Κώστας Μιαούλης

Είχε έτοιμο πνεύμα για το βήμα παραπάνω αυτή τη φορά ο Τσιτσιπάς

O Κώστας Μιαούλης γράφει για τον επικό αγώνα του Τσιτσιπά με τον Ζβέρεφ, ένα ζευγάρι που αναμένει να δούμε σε πολλές μυθικές μάχες των μελλοντικών Γκραν Σλαμ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε ένα επικό ματς από το…μέλλον του τένις απέναντι σε έναν έξοχο αντίπαλο, πήρε την πρώτη πρόκριση σε τελικό Γκραν Σλαμ για Έλληνα τενίστα. Ένα ματς που είχε ακριβώς την εξέλιξη του θα έπρεπε, έστω και δεν συμφέρει ποτέ από άποψη δυνάμεων, να μένεις για παραπάνω από τρεισήμισι ώρες (χρόνος βέβαια σχετικά μικρός για αγώνα των πέντε σετ), κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, πλην όμως η κατάληξη του στα πέντε σετ, δίνει την επική διάσταση. Ίσως οι δύο αξιότεροι εκπρόσωποι της νέας γενιάς του τένις, ο Τσιτσιπάς και ο Ζβέρεφ, έδωσαν μια σπουδαία παράσταση στο «Φιλίπ Σαρτριέ», αποδίδοντας σπουδαίο τένις. Ο Έλληνας πρωταθλητής έπαιξε τένις μυθικών διαστάσεων στα δύο πρώτα σετ, για να απαντήσει ο Γερμανός με εξαιρετικά ποιοτικό τένις στα δύο επόμενα.

Το πρώτο γκέιμ του πέμπτου σετ με την τροπή που πήρε και την ανατροπή που έγινε, ήταν το κομβικότερο για την εξέλιξη του ματς. Εκεί ο Καρδιτσιώτης πρωταθλητής, ξεπέρασε την κόπωση, την πίεση, τους δαίμονες του, που ήταν οι πολλές λανθασμένες επιλογές του στο 3ο και στο 4ο σετ, που σε καίριες στιγμές του έχουν στερήσει, νωρίτερα σημαντικές διακρίσεις. Ο Τσιτσιπάς πίεσε περισσότερο στο backhand του Γερμανού και άρχισε να τον οδηγεί σε λάθη για να κάνει το κρίσιμο break στο 4ο γκέιμ του σετ. Μιλάμε για δύο αθλητές που στο μέλλον θα δώσουν πολλές μάχες και υπάρχει η προοπτική να δούμε σπουδαίο τένις κι από τους δύο. Άλλωστε δεν είναι συμπτωματικό πως και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, σχετικά πρόσφατα, είχε μιλήσει για τους δύο συγκεκριμένους και για τον Σαποβάλοφ με τον Μπερετίνι.

Για τους λάτρεις του σπορ στην Ελλάδα είναι μια σπουδαία στιγμή. Όλο αυτό το δεκαπενθήμερο ήταν μια σημαντική περίοδος, που οι δύο πρεσβευτές μας στα μεγάλα σαλόνια του τένις, ανέβασαν τον εαυτό τους, αλλά και την Ελλάδα πιο ψηλά. Δεν ήθελε πολύ η διπλή εκπροσώπηση, σε τελικό. Όμως είναι σπουδαία υπόθεση. Για όλον τον κόσμο στην Ελλάδα, αλλά και για εκείνους που κατά περιόδους, μεγαλώσαμε και ζήσαμε τους θρύλους του σπορ. Στη δεκαετία του 80, ελάχιστα προλάβαμε Μποργκ, μετά ΜακΕνρο, Κόνορς, Λεντλ, Βιλάντερ και τον άνθρωπο με το πανίσχυρο σερβίς τον Μπόρις Μπέκερ. Σε μια εποχή, που στην Ελλάδα είχαμε να μας εκπροσωπεί την μητέρας της Μαρίας Σάκκαρη, Αγγελική Κανελλοπούλου, τον Μπαβέλα και τον Καλοβελώνη.

Το τένις έχει αποκτήσει τεράστια απήχηση τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Έχει αποκτήσει δικό του κοινό, που μάλιστα έχει χωριστεί σε υποστηρικτές των τριών σούπερ σταρ που βρίσκονται προς τη δύση της καριέρας τους, αλλά μας χάρισαν και ακόμα το πράττουν μοναδικές στιγμές. Ο ένας από αυτούς θα βρεθεί στον δρόμο του Τσιτσιπά την Κυριακή (την ώρα που γράφεται η στήλη εξελίσσεται ο αγώνας του Ναδάλ με τον Τζόκοβιτς).

Tην Κυριακή η πρόκληση θα είναι τεράστια για τον Τσιτσιπά. Σε ένα ματς που διατήρησε σε πολύ κρίσιμα σημεία και στιγμές την αυτοκυριαρχία του, καλείται να τελειώσει τη δουλειά. Ειδικά με τον Ναδάλ, το έργο του στην χωμάτινη επιφάνεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Έτσι και αλλιώς από τη νέα εβδομάδα, ο Έλληνας πρωταθλητής θα βρίσκεται μέσα στην κορυφαία τετράδα των τενιστών του κόσμου, θέση που θα είναι υψηλότερη από ποτέ. Ο Τσιτσιπάς κατάφερε να νικήσει το βάρος που σου δίνει ένα προβάδισμα με 2-0 και η ισοφάριση του αντιπάλου σε 2-2. Τα όποια λάθη δικαιολογούνται, ειδικά από τη στιγμή που το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο. Την επόμενη φορά, που θα υπάρξει σίγουρα τέτοια, ο Καρδιτσιώτης πρωταθλητής, θα το διαχειριστεί καλύτερα. Η πρώτη φορά όταν βρίσκεται κοντά στην πρόκριση ή στον ένα πόντο από τη νίκη, αποτελεί έναν τόσο κοντινό, αλλά και πολύ μακρινό, ταυτόχρονα στόχο. Σημασία έχει πως τα κατάφερε!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x