Επικαιρότητα

Κυριάκος: «Θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν δεν κάναμε τα πάντα για να φύγουν»

«Ενώνουμε τη φωνή μας για να βάλουμε ένα τέλος στην κυβέρνηση που έθαψε, τρία μέτρα κάτω από τη γη, την ελπίδα και τα όνειρα των πολιτών», είπε ο κ. Μητσοτάκης στο κλείσιμο του Συνεδρίου.

«Θα ήμασταν ασυγχώρητοι αν δεν κάναμε τα πάντα για να φύγουν», διακήρυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο των εργασιών του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που, κατ’ εκείνον, σηματοδότησε «μια νέα αρχή» και απετέλεσε «εκκίνηση για τη νέα ιστορική αποστολή της ΝΔ που είναι η ανόρθωση της Ελλάδας».

Ενθαρρυμένος και από το γεγονός ότι στο Συνέδριο επισφραγίστηκε η απόλυτη προσωπική κυριαρχία του στην Κεντροδεξιά παράταξη, τότε σε οργανωτικό όσο και σε ιδεολογικό και προγραμματικό επίπεδο, ο κ. Μητσοτάκης, με την καταληκτική ομιλία του, εξαπέλυσε την πιο σφοδρή επίθεση που έχει κάνει ως τώρα προς την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διατρανώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητά του να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

«Ακόμη και τώρα, εμείς μπορούμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την ασφυξία και από το τέλμα και να την απαλλάξουμε από τη θηλιά της επιτήρησης των δανειστών μας στα επόμενα χρόνια», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας το δικό του θετικό μήνυμα για έξοδο από την κρίση: «Απέναντι στον λαϊκισμό της κωλοτούμπας προτάσσουμε το ρεαλιστικό όραμα ενός νέου πατριωτισμού. Απέναντι στη ανικανότητα του φραπέ και της ήσσονος προσπάθειας, προτάσσουμε τη σοβαρότητα και την εργατικότητα», είπε.

Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, ουσιώδεις εσωτερικές αντιθέσεις δεν εκφράστηκαν στη διάρκεια του Συνεδρίου, αφού ακόμη και οι συνήθεις «λιστομαχίες» του παρασκηνίου και το κυνήγι του σταυρού από τους υποψηφίους στην Πολιτική Επιτροπή, που δεν λείπουν από τέτοιες διαδικασίες, ήταν σε πιο διακριτικούς εκφάνσεις από κάθε άλλη φορά. Επιπροσθέτως σχεδόν χωρίς εξαίρεση όλοι οι ομιλητές που παρήλασαν τόσο από το κεντρικό βήμα όσο και από τις παράλληλες εκδηλώσεις, ανέπεμπαν ύμνους προς τη «νέα πνοή που έδωσε στην παράταξη η εκλογή του νέου αρχηγού» τον περασμένο Ιανουάριο, στέλνοντας το μήνυμα για την ισχυρή συγκολλητική λειτουργία που προσδίδει στα κόμματα εξουσίας η προοπτική της επερχόμενης εκλογικής επικράτησης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας να επιστρέψει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, στον δρόμο της ανάπτυξης», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εν είδει σύνοψης των όσων ακούστηκαν και από πολλούς άλλους. «Σήμερα ηγείται του αγώνα μας να απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το γρηγορότερο. Και αύριο ως Πρωθυπουργός θα ηγηθεί αυτής της μεγάλης πορείας της μεταρρυθμιστικής της χώρας», συμπλήρωσε εμφαντικά.

«Απέναντί μας έχουμε τυχοδιώκτες»

Δικαιολογώντας την απαίτησή του για εκλογές ώστε «να φύγει μια ώρα αρχύτερα ο κ. Τσίπρας και η παρέα του», ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις και ασυνήθιστους χαρακτηρισμούς. Αφού επεσήμανε ότι το κόμμα του ακολούθησε «πάντα θεσμική και υπεύθυνη συμπεριφορά» και πρόσθεσε ότι «το περασμένο καλοκαίρι εμείς κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος που δεν μας αναλογούσε», απέκλεισε με τη μέγιστη δυνατή κατηγορηματικότητα την επανάληψη μιας τέτοιας επιλογής.

«Αλλά ως εδώ», τόνισε. «Γιατί απέναντί μας έχουμε τυχοδιώκτες», είπε ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους. Επέκρινε τους κυβερνώντες που «τορπίλισαν την συναίνεση του καλοκαιριού και προκήρυξαν αχρείαστες εκλογές τον Σεπτέμβρη». Όπως επίσης και επειδή «καθυστέρησαν την πρώτη αξιολόγηση για να κάνουν διαπραγμάτευση εσωτερικής κατανάλωσης. Κάνουν τους τσάμπα μάγκες στην πλάτη των Ελλήνων πολιτών».

Κατηγόρησε ακόμη την ηγεσία της κυβέρνησης και τα στελέχη της ότι «τορπίλισαν κάθε προσπάθεια εθνικής στρατηγικής στο προσφυγικό», αναφέροντας ότι «σε άλλα δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και άλλα κάνει». «Πού είναι τα κλειστά κέντρα για τους παράνομους μετανάστες; Πού είναι επιβολή του νόμου και τη τάξης στην Ειδομένη, στον Πειραιά, στο Ελληνικό;», διερωτήθηκε.

«Ο λαός ζητά εκλογές»

«Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι πλέον απόλυτα απομονωμένη. Η αντιπολίτευση σύσσωμη ζητά πλέον την παραίτηση του πρωθυπουργού», επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αλλά και η πλειοψηφία των Ελλήνων ζητά πιεστικά εκλογές. Είναι πρωτοφανές. Επτά μήνες μετά τις εκλογές ο λαός ζητά εκλογές. Διότι τώρα συνειδητοποίησαν οι πολίτες τα ψεύδη και τις επιπτώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Φοροκαταιγίδα, φτωχοποίηση, ασφυξία».

Όπως είπε, «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά λύτρωση. Λύτρωση από το ψέμα. Λύτρωση από την ανικανότητα. Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού απαιτεί και προσδοκά να τελειώσει ο κατήφορος. Ζητά απεγνωσμένα οξυγόνο. Εδώ και τώρα. Οι Έλληνες δεν φοβόμαστε την προσπάθεια, τη δουλειά, τις θυσίες. Αλλά θέλουμε να γίνονται με δίκαιο τρόπο και να πιάνουν τόπο. Η κυβέρνηση των λαϊκιστών μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Μας δίχασε. Αρκετά! Ήλθε η ώρα να πάμε μπροστά ενωμένοι».

«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που θέλουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση είναι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είπε. «Ενώνουμε την δύναμή μας μαζί τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους να βάλουμε ένα τέλος στην κυβέρνηση που έθαψε, τρία μέτρα κάτω από τη γη, την ελπίδα και τα όνειρα των πολιτών. Και αυτοί ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί μας για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα των ονείρων μας. Για να οικοδομήσουμε το κοινό μας σπίτι που θα χωρά τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των Ελλήνων».

Η εκπλήρωση του σχεδίου των 111 ημερών

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τη δέσμευση που ανέλαβε όταν εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ ότι «μέσα σε 111 μέρες θα αλλάξουμε τη Νέα Δημοκρατία». Όπως είπε, «την Κυριακή του Πάσχα κλείνουν οι 111 μέρες από την 10η Ιανουαρίου, τη μέρα που 400.000 πολίτες μας έδωσαν την εντολή για μια νέα αρχή». Και συμπλήρωσε: «Τίμησα την εντολή σας». Αναφερόμενος στο Συνέδριο, είπε ότι ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα. «Υπήρχε μια θετική ενέργεια. Ένας άνεμος δημιουργικής αλλαγής φυσά στην Νέα Δημοκρατία. Ανοίξαμε διάπλατα τις πόρτες και τα παράθυρα για να μπει οξυγόνο. Οξυγόνο για τη Νέα Δημοκρατία. Οξυγόνο για την Ελλάδα μας. Οι φίλοι μας αισθάνονται αισιοδοξία. Και οι αντίπαλοι μας αντιλαμβάνονται ότι το ρολόι για την απομάκρυνση τους από την εξουσία μετρά ανάποδα».

«Αλλάξαμε το κόμμα μας και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», συνέχισε: «Έχουμε πλέον ένα κόμμα θεσμών, αρχών και αξιών. Ανοιχτό, δημοκρατικό, με όργανα που λειτουργούν. Ένα κόμμα που ανήκει στα μέλη του. Που διαβουλεύεται ανοικτά. Που μιλά με τους πολίτες. Που διαμορφώνει μαζί τους την πολιτική. Σε 111 μέρες βάλαμε σε τάξη το σπίτι μας. Και έπρεπε να ξεκινήσουμε από το σπίτι μας. Φτιάξαμε και παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης. Είμαστε πλέον ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό Κόμμα με ισχυρούς θεσμούς. Είμαστε το κόμμα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης. Είμαστε το Κόμμα των 5 «Α»: Ανάπτυξη, Αλληλεγγύη, Αξιοκρατία, Αριστεία, Αξιοπιστία. Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη της κεντροδεξιάς».

Πρόγραμμα χωρίς… «λεφτόδεντρο»

Μετά την υιοθέτηση του νέου καταστατικού, στις εργασίες του Σαββάτου, οπότε έγιναν δεκτές στο σύνολο τους οι αλλαγές που πρότεινε η ηγετική ομάδα για μια πιο λιτή και λειτουργική οργανωτική δομή, η Κυριακή, η τελευταία ημέρα του Συνέδριου, ήταν αφιερωμένη στο Πρόγραμμα.

Ο αρμόδιος αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης παρουσίασε τις κατευθυντήριες γραμμές του Κυβερνητικού Προγράμματος που όπως είπε είναι «ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, διότι θα απαντά σε ερωτήματα που απασχολούν τους πολίτες και δεν θα περιλαμβάνει γενικόλογες εξαγγελίες, αλλά στοχευμένες δράσεις, τεκμηριωμένο, διότι είναι κοστολογημένο και αξιόπιστο, γιατί δίνει στους Έλληνες την ελπίδα της αλήθειας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το δικό μας πρόγραμμα δεν θα είναι καρπός ενός “λεφτόδεντρου”, αλλά καρπός μιας σοβαρής και μελετημένης εργασίας».

Επιγραμματικά, οι 25 προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης, είναι οι εξής:

1. Φορολογικά κίνητρα για νέες επενδύσεις.
2. Φοροδιαφυγή: Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
3. Αυτοματοποιημένο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων δαπανών.
4. Δυναμική αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων δανείων» με εισαγωγή κινήτρων και κυρώσεων που θα επηρεάζουν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.
5. Εφαρμογή του Νόμου Πλαισίου για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
6. Ενεργοποίηση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου κεφαλαιακών συμμετοχών.
7. Κανένας νόμος για την αγορά χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
8. Προσέλκυση συνταξιούχων από άλλες χώρες της Ε.Ε. για αγορά κατοικίας.
9. Εγγυητικά κεφάλαια για νέα δάνεια στον αγροτικό τομέα.
10. Υιοθέτηση των προτάσεων του οργανισμού ΥΟΖΜΑ για την ανάπτυξη της καινοτομίας.
11. Επανεκκίνηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον».
12. Επίσπευση των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων.
13. Αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ.
14. Ελεύθερη πρόσβαση στα ανοιχτά δεδομένα για διαφάνεια, λογοδοσία και επενδυτικές ευκαιρίες.
15. Αξιοποίηση της πληροφορικής για γρηγορότερη απονομή δικαιοσύνης.
16. Η αστυνομία «εκεί που πραγματικά χρειάζεται»: Ένστολη και πεζή αστυνόμευση.
17. Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
18. Εξοικείωση με την έννοια την επιχειρηματικότητας στην εκπαίδευση μέσω σύγχρονης διδακτικής προσέγγισης.
19. Ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δυνατότητα καθιέρωσης διδάκτρων.
20. Θερινά σχολεία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
21. Επέκταση του μοντέλου λειτουργίας του μουσείου της Ακρόπολης και σε άλλα μουσεία.
22. Τρεις ιδέες για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας χωρίς κόστος:
Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.
Επέκταση του μέτρου χορήγησης επαναλαμβανόμενης συνταγής από τους έξι στους 12 μήνες.
Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους.
23. Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ): Οι επιχειρήσεις καλύπτουν μέρος των εισιτηρίων και το γλυτώνουν από την εφορία.
24. Υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου γι α τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις.
25. Επέκταση του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, η Ν.Δ. προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει εντός των επομένων ημερών ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x