sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μια ενδεκάδα wonderkids με λαμπρό μέλλον

Το sport-fm.gr διάλεξε και σας παρουσιάζει μια ενδεκάδα από wonderkids που αναμένεται να μας απασχολήσουν στο μέλλον, κάνοντας τους λάτρεις του football manager να τρίβουν τα χέρια τους.

Στο μέλλον οι κορυφαίες ομάδες του πλανήτη θα επιχειρήσουν να κάνουν το colpo grosso παίρνοντας κάποια από τα κορυφαία ταλέντα του πλανήτη, τα οποία τώρα βρίσκονται ακόμα σε πρώιμα στάδια και δεν έχουν δείξει ακόμα όλα αυτά που μπορούν να κάνουν.

Η τελική επιλογή ήταν πολύ δύσκολη, όμως οι λάτρεις του football manager είναι σίγουρο πως θα εκτιμήσουν τα «διαμαντάκια» που θα αναλυθούν στη συνέχεια του κειμένου. Έφτασε η ώρα να «διαβάσουμε» το μέλλον και να δούμε μια εντεκάδα ταλαντούχων παικτών, οπού τα επόμενα χρόνια θα έχουν την ευκαιρία να μετατραπούν σε αστέρες του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Το σύστημα που θα έπαιζε η ομάδα είναι το συνηθισμένο στις μέρες μας, 4-2-3-1, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί κάποιος στη μαγικό αρχικό σχήμα, είναι να μην έχει πατήσει το 20ο έτος της ηλικίας του.

Πάμε να αποκαλύψουμε μια εξαιρετικά ταλαντούχα ενδεκάδα που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον:

Τερματοφύλακας: Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Μίλαν, 17 ετών)

inner

Η πιο εύκολη επιλογή για τον καταρτισμό της ενδεκάδας. To τελευταίο κορυφαίο δημιούργημα των ακαδημιών της Μίλαν, έκανε ντεμπούτο υπερασπιζόμενος την εστία της ομάδας του, όντας μόλις 16 ετών και 8 μηνών και έτσι κατάφερε να γίνει ο νεαρότερος πορτιέρο που κάθεται κάτω από την εστία των «ροσονέρι».

Πέρυσι συστήθηκε στο ποδοσφαιρικό κοινό της Ευρώπης, κάνοντας μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις και αναγκάζοντας πολλούς σκάουτ άλλων κορυφαίων clubs να ασχοληθούν με την περίπτωση του. Θεωρείται από τα ιταλικά μέσα ως ο διάδοχος του Τζιανλουίτζι Μπουφόν, ωστόσο θα πρέπει να κάνει σπουδαία πράγματα για να δικαιολογήσει αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή έχει διπλασιασθεί, φτάνοντας τα 10. Βέβαια η Μίλαν θα ζητήσει αστρονομικό ποσό για να αφήσει τον μικρό να φύγει από το «Σαν Σίρο».

Είναι πολύ καλός στις εξόδους, παρόλο που βρίσκεται σε τόσο «άγουρη» ποδοσφαιρικά ηλικία για τερματοφύλακα και διαθέτει φοβερά ρεφλέξ με τις εκτινάξεις του, τις περισσότερες φόρες να είναι μαγικές. Το άλμα του είναι εντυπωσιακό ελέγχοντας με τον καλύτερο τρόπο την εναέρια κυκλοφορία σε στιγμές που η ομάδα του δέχεται πίεση.

Αξίζει να πούμε πως φέτος ο «φύλακας άγγελος» της ομάδας του Μοντέλα, έχει βελτιώσει το παιχνίδι του κάτω από τα γκολπόστ, κάτι που επιτρέπει στους Μιλανέζους να είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ευρώπη που δεν έχει δεχθεί γκολ στις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις του στο πρωτάθλημα.

Ο 17χρονος Ιταλός τερματοφύλακας μετράει ήδη 20 σωτήριες επεμβάσεις στη φετινή Serie A, ενώ το ποσοστό που δείχνει την αναλογία επεμβάσεων/σουτ που έχει δεχθεί, αγγίζει το 75%, σύμφωνα με την γνωστή στατιστική υπηρεσία «opta». Το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό για εκείνον.



Δεξί μπακ: Μπέντζαμιν Χέντρικς (Λεβερκούζεν, 19 ετών)

inner

Την περσινή χρονιά πρόλαβε να κάνει μόλις 10 συμμετοχές με τη φανέλα της Λεβερκούζεν σε όλες τις διοργανώσεις, κάνοντας ουσιαστικά το πρώτο βήμα που θα του επέτρεπε να καθιερωθεί στην γερμανική ομάδα.

Η χρονιά που διανύουμε είναι η μεγάλη ευκαιρία του ταλαντούχου Γερμανού ακραίου μπακ να δείξει αυτά που μπορεί να κάνει. Ο προπονητές του, Ρότζερ Σμιντ, στις «ασπιρίνες» τον εμπιστεύεται στην αρχή της σεζόν, χρίζοντας τον βασικό σε 4 αναμετρήσεις της Bundesliga και σε 2 του Champions League.

Οι συμπατριώτες του έχουν εξαιρετική άποψη για αυτόν, πιστεύοντας πως είναι ένας από τους ποδοσφαιριστές με τα μεγαλύτερα περιθώρια εξέλιξης στη χώρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως ο δεξιός οπισθοφύλακας, έχει παίξει σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες των Γερμανών.

Αν σκεφτεί κανείς πως η μοναδική σοβαρή απειλή για τον Χέντρικς, ακούει στο όνομα Τιν Γεντβάι, τότε το έδαφος είναι πρόσφορο για τον 19χρονο να γίνει βασικός και αναντικατάστατος στη δεξιά πτέρυγα της Λεβερκούζεν. Αν δουλέψει σωστά δεν θα μείνει για πολλά χρόνια στη «BayArena».

Κεντρικοί αμυντικοί:

Νίκο Ελβέντι (Γκλάντμπαχ, 18 ετών)

inner

Η ποδοσφαιρική αξία του στο «transfermarkt» αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει πως είναι πιο ακριβός από κάθε άλλον αμυντικό της ηλικίας του. Ένα στοιχείο που αντικατοπτρίζει εν μέρει την ποιότητα του.

Έκτος από αυτό όμως θα πρέπει να αναφερθούμε στα πεπραγμένα του. Ο υψηλόσωμος στόπερ (βλέπει τον κόσμο από τα 1,88), από πέρυσι αποκάλυψε τις σπουδαία του κλάση στη Bundesliga, αφού μέτρησε 21 συμμετοχές και παράλληλα έδωσε 2 ασίστ στους συμπαίκτες του. Όχι και άσχημα για ένα παιδί 17 χρονών τότε.

Η περσινή του χρονιά ήταν ικανή για να του εξασφαλίσει μια θέση στην αποστολή της εθνικής Ελβετίας που πήρε μέρος στο τελευταίο Euro. Ένας ποδοσφαιριστής που συνεχώς βελτιώνεται και δείχνει απίστευτα ώριμος για την ηλικία του, παρόλο που δεν έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι.

Για να περάσουμε στη σεζόν που διανύουμε, οπού όπως όλα δείχνουν θα είναι η χρονιά της καθιέρωσης για τον νεαρό αμυντικό. Ήδη ο Ελβέντι έχει πάρει τη φανέλα του κεντρικού αμυντικού της Γκλάντμπαχ σπίτι του και δεν σκοπεύει να την αποχωριστεί εύκολα. Έχει βρεθεί στην βασική ενδεκάδα της Μπορούσια 4 φορές στο πρωτάθλημα, δύο στα προκριματικά του Champions League και άλλες δύο στη φάση των ομίλων της ίδιας διοργάνωσης. Αν ο πιτσιρικάς κλείσει τα αυτιά του και δεν καβαλήσει το καλάμι, τότε είναι πολύ πιθανό να αφήσει εποχή.

Ρις Όξφορντ (Γουέστ Χαμ, 17 ετών)

inner

Ο Άγγλος έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης των «σφυριών» που ξεκινάει βασικός σε ματς της Premier League και έβδομος συνολικά, όντας μόλις 16 ετών και 237 ημερών. Έχει μυηθεί στα μυστικά του ποδοσφαίρου στην ακαδημία της Γουέστ Χαμ, η οποία θεωρείται μια από τις κορυφαίες στην Αγγλία. Από εκεί έχουν βγει σπουδαία ονόματα που έχουν κάνει καριέρα στο Νησί, όπως ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο Ζερμέν Ντεφόε και Μάικλ Κάρικ.

Βέβαια οι ειδικοί συγκρίνουν τον πιτσιρικά με έναν τεράστιο κεντρικό αμυντικό που αποτελεί δημιούργημα των φυτωρίων του συλλόγου. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Ρίο Φέρντιναντ, ο οποίος ξεκίνησε από το Λονδρέζους και σε λίγα χρόνια έφτασε να θεωρείται ο κορυφαίος σέντερ μπακ στην Αγγλία.

Στο θέμα μας τώρα, ο Όξφορντ είναι ένας πανύψηλος στόπερ (1.90) και δείχνει αρκετά άνετος με την μπάλα στα πόδια, κάτι που αρέσει και στον άνθρωπο που τον έριξε στα βαθιά, τον Σλάβεν Μπίλιτς. Διαθέτει εκπληκτική αντίληψη του χώρου και φαίνεται πως έχει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να γίνει ηγέτης στο μέλλον, αφού ήταν ο αρχηγός στην U17 των «λιονταριών».

Ένα ακατέργαστο διαμάντι ακόμα που αν προσεχθεί από τους προπονητές που θα έχει στην καριέρα του, μπορεί να είναι το μέλλον (μαζί με τον Στόουνς) στο κέντρο άμυνας της εθνικής Αγγλίας. Πειθαρχημένος στο τακτικό κομμάτι και απόλυτα ψύχραιμος στις μεταβιβάσεις. Αξίζει να προσέξει κάποιος τις αμυντικές τοποθετήσεις του, που προλαμβάνουν κινδύνους για την ομάδα του.

Πέρυσι είχε 7 παρουσίες στην Premier League, ενώ φέτος μετράει 2 συμμετοχές στα προκριματικά του Europa League. Όμως το κακό ξεκίνημα της Γουέστ Χαμ στο αγγλικό πρωτάθλημα, έχει φέρει τον Σλάβεν Μπίλιτς να σκέφτεται άλλες επιλογές για το κέντρο της άμυνας του. Ο Όξφορντ είναι ο επικρατέστερος για να πάρει αυτήν την ευκαιρία. Και μετά θα είναι στο χέρι του να δικαιολογήσει τα προσδοκίες. Να προσπαθήσει να γίνει ο επόμενος Ρίο Φέρντιναντ. Ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρει.



Αριστερό μπακ: Κάμερον Μπόρθγουϊκ – Τζάκσον (Γουλβς, 19 ετών)

inner

Ο Φαν Χάαλ του έδωσε τη δυνατότητα να πατήσει το χορτάρι του «Old Trafford» πέρυσι, πραγματοποιώντας μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις με τους κόκκινους διαβόλους. Μάλιστα τον καιρό που βρισκόταν στα «πιτς» λόγω τραυματισμών, οι Ρόχο και Σο, ο πιτσιρίκος έδωσε σημαντικές λύσεις στο αριστερό άκρο της άμυνας, εντυπωσιάζοντας τους ανθρώπους της ομάδας.

Πέρυσι ο 19χρονος οπισθοφύλακας πρόλαβε να γράψει 14 συμμετοχές με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε όλες τις διοργανώσεις, καταφέρνοντας να κάνει και μια ασίστ. Φέτος όμως ο ερχομός του Μουρίνιο, η επιστροφή του Λουκ Σο στην ενεργό δράση και ο πολυθεσίτης Μπλιντ, δυσκόλεψαν πολύ την παραμονή του Άγγλου αριστερού μπακ στο Μάντσεστερ.

Για αυτό το λόγο δόθηκε δανεικός στη Γουλβς για να ψηθεί και να επιστρέψει πιο έτοιμος. Ο Μουρίνιο προσέχει την εξέλιξη, αφού έχει ξεχωρίσει κάποια στοιχεία του παίκτη του που του αρέσουν ιδιαίτερα. H σέντρα του και ο τρόπος που επιταχύνει με τη μπάλα στα πόδια τον κάνουν να ξεχωρίζει.

Αν ο Λουκ Σο συνεχίσει να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς, τότε ο Τζάκσον ίσως επιστρέψει γρηγορότερα στην ομάδα του «Special One». Να τονίσουμε πω έχει περάσει από όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας. Τέλος να αναφέρουμε πως το «transfermarkt» του έχει θέσει ως αξία τα 3 εκατ. ευρώ.

Κεντρικοί μέσοι:

Ρούμπεν Νέβες (Πόρτο, 19 ετών)

inner

Ο Πορτογάλος μέσος έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει φορέσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού στην ιστορία του Champions League, αφού το έπραξε με την Πόρτο σε ηλικία 18 ετών και 222 ημερών. Αποτελεί προϊόν των τμημάτων υποδομής των δράκων και έχει καταφέρει να κάνει το ντεμπούτο του με την Πόρτο στις 15 Αυγούστου του 2014 κόντρα στη Μαρίτιμο, σε ένα ματς στο οποίο βρήκε τον τρόπο να στείλει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Άλλο ένα σπουδαίο επίτευγμα για εκείνον αποτελεί το γεγονός πως είναι ο νεαρότερος παίκτης από την Πορτογαλία που έχει αγωνιστεί στο Champions League, κάτι που πέτυχε στις 20 Αυγούστου του 2014 σε μια αναμέτρηση απέναντι στη γαλλική Λιλ.

Έχει περάσει από όλες τις μικρές εθνικές της Πορτογαλίας και κατάφερε να παίξει 2 φορές με την ομάδα των ανδρών. Φέτος έχει πατήσει γήπεδο σε 3 περιπτώσεις στο πορτογαλικό πρωτάθλημα, ενώ η άξια του ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ. Βέβαια αν αναλογιστούμε την αγαπημένη συνήθεια της Πόρτο να μοσχοπουλάει τους ποιοτικούς παίκτες της, τότε ο Ρούμπεν Νέβες είναι αρκετά δύσκολο να φύγει για λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ.

Τα δυνατά του χαρακτηριστικά είναι η απίστευτη ακρίβεια στην πάσα (μακρινή και κοντινή), η διορατικότητα του, η άψογη τοποθέτηση στο γήπεδο που θυμίζει βετεράνο παίκτη και η δύναμη που βάζει στα σουτ του. Γιουβέντους και Λίβερπουλ ασχολήθηκαν έντονα με την περίπτωση του το καλοκαίρι που μας πέρασε, αλλά δεν κατάφεραν να πείσουν την Πόρτο να τον αποχωριστεί. Πάντως είναι θέμα χρόνου να κινήσει για άλλες πιο λαμπερές πολιτείες, αφού το ταλέντο του είναι για πολύ ψηλότερα. Οποίος τον πάρει θα έχει κεντρικό χαφ για την επόμενη δεκαετία.



Γιούρι Τίλεμανς (Άντερλεχτ, 19 ετών)

inner

Για τους λάτρεις του football manager το συγκεκριμένο όνομα σίγουρα δεν είναι άγνωστο. Αν επιβεβαιωθούν όλα λέγονται για αυτόν τότε είναι σίγουρο πως το όνομα αυτού του κυρίου θα μας απασχολήσει αρκετά τα χρόνια που έρχονται. Έγινε ο μικρότερος σε ηλικία Βέλγος παίκτης που έπαιξε ποτέ στο Champions League, όντας 16 χρονών και 148 ημερών.

Θεωρείται ένα από τα ταλέντα με την μεγαλύτερη προοπτική για το μέλλον στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Είναι αναντικατάστατο μέλος της Άντερλεχτ τα 3 τελευταία χρόνια μετρώντας 118 συμμετοχές και 15 γκολ. Οι σκάουτ των μεγαλύτερων ομάδων της Ευρώπης τον έχουν βάλει στα μπλοκάκια τους και δεν θα αργήσει η στιγμή που θα τον δούμε με τη φανέλα μιας ομάδας ενός προηγμένου πρωταθλήματος.

Στο παρελθόν έχουν ενδιαφερθεί για τις υπηρεσίες του σπουδαίες ομάδες, όπως η Μπάγερν Μονάχου, Γιουβέντους, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρόμα.

Ξεχωρίζει γιατί έχει πολύ καλή πάσα, τεχνική κατάρτιση και μπαίνει δυνατά και αποφασιστικά στις φάσεις. Του αρέσει να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας και δεν διστάζει να πάρει επιθετικές πρωτοβουλίες. Αξίζει να παρακολουθήσουμε τα ποδοσφαιρικά βήματα του, γιατί στο μέλλον μπορεί να θεωρείται ένα από τα ποιοτικότερα χαφ στην Ευρώπη. Κοστολογείται στα 14 εκατομμύρια. ευρώ, ενώ φέτος μετράει 11 συμμετοχές, 4 γκολ και 2 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.



Δεξί εξτρέμ: Εμρέ Μορ (Ντόρτμουντ, 19 ετών)

inner

Μικρός στο μάτι αλλά η μπάλα που ξέρει θα σας αφήσει άφωνους. Ο Τούρκος έκανε το άλμα στην καριέρα του το καλοκαίρι, καθώς οι πανέξυπνοι σκάουτ της Ντόρτμουντ τον ανακάλυψαν στη Νόρτζελαντ και με τυπικές διαδικασίες έπεισαν τον Τούχελ να τον φέρει στο «Signal Iduna Park».

Οι Γερμανοί έδωσαν 7 εκατ. ευρώ για να τον πάρουν από τους Δανούς, αφού στο πρόσωπο του βλέπουν έναν ποδοσφαιριστή με σπάνια χαρίσματα που αν προσεχθεί και χρησιμοποιηθεί σωστά, σε λίγα χρόνια θα αξίζει τετραπλάσιο ποσό από αυτό που αποκτήθηκε.

Την περσινή σεζόν πραγματοποίησε 13 εμφανίσεις με τη Νόρτζελαντ, βάζοντας 2 γκολ και συνεισφέροντας και στην δημιουργία, δίνοντας 2 ασίστ. Φέτος ο προπονητής του τον έχει εμπιστευτεί 6 φόρες σε όλες τις διοργανώσεις και ο κοντορεβιθούλης (1.67) έχει σκοράρει ένα τέρμα στη Bundesliga σε σύνολο 2 αγώνων.

Αν τύχει να πέσει το μάτι σας σε κάποιον αγώνα της Ντόρτμουντ και αγωνίζεται ο θαυματουργός Μορ, τότε θα πάθετε πλακά με αυτά που θα δείτε. Εκπληκτικός με τη μπάλα στα πόδια, σπουδαίος ντριμπλέρ που μπορεί να σε ζαλίσει με τις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης που χρησιμοποιεί. Επίσης φημίζεται για την φοβερή ταχύτητα του, καθώς και για την ικανότητα του να σε σκοτώσει αν βρει ανοιχτό χώρο. Εκρηκτικός και ικανός να σε εκθέσει αν αποφασίσει να πάει στο ένας εναντίον ενός.

Η τεχνική κατάρτιση που διαθέτει είναι αυτή που ολοκληρώνει εξαιρετικά όλο το πακέτο. Αν καταφέρει και βάλει περισσότερη ουσία στο παιχνίδι του όσο περνούν τα χρόνια και γίνεται πιο έμπειρος, τότε θα έχουμε να κάνουμε με έναν κίνδυνο-θάνατο για οποιονδήποτε αντίπαλο.

Ο μικρός είναι διεθνής με την εθνική Τουρκίας, της οποίας ήταν μέλος στο Euro της Γαλλίας. Η ικανότητα των Βεστφαλών να δουλεύουν με νεαρούς ποδοσφαιριστές και να τους μετατρέπουν σε αστέρια, είναι ικανή να δώσει τη δυνατότητα στο νέο μεγάλο ταλέντο του τουρκικού ποδοσφαίρου να μεγαλουργήσει στην ομάδα του Παπασταθόπουλου.



Επιτελικός μέσος: Άντε Τσόριτς (Ντιναμό Ζάγκρεμπ, 19 ετών)

inner

Για το διαμάντι από την Κροατία ενδιαφέρονται Ρεάλ Μαδρίτης, Τότεναμ, Έβερτον, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Τσέλσι, Ρόμα είναι μόνο μερικοί από τους συλλόγους της Ευρώπης που θέλουν να τον πάρουν από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Τον λες και περιζήτητο.

Αφού ο Μάρκο Πιάτσα πουλήθηκε στη Γιουβέντους και ο Μάρκο Ρογκ μετακόμισε στη Νάπολι, σιγά-σιγά θα έρθει η σειρά του τρίτου σπουδαίου ταλέντου της κροατικής ομάδας να φύγει, αφού ο τωρινός του σύλλογος είναι πολύ μικρός για να χωρέσει την ποιότητα του.

Τα ΜΜΕ της χώρας του τον συγκρίνουν με τον Λούκα Μόντριτς στο ξεκίνημα της καριέρας του, αφού αναφέρουν πως το στυλ και τεχνική κατάρτιση μοιάζουν αρκετά στον άσο της Ρεάλ Μαδρίτης. Σε ηλικία 17 ετών και 157 ημερών έγινε ο νεότερος σκόρερ στο Europa League, αφού σκόραρε κόντρα στην Άστρα Τζόρτζιου.

Έχοντας φτάσει τα 19 χρόνια πλέον μετράει περισσότερες από 80 εμφανίσεις, 11 γκολ και 15 ασίστ. Η κλήση του στην αποστολή της Εθνικής Κροατίας στο πρόσφατο Euro ήταν άλλη μια τρανή απόδειξη πως αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την Κροατία.

Είναι ένας πανούργος ποδοσφαιριστής με έμπνευση και απίστευτη φαντασία κάθε φορά που πιάνει τη μπάλα στα πόδια του. Σηκώνει κεφάλι και έχει στο ρεπερτόριο του μακρινή πάσα που πολλοί θα ζήλευαν. Είναι γνωστός για την εκρηκτικότητα του και την μοναδική του τεχνική κατάρτιση. Φοβερός έλεγχος της μπάλας και εξαιρετική οργάνωση της επίθεσης της ομάδας του. Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει ανάγκη «δεκάρια» τύπου Τσόριτς.

Τη φετινή χρονιά έχει καταφέρει να γράψει 14 συμμετοχές, μετρώντας 2 γκολ και 4 ασίστ σε πρωτάθλημα και Champions League (περιλαμβάνονται και τα προκριματικά). Μακάρι να τον δούμε να φεύγει γρήγορα από την Κροατία για να μπορέσουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι να θαυμάσουν αυτά που κάνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πάντως να αναφέρουμε πως όνειρο του είναι να αγωνιστεί καμιά μέρα στην Μπαρτσελόνα.




Αριστερό εξτρέμ: Μίκελ Ογιαρθάμπαλ (Ρεάλ Σοσιεδάδ, 19 ετών)


inner

Μπήκε στη ζωή των ποδοσφαιρόφιλων πέρυσι με το γκολ του απέναντι στη Μπαρτσελόνα και γενικότερα με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις που έκανε με τη φανέλα της βασκικής ομάδας. Τη πρώτη του σεζόν στη μεγάλη αμάδα της Σοσιεδάδ, πραγματοποίησε 22 εμφανίσεις, έχοντας 6 γκολ και 2 ασίστ.

Το ταλέντο του τράβηξε το βλέμμα κάποιων μεγαλυτέρων ισπανικών ομάδων που τον έβαλαν στο μπλοκάκι τους. Ένα αριστερό εξτρέμ που λατρεύει να πατάει περιοχή και να ψάχνει την ευκαιρία για να σκοράρει. Φέτος συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, αφού έχει αγωνιστεί σε 6 παιχνίδια της La Liga, δίνοντας 3 ασίστ στους συμπαίκτες του. Αποτελεί βασική επιλογή στα πλάνα του προπονητή του, ο οποίος τον εμπιστεύεται και τον αφήνει ελεύθερο να βγάλει στο γήπεδο τις σπάνιες αρετές που τον χαρακτηρίζουν.

Η ντρίμπλα του είναι ικανή για να δημιουργήσει απειλή για τον αντίπαλο σε συνδυασμό με τις σέντρες-φαρμάκι που επιχειρεί. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε ασχολίαστο τον όμορφο τρόπο που προστατεύει την μπάλα, καθώς και τα τελειώματα του, τα οποία μερικές φορές είναι αψεγάδιαστα.

Βελτιώνει συνεχώς την ταχύτητα την επιτάχυνση του και σιγά-σιγά είναι περισσότερο προσεκτικός στις πάσες του, έτσι ώστε να μην δίνει εύκολες κατοχές στον αντίπαλο. Είναι ο παίκτης που όταν φύγει από το «Anoeta» θα φέρει ένα σημαντικό ποσό στα ταμεία του συλλόγου. Για αυτό το λόγο τον προσέχουν και ελέγχουν καθημερινά τη ανάπτυξη και εξέλιξη του. Αυτή τη στιγμή η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο φτάνει τα 8 εκατ. ευρώ, όμως οι Βάσκοι θα ζητήσουν πολλά περισσότερα, προκειμένου να τον παραχωρήσουν.

Eπιθετικός: Μάρκους Ράσφορντ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 18 ετών)

inner

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε γα το βαρύ πυροβολικό της ενδεκάδας. Ο Ράσφορντ είναι ένα ευλογημένο μα και τόσο ταλαντούχο παιδί. Άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά στην πρώτη εμφάνιση του με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Πέτυχε δύο γκολ στο ντεμπούτο του στη νίκη με 5-1 απέναντι στη Μίντιλαντ, γράφοντας ιστορία.

Έγινε ο νεότερος παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που σκόραρε σε διεθνή διοργάνωση και έσπασε το ρεκόρ που διατηρούσε ο Τζορτζ Μπεστ, ο οποίος είχε βρει το δρόμο προς τα δίχτυα στο Κύπελλο Εκθέσεων, τον Οκτώβριο του 1964, εναντίον της σουηδικής Τζουργκάρντεν, σε ηλικία 18 χρόνων και 158 ημερών. Ο Μάρκους ήταν 18 χρόνων και 117 ημερών, όταν πάτησε το πόδι του στο γήπεδο κόντρα στη Μίντιλαντ, "σπάζοντας" ένα ρεκόρ που κρατούσε για 51 χρόνια.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Φαν Χάαλ έδωσε νέα ευκαιρία στον Ράσφορντ να αποδείξει ότι η εμφάνισή του αυτή δεν ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα. Αυτή τη φορά θύμα του Άγγλου επιθετικού ήταν η Άρσεναλ την οποία πλήγωσε σκοράροντας δις. Κατάφερε μάλιστα να γίνει ο τρίτος νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πίσω από τους Μακέντα και Γουέλμπεκ.

Επίσης, κατέχει πλέον το ρεκόρ του νεαρότερου παίκτη που πέτυχε δύο γκολ στο ντεμπούτο στην ιστορία της Premier League. Παράλληλα, έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρει σε ντέρμπι του Μάντσεστερ, όντας μόλις 18 ετών και 141 ημερών, περνώντας τον Ρούνεϊ στη σχετική λίστα, ο οποίος είχε σκοράρει στα 19 του.

Τα ρεκόρ δεν σταματάνε εδώ, αλλά καλό θα ήταν να επικεντρωθούμε και στα χαρίσματα που έχει και τον κάνουν να ξεχωρίζει. Η ικανότητά του στο σκοράρισμα, οι τοποθετήσεις του, η ταχύτητά του, η αντίληψη του χώρου, και τα τελειώματα του είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που δείχνουν πως πρόκειται για ένα παιδί-θαύμα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν η ταχύτητα και η επιτάχυνση του που πολλές φορές του επιτρέπουν να αφήνει πίσω τους προσωπικούς του αντιπάλους.

Πέρυσι είχε 22 συμμετοχές και 9 γκολ με τη φανέλα των «κόκκινων διαβόλων». Φέτος μετράει 8 εμφανίσεις και 4 γκολ, δείχνοντας πως θα ξεπεράσει τον περσινό αριθμό τερμάτων. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ φιλοδοξούν πως ο ταλαντούχος στράικερ θα είναι ο διάδοχος των Άντι Κόουλ και Γουέιν Ρούνεϊ. Με αυτά που μας έχει δείξει μέχρι τώρα, το ταβάνι του είναι μόνο ο ουρανός.



Στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται οι Ουσμάν Ντεμπελέ και Ρενάτο Σάντσες, αφού το επίπεδο τους είναι αρκετά μεγαλύτερο από τους παίκτες της λίστας, όπως επίσης και η φήμη τους (μόνο ο Ντοναρούμα μπορεί να συγκριθεί μαζί τους). Επιπλέον ήδη κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης ( Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ) ξηλώθηκαν για να τους αποκτήσουν.

Τέλος να τονίσουμε πως για να μπει ο Ράσφορντ στη λίστα, έπρεπε να αγνοηθούν οι Γκάμπριελ Ζέσους και Μπρελ Εμπολό.

Επιμέλεια: Νίκος Καρφής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x