Κώστας Μιαούλης

Πώς θα είναι το πρωτάθλημα με ίδιους προπονητές στο Big-4 τη νέα σεζόν;

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την μοναδική συγκυρία, της διαφαινόμενης κοινής αφετηρίας των τεσσάρων ή ακόμα και των πέντε μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου για τη νέα σεζόν.

Θα αποτελούσε ενδιαφέρον αντικείμενο για έρευνα και μάλιστα αν έχει προκύψει άλλοτε τέτοια συγκυρία στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μας, όπως αυτή που διαφαίνεται και πλέον αποτελεί και το πιθανότερο σενάριο. Το Big-4 να τεθεί στον βατήρα εκκίνησης, έχοντας όλα τα μέλη του, με τον ίδιο προπονητή που θα ολοκληρώσουν οι ομάδες, την τρέχουσα σεζόν. Μάλιστα ο Παναθηναϊκός θα έχει τον Δώνη να ξεκινάει την 3η χρονιά, ο Ολυμπιακός τον Μαρτίνς το ίδιο, ο ΠΑΟΚ τον Άμπελ Φερέιρα για 2η και τον Καρέρα να έχει διανύσει ήδη το πρώτο καθαρό εξάμηνο στην ΑΕΚ.

Βλέπετε η συγκυρία του κορωνοϊου και τα δύσκολα οικονομικά δεδομένα, κάνουν οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή προπονητή, όχι απόλυτα απαγορευτική, αλλά μάλλον μια επιλογή για να την αποφύγεις. Σε κάθε περίπτωση εκείνοι που φαίνονταν πιο επικίνδυνοι ώστε να μην συνεχίσουν, ήταν από τη μία ο Δώνης λόγω της ιστορίας που έχει προηγηθεί λίγες εβδομάδες πριν την διακοπή του πρωταθλήματος με την «πράσινη» διοίκηση και ο Φερέιρα λόγω των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων και το -7 (που με την απόφαση μετά έγινε -14). Έχει και ο Πορτογάλος ελαφρυντικά σημαντικά για φέτος, αλλά και έχει και ευθύνες, ωστόσο δεν είναι αυτό το αντικείμενο μας για σήμερα.

Φυσικά και θα έβαζα στην εξίσωση και τον Άρη, με την υποσημείωση ωστόσο, πως η παραμονή του Μίκαελ Ένινγκ είναι τόσο βέβαιη, όσο των τεσσάρων συναδέλφων του και πως ο Άρης δεδομένα θα έχει μεγάλες αλλαγές και στο ρόστερ και πάλι. Οι τέσσερις μεγάλοι ωστόσο θα πάνε safe και κατά μεγάλο ποσοστό πιθανοτήτων, με τους κόουτς που κουμαντάρουν αυτή τη στιγμή τους πάγκους τους. Αυτόματα αυτό δίνει πρώτα απ’ όλα μια εικόνα σοβαρότητας και δε νομίζω πως έχει να κάνει μόνον με τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊου που πιθανότατα θα υπήρχαν σε δύο περιπτώσεις, δηλαδή του Φερέιρα και του Δώνη.

Ο Μαρτίνς που μετά από την φετινή χρονιά έχει ανοίξει τις προοπτικές του για ανώτερα πρωταθλήματα ήταν ο σίγουρος. Ο Καρέρα μετά την τεράστια δουλειά που έκανε ν’ ανοικοδομήσει μια ομάδα που δεν είχε αρχή και τέλος θεωρώ πως η ΑΕΚ δεν έχει να σκεφτεί κάτι. Εδώ μπαίνει η παράμετρος αν κάποια ομάδα από την Ιταλία θα επιθυμούσε να τον ωθήσει σε επαναπατρισμό, ωστόσο θεωρώ πως ο κόουτς της Ένωσης, θα έφευγε από την ασφάλεια της ομάδας στην οποία βρίσκεται τώρα, μόνον αν του χτυπούσε την πόρτα, κάποιος σύλλογος με υψηλές βλέψεις, δηλαδή κάποια ομάδα πρώτης εξάδας του Καμπιονάτο.

Για τον Φερέιρα τα πράγματα υπήρξαν στιγμές που στράβωσαν πολύ, ειδικά μετά και από την ήττα από τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα στην Τούμπα. Γενικά το 2020 δεν πήγε καθόλου στον Δικέφαλο του Βορρά από τη στιγμή που μπήκε, ωστόσο υπάρχουν ελαφρυντικά για τον Πορτογάλο που θυμίζω πως έχει τριετές συμβόλαιο και αποζημίωση που θα ήταν βαριά. Όσο για τον Παναθηναϊκό, από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός μπήκε εξάδα ο αρχικός στόχος του Γιώργου Δώνη και της ομάδας του επιτεύχθηκε, πλην όμως στο πρώτο μισό της σεζόν ίσως, περίμενα περισσότερα πράγματα. Αφού δεν επήλθε οριστική ρήξη στην κόντρα που πήγε να δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο, μοιραία τα πράγματα ήρθαν σε μια ηρεμία.

Τα πολύ δυσοίωνα οικονομικά δεδομένα δεν ωθούν μόνο στην παραμονή των προπονητών. Θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο ν’ αλλάξουν και πολύ τα ρόστερ το συγκεκριμένο καλοκαίρι. Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός θ’ αναζητήσει περισσότερο συμπληρωματικές λύσεις, άντε και έναν ή δύο πολύ καλούς. Αυτό δεν σημαίνει πως στην πορεία κάποιοι παίκτες που θα έρθουν ως επιπλέον λύσεις δεν μπορούν να εξελιχθούν. Στην ΑΕΚ η στρατηγική προ κορωνοϊου, αλλά και η λογική υπαγόρευσε πως θα υπάρξουν μία τουλάχιστον για να μην γράψουμε δύο πωλήσεις. Όμως με τα λεφτά που (δεν) θα υπάρχουν στην αγορά, δε νομίζω πως η Ένωση θα ικανοποιηθεί εύκολα. Από την άλλη το κυριότερο είναι πως αυτή τη στιγμή αναζητά το πώς θα κρατήσει Αραούχο και Σιμάνσκι με καλύτερους όρους. Ούτε για την Ένωση βλέπω προοπτικές δραστικών αλλαγών στο ρόστερ με τα τωρινά δεδομένα και έχοντας πάντα στο μυαλό μας, την σταθερή σε αυτόν τον τομέα πολιτική της.

Ο ΠΑΟΚ θεωρώ πως σε αυτό το κομμάτι θα έχει το πιο δύσκολο έργο. Είναι απαραίτητο να ξεφορτωθεί ποδοσφαιριστές για να μπορέσει να ισορροπήσει το FFP. Σε κάθε περίπτωση οι Θεσσαλονικείς έχουν αξιόλογο υλικό σε μικρές ηλικίες που μπορεί να αξιοποιηθεί και επίσης ποδοσφαιριστές δανεικούς που ξεχώρισαν εκεί που πήγαν. Όμως από αυτό μέχρι να μπουν σε μια ομάδα που τα τελευταία τρία χρόνια έπιασε πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης θα είναι δύσκολο. Αποτελεί μια πρόκληση το να μπορέσει να δώσει συνέχεια ο Φερέιρα σε αυτή την ισχυρή εικόνα που έβγαλε ο ΠΑΟΚ σε αυτό το διάστημα.

Συνολικά πάμε στα ψηλά πατώματα και όχι μόνο νομίζω σε μια συγκυρία μοναδική, αφού αυτοί που θα τελειώσουν στους πάγκους αυτήν εδώ την περίοδο, τουλάχιστον θα έχουν τα ηνία όταν θα ξεκινήσει και η νέα. Ουσιαστικά θα μιλάμε, έτσι όπως έγιναν τα πράγματα με τον κορωνοϊό, για μια ενιαία σεζόν, σε βάθος δύο ετών.


Instagram:@sportfm946,@kostasmiaoules

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x