Κολύμβηση

Μάικλ Φελπς: «Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να πεθάνω»

Ο θρύλος της παγκόσμιας κολύμβησης μίλησε για την μάχη του κόντρα στην κατάθλιψη και πώς ξεπέρασε τις αυτοκτονικές τάσεις.

Με 28 Ολυμπιακά μετάλλια –εκ των οποίων τα 23 χρυσά-, ποιος θα φανταζόταν πως ο Μάικλ Φελπς ανέβαινε έναν Γολγοθά ο οποίος λίγο έλειψε να τον οδηγήσει στον θάνατο.

Κι όμως, ο Αμερικανός κολυμβητής, όπως παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο CBS, σκέφτηκε να βάλει τέλος στη ζωή του τόσο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όσο και μετά από εκείνους στο Πεκίνο το 2008, το Λονδίνο το 2012 αλλά και το Πρωτάθλημα Ωκεανίας στην Αυστραλία το 2014: «Είχα φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο δεν ήθελα να είμαι ζωντανός».

Ο Φελπς περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές προκειμένου να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και αυτές μετά τέλος της προσπάθειας: «Το να πάρεις μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι μια δουλειά τετραετίας και όταν τελειώνουν, νιώθεις χαμένος. Πολλοί από τους πρωτοκλασάτους αθλητές υποφέρουν από κατάθλιψη και αυτό γίνεται πιο έντονο μετά το τέλος των διοργανώσεων. Δεν ξέρεις τί να κάνεις, πού να πας, πώς να συνεχίσεις. Πιστεύω ότι είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν μιλούσε στο παρελθόν γιατί υποτίθεται πως (εμείς οι αθλητές) είμαστε σκληροί, χωρίς αδυναμίες».

Παρ’ όλα αυτά ο πολλάκις Χρυσός Ολυμπιονίκης, λίγο πριν την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, αποφάσισε να μιλήσει και να ζητήσει βοήθεια: «Άλλαξε ολοκληρωτικά τη ζωή μου και την έκανε ευκολότερη. Είναι ΟΚ να μην αισθάνεσαι καλά, αυτό κατάλαβα».

Τέλος, ο θρύλος του νερού και πατέρας δύο παιδιών, μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας προσφέρει τη σοφία των εμπειριών του μέσω διαλέξεων σχετικά με την ψυχική υγεία: «Το να σώζεις ζωές είναι πολύ καλύτερο από το να κερδίζεις ένα χρυσό μετάλλιο», καταλήγει.

Eπιμέλεια: Μαρία Ζαφειράτου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x