Κώστας Μιαούλης

ΑΕΚ: Μπορεί η πίεση να της βγάλει τον καλό εαυτό της;

O Kώστας Μιαούλης γράφει για τις ανορθογραφίες που έχουν βάλει την ΑΕΚ σε ένα περίεργο mood ενόψει των playoffs, αλλά εκφράζει και την πεποίθηση, πως λόγω της πίεσης μπορεί να την συνεφέρει.

Για ένα κοινό συνηθισμένο στα γκραν-κινιόλ πρωταθλήματα, το σενάριο της εξέλιξης του φετινού πρωταθλήματος, θα ήταν το ιδανικό. Βρισκόμαστε όμως σε μια χώρα, που οι μικροί δεν κάνει να κόβουν βαθμούς από τους μεγάλους, όπου οποιαδήποτε απώλεια για την μεγάλη ομάδα μας ισοδυναμεί με αιτία ν’ ασχολούμαστε επί ώρες και να αναλύουμε. Όσα συμβαίνουν είναι φυσιολογικά σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά εδώ δεν το βλέπουμε από την ίδια σκοπιά. Κάνω αυτή την εισαγωγή για να καταλάβει κάποιος το πνεύμα μου και κυρίως για να βάλω τις συνθήκες στην πραγματικά τους διάσταση.

Θυμίζω ότι πέρσι προς το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, οι λάθος εκτιμήσεις του Αλμέιδα ήταν και πολλές και μαζεμένες. Οπότε και το φετινό ντεφορμάρισμα του στο κοουτσάρισμα από την στιγμή που επαναλαμβάνεται στο ίδιο χρονικό σημείο, μπορεί να μην είναι συμπτωματικό. Θα καταφέρει να βρει τον εαυτό του; Γιατί θεωρώ πως από αυτόν εξαρτάται να εμπνεύσει και πάλι τους παίκτες, αλλά να τους βάλει στη διαδικασία να υπερασπιστούν τον τίτλο, με τον τρόπο που έκανε και πέρσι.

Για να κλείσω και να συνεχίσω παρακάτω, η φετινή διαδικασία είναι πιο δύσκολη, γιατί έχουμε να κάνουμε με την υπεράσπιση τίτλου που είναι πάντα και πιο περίπλοκο. Ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει από τη στιγμή που κάμποσα γρανάζια της περσινής επιτυχίας, δεν είναι καλά, όπως ο Γκατσίνοβιτς, αλλά και ο Αραούχο που και πέρσι όμως στο δεύτερο μισό των playoffs, έλειπε. Επίσης όταν ο Πινέδα έρχεται από τον πάγκο, τα αποτελέσματα για την Ένωση είναι σε πλείστες περιπτώσεις αρνητικά. Επιπλέον η ΑΕΚ δεν έχει πάει από μια μεταγραφή στην οποία πίστεψε πολύ, το παραμικρό με μια εξαίρεση μόνο το ματς του πρώτου γύρου στη Λεωφόρο.

Το παράξενο είναι η πολύ προβληματική εικόνα στα μετόπισθεν. Την ώρα που συνολικά η ομάδα στις εκκινήσεις των αγώνων πιέζει πάρα πολύ, αμύνεται ψηλά, προστατεύει τα μετόπισθεν, υπάρχει ένας –για μένα– εξηγήσιμος εκνευρισμός ειδικά προς το τέλος των αγώνων. Θυμίζω ότι πέραν των αγώνων στους οποίους ισοφαρίστηκε, υπήρξαν ματς που απειλήθηκε να πάθει το ίδιο. Με τον Ατρόμητο, με τον Ολυμπιακό με τον ΠΑΣ, ακόμα και στο ματς με τη Λαμία που η ΑΕΚ είχε δύο γκολ διαφορά, πήγε να ξαναβάλει την τελευταία στο παιχνίδι.

Η ΑΕΚ σε αντίθεση με πέρσι, προσπαθεί περισσότερο να διαχειριστεί καταστάσεις, παρά να παίξει από την ώρα που θα μπει μπροστά στο σκορ. Το γεγονός πως δεν συμπεριφέρεται αγωνιστικά με την γενναιότητα και την τόλμη που το έπραττε πέρσι, την εκθέτει αμυντικά με αποτέλεσμα να της έχουν φύγει πάρα πολλές νίκες μέσα από τα δικά της χέρια ή για να είμαστε ακριβείς, τις χάνει μέσα από τα δικά της πόδια. Κι είναι ανεξήγητος ο λόγος που συμβαίνει αυτό.

Σε περίπτωση απώλειας του πρωταθλήματος, η ΑΕΚ θα έχει χάσει ένα πρωτάθλημα που ήταν φαβορί και αυτό είναι κάτι που επικρατεί σαν άποψη και οπαδών, αλλά και φιλάθλων άλλων ομάδων. Αλλά σε αυτόν τον τομέα, μιλάμε για μια ομάδα που στο DNA της, τις τάσεις αυτοκαταστροφής τις έχει. Αυτό που δεν δέχομαι είναι η αλαζονεία και η έπαρση. Διότι σε πρακτικό επίπεδο, όταν σου συμβούν κάποιες απίθανες σε βάρος σου ανατροπές, ενδέχεται στο ξεκίνημα να χαρακτηριστεί αλαζονεία, αλλά μετά αυτό μετατρέπεται σε ανασφάλεια.

Μέσα στη σεζόν, είχα αναφέρει ότι πρόκειται για ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Οι πιθανότητες να το πάρει μια ομάδα σε τόσο οριακές καταστάσεις ξανά, δεν είναι εύκολο. Επίσης με τους συνδιεκδικητές της να έχουν τρομερά σκαμπανέβασματα και μεταπτώσεις σε πολλά επίπεδα, ίσως την έβαλε σε ένα λάθος λούκι. Αν για παράδειγμα ο ΠΑΟ δεν είχε όλες αυτές τις ιστορίες με την αλλαγή προπονητή, αλλά και ο Ολυμπιακός είχε από την αρχή μια ομάδα στα κυβικά που είναι τώρα, η ΑΕΚ να ήταν πιο τσιτωμένη. Όπως επίσης και το ότι έχει πάρει το πάνω χέρι με τον ΠΑΟΚ, έφερε αυτόν τον εφησυχασμό. Τώρα πρέπει να μπει σε mood ντέρμπι.

Αυτό που περιμένω προσωπικά, είναι οι παίκτες και ο προπονητής της ΑΕΚ να βγάλουν τον χαρακτήρα που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και οι αντίπαλοι γνωρίζουν πως μπορεί να βγάλει. Μια ομάδα οριακών καταστάσεων, προφανώς αρέσκεται στο να βιώνει τον κίνδυνο και προφανώς λειτουργεί και καλύτερα η συγκεκριμένη ομάδα υπό πίεση. Αν δεν έρθει αυτό το πρωτάθλημα, η ΑΕΚ δεν θα έχει καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο, η χρονιά δεν θα είναι επιτυχημένη, αλλά δεν θα βρίσκεται σε καταστάσεις πίεσης, όπως άλλα χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x