Επικαιρότητα

«Κουφέτα» από τη Βαλέτα: Τα μέτρα 3,6 δισ. και οι περικοπές

Η συμφωνία, η επιστοφή των θεσμών και η επιχείρηση διαχείρισης των επώδυνων μέτρων από την κυβέρνηση μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Υπάρχουν πράγματα που θα στεναχωρήσουν τον ελληνικό λαό». Με αυτή τη φράση ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να προκαταβάλει τις αντιδράσεις και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πικρή συνειδητοποίηση ότι αυτό που μέχρι πρότινος απευχόταν η κυβέρνηση έγινε πραγματικότητα. Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου σε άλλο τόνο επέμενε πως η συμφωνία παράγει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα χωρίς αυτή τη φορά να επαναλάβει το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα λιτότητας»

Μέτρα 3,6 δισ. τη διετία 2019-2020 - Η option αν ξεφύγουν οι στόχοι του 2018

Μέτρα 3,6 δισ. μέσα στη διετία 2019-2020 και μάλιστα με τα 1,8 δισ. από περικοπή συντάξεων το 2019 και περί τα 1,8 δισ. από μείωση του αφορολόγητου το 2020. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2018 δεν ξεφύγουν από τους στόχους. Ειδάλλως, το σύνολο των μέτρων θα μεταφερθεί το 2019.

Η κατ'αρχήν συμφωνία, που ουσιαστικά προέκυψε από τις προπαρασκευαστικές συναντήσεις που είχαν οι διάφοροι εμπλεκόμενοι παράγοντες τις ημέρες και ώρες που προηγήθηκαν του Eurogroup, θα επιτρέψει την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα. Η ακριβής ημερομηνία αυτής της επιστροφής δεν έχει ωστόσο ακόμη καθοριστεί, χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο να συμβεί τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η κυβέρνηση βάζοντας στη ζυγαριά από τη μία πολιτικό κόστος των σκληρών μέτρων, μέτρων που παραβιάζουν για ακόμη μία φορά αυτά που μέχρι χθες εμφανίζονταν ως κόκκινες γραμμές, και από την άλλη την ραγδαία επιδείνωση των δεικτών της οικονομίας από την παρατεταμένη καθυστέρηση προχώρησε στο κλείσιμο μιας συμφωνίας που δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

Το εσωτερικό crash test στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή

Το αν η εν λόγω επιλογή θα δημιουργήσει ή όχι αναταράξεις στο κόμμα είναι κάτι που αναμένεται να φανεί σχετικά άμεσα, καθώς για την Κυριακή είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και ομιλία του πρωθυπουργού.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν πάντως στο ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα λειτουργήσει ως μέσο απορρόφησης των κραδασμών για το ιδιαίτερα επαχθές φορτίο των μέτρων, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν έτοιμοι να καταψηφίσουν τα μέτρα.

Σε μια πρώτη προσπάθεια να προβάλουν την εικόνα μιας επιτυχίας, αρκετά κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις μετά το πέρας του Eurogroup, με τον Νίκο Βούτση να σημειώνει ότι «μπαίνουμε στις ράγες της ανάπτυξης» και τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταθάκη να μιλά για «θετική κατάληξη» στο Eurogroup.

Την ίδια στιγμή, με ομοβροντία ανακοινώσεων τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να στηλιτεύσουν τις νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης και τα νέα, σκληρά μέτρα που έρχονται.

Τι προβλέπει η κατ'αρχήν συμφωνία

Ειδικότερα, με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα κληθεί να πιει το πικρό ποτήρι της μείωσης των συντάξεων μέσα στο προεκλογικό 2019. Η συνταξιοδοτική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί ακόμη και πάνω από δύο δις. ευρώ μέσα στο 2019 ώστε να εξοικονομηθεί ποσοστό της τάξεως του 1% του ΑΕΠ –στην τελική συμφωνία το ποσοστό μπορεί να είναι οριακά μικρότερο- ενώ η μείωση του αφορολογήτου που αγγίζει και τους μισθωτούς αλλά και τους συνταξιούχους μετατίθεται για το 2020.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση εισοδήματος και το 2019 –η περικοπή της προσωπικής διαφοράς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει από 900 χιλιάδες έως 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχους- αλλά και το 2020 καθώς από μόνη της η μείωση του αφορολογήτου θα περιορίσει το όποιο καθαρό εισόδημα απομείνει από τις μειώσεις του 2019 κατά 600 ευρώ ετησίως ή 50 ευρώ μηνιαίως.

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να αποτρέψει ακραία ποσοστά μειώσεων η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να περάσει «πλαφόν» περικοπών στον εφαρμοστικό νόμο το οποίο τοποθετείται στην περιοχή του 20%.

Εάν η Ελλάδα δεν πετύχει το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, τότε το όποιο κενό θα καλυφθεί και με την περικοπή του αφορολογήτου. Το αν θα υπάρχει κενό ή όχι, θα αποφασίζεται από μια επιτροπή στην οποία θα μετέχουν η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Ο μηχανισμός πρόβλεψης

Οι βασικές αρχές λειτουργίας του θα είναι οι εξής:

1. Το φθινόπωρο κάθε έτους –αρχής γενομένης από το φθινόπωρο του 2018- θα γίνεται η εκτίμηση για το «κλείσιμο» του πρωτογενούς πλεονάσματος με βάση τους μνημονιακούς όρους

2. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί το φθινόπωρο του 2018 στο 3,5%, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτά το δικαίωμα εκτός από τα αρνητικά μέτρα του 2019 (μείωση συντάξεων) που ληφθούν ούτως ή άλλως, να θέσει σε εφαρμογή και το πρώτο πακέτο μέτρων με τα θετικά μέτρα ύψους επίσης 1% του ΑΕΠ.

3. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί στο 2,5% του ΑΕΠ, δεν θα ενεργοποιείται κανένα θετικό μέτρο και οι πολίτες θα αντιμετωπίσουν το 2019 μόνο την περικοπή των συντάξεων.

4. Αν το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμηθεί σε κάτω από 2,5% του ΑΕΠ, τότε όχι μόνο δεν θα υπάρξουν θετικά μέτρα αλλά η ελληνική πλευρά θα υποχρεωθεί να καλύψει το όποιο δημοσιονομικό κενό και με τη μείωση του αφορολογήτου από την 1/1/2019.

Τι προβλέπουν τα αντίμετρα εάν εφαρμοστούν

Από τη μεριά του πάντως, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να δώσει έμφαση στα θετικά μέτρα, εάν αυτά βεβαίως εφαρμοστούν. Όπως ανέφερε, τα λεγόμενα «αντίμετρα» για το 2019 θα είναι από τη μεριά των δαπανών, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 1,8 δισ. ευρώ που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση και μέτρα για την αναπτυξιακή πολιτική.

Ταυτόχρονα, σημείωσε, θα μειωθεί η συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα και θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό πακέτο. Το 2020 οι αλλαγές θα αφορούν στον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος. Αυτό το μείγμα κατά κάποιο τρόπο αντισταθμίζει τα σκληρά μέτρα και δημιουργεί τη βάση για ένα κράτος πρόνοιας, εκτίμησε. Όπως είπε, συμφωνήθηκε και ο μηχανισμός που θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα.

Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι στα εργασιακά δεν θα υπάρξει η νομοθέτηση lockout και αύξηση στις ομαδικές απολύσεις. Οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν σε «κάτι που προσεγγίζει την κανονικότητα» στα μέσα του 2018, με επαναφορά της επεκτασιμότητας, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Τέλος, όπως είπε, όλη η συμφωνία θα τρέξει αν και μόνο αν υπάρξουν προηγουμένως τα μέτρα για το χρέος.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

«Η παράσταση της κυβέρνησης έπεσε με μία δήλωση: ”Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό”. Τόσοι χαμένοι μήνες, που κόστισαν δις στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά η Κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Καμμένου, ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο. Καλό Πάσχα στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Κικίλιας.

Για μέτρα που είχαν ήδη συμφωνηθεί και για λόγια του αέρα που προορίζονταν για τα non paper Μαξίμου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή το Ποτάμι σχολιαζόντας τα αποτελάσματα του σημερινού Eurogroup. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι αναφέρει τα εξής:

«Το ύψος του λογαριασμού έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Είναι τα 3,6 δισ. που ζητούσε το ΔΝΤ από την αρχή. Η διαπραγμάτευση επί της ουσίας έχει κλείσει. Το μόνο που παζάρευε ο κ.Τσίπρας είναι το πότε θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Θέλει να εξαντλήσει το χρόνο παραμονής στην εξουσία ως την τελευταία μέρα και να χρεωθεί το κόστος ο επόμενος. Σε αυτό πράγματι κάνει μεγάλη προσπάθεια. Όλα τα υπόλοιπα για ανυποχώρητες μάχες και σκληρή διαπραγμάτευση είναι λόγια του αέρα για τα non paper του Μαξίμου. Όπως και τα αντίμετρα… “αν και εφόσον” …προκειμένου να έχουν μια δικαιολογία οι βουλευτές για να σηκώσουν το βάρος άλλης μιας επιλογής που κόστισε ακριβά στους πολίτες.»

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x