτητή και αντιπάλους και να μην υπήρχε τιμωρία ή ακόμη χειρότερο να κέρδιζαν το παιχνίδι όπως ζήταγαν πέρυσι τα… πουλιά. Θα ήταν το ίδιο σαν να έμπαιναν οπαδοί της ΑΕΚ ή του ΠΑΟΚ μετά την λήξη του αγώνα στον αγωνιστικό χώρο, να έπαιζαν ξύλο με τα ΜΑΤ με θύματα δύο τραυματίες αστυνομικούς και η ποινή να ήταν ένα πρόστιμο και όχι -3 και τιμωρία έδρας όπως έγινε πέρυσι με τον Ολυμπιακό. Χρειάζονται και τα παραδείγματα γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουν και πολύ εύκολα, ανθρώπινο είναι.

Το μόνο επιχείρημα που δεν δέχομαι αλλά κατανοώ στην περίπτωση είναι αυτό που έλεγαν επί δεκαετίες: Φτιάξτε ομάδα να νικάτε και τους… δικαστές. Όλα τα άλλα είναι γελοία και περισσότερο γελοίοι είναι στα δικά μου μάτια οι εξαφανισμένοι σήμερα opinion makers που όταν εκδικαζόταν η υπόθεση της ΑΕΚ έγραφαν τα γνωστά ξύλινα επιχειρήματα δήθεν κατά της βίας και υπέρ της βαριάς τιμωρίας για επεισόδια που δεν είχαν καν πάρει χαμπάρι. Τώρα προφανώς θα συμφωνούν κι αυτοί με το ότι η εκτόξευση προς την αστυνομία δεν είναι βιαιοπραγία και το ότι η έκθεση της αστυνομίας, που ουσιαστικά καταδίκασε την ΑΕΚ, στην περίπτωση της Πάτρας δεν θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη επειδή δεν ήταν ίδια(!) με του παρατηρητή. Που δεν είναι ποτέ…

Το ότι η απόφαση είναι γελοία και σε συνδυασμό με την τιμωρία της ΑΕΚ για λιγότερα πράγματα και εκτός γηπέδου αλλοιώνει την βαθμολογία είναι δεδομένο. Το θέμα είναι τι κάνεις; Μιλάμε για τακτικούς δικαστές που αποφάσισαν με διαφορετικά μέτρα και σταθμά για ίδια γεγονότα σε πάνω από μία περιπτώσεις με αποκορύφωμα την χθεσινή. Κάποιος πρέπει να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Μόνο ο αθλητικός εισαγγελέας μπορεί προκαλώντας νέα εκδίκαση της υπόθεσης της Πάτρας. Ή το CAS σε τρίτο βαθμό εκεί που θα συμμετέχει και η ΕΠΟ ως αντίδικος της ΑΕΚ και θα πρέπει να αιτιολογήσει τις διαφορετικές αποφάσεις των επιτροπών της για ίδια γεγονότα. Εκεί τουλάχιστον μπορεί να διορθωθεί η αδικία σε βάρος της ΑΕΚ και να δοθεί κι ένα μήνυμα στις πειθαρχικές επιτροπές ότι θα πρέπει να αποφασίζουν με κοινά κριτήρια και όχι ανάλογα με την σύνθεση τους.

Σε ότι αφορά την ΑΕΚ… Η συσπείρωση των οπαδών της είναι ένα κέρδος από αυτή την ιστορία. Των πραγματικών οπαδών της όχι αυτών που περιμένουν στην γωνία την οποιαδήποτε αφορμή για να ειρωνευτούν ή να κράξουν την διοίκηση που την ξανάφερε στην αξιοπρέπεια, στους τίτλους και σύντομα με νέο δικό της γήπεδο. Αυτοί μπορεί να πανηγυρίζουν μαζί με τους Ολυμπιακούς όπως κάνουν από χθες απλά με διαφορετική φρασεολογία. Και να κλαίνε μαζί τους όπως συχνά συμβαίνει από τότε που η ΑΕΚ επέστρεψε από εκεί που την είχαν ρίξει οι εγκληματίες και οι ανίκανοι και θα ξανασυμβεί, να είστε σίγουροι, και στο μέλλον…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x