Κώστας Μιαούλης

Θα δοκιμαστούν οι αντοχές Βραζιλίας και Γαλλίας στους προημιτελικούς

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για τις αναμετρήσεις της Παρασκευής και εκτιμά πως τα δύο θεωρητικά φαβορί θα δοκιμαστούν σκληρά για να περάσουν τα εμπόδια Βελγίου και Ουρουγουάης.

Με τους κατόχους των 11 εκ των 20 τροπαίων του Μουντιάλ, εκτός προημιτελικών, αυτά τα παιχνίδια που θα παιχτούν Παρασκευή και Σάββατο, μοιάζουν με γρίφο για δυνατούς λύτες. Τέσσερα ζευγάρια, όπου ακόμα και σε αυτό της Βραζιλίας, την οποία εξ’ αρχής θεωρούσα φαβορί για το τουρνουά, δεν μπορεί να πει πως έχει εύκολα το αξιόλογο και πολύ δεμένο Βέλγιο. Αυτή τη στιγμή το μομέντουμ δείχνει στο άλλο ταμπλό πως η Αγγλία έχει μια μεγάλη ευκαιρία ν’ ανοίγεται μπροστά της. Μπορεί η σελεσάο με τα λιοντάρια να είναι το ζευγάρι του τελικού που εδώ και 20 Μουντιάλ δεν είχε συναντηθεί ποτέ; Τίποτε δεν αποκλείεται.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, πρέπει να διαγράψει κανείς, τι συνέβη στα προηγούμενα παιχνίδια της διοργάνωσης και εξηγούμαι: Στην αναμέτρηση της Ουρουγουάης με την Γαλλία, θεωρητικά υπάρχει ένα φαβορί, έχοντας πάρει ήδη το «σκαλπ» της Αργεντινής και αυτή είναι η ομάδα των «τρικολόρ». Μπορεί όμως να ξεγράψεις, έστω και αν ο Καβάνι τελικά δεν καταφέρει να παίξει, την «σελέστε»; Το μόνο βέβαιο είναι πως οι παίκτες του Ταμπάρες δεν θα δώσουν άπλετο χώρο στη Γαλλία και ειδικά στον Εμπαπέ να κάνει πάρτι, όπως η αφελής ομάδα της Αργεντινής.

Σαφώς και χωρίς τον Καβάνι, οι όποιες πιθανότητες της Ουρουγουάης μειώνονται. Ωστόσο η αμυντική λειτουργία της Ουρουγουάης είναι τέτοια που μπορεί να βάλει δύσκολα στους Γάλλους. Έστω και αν έφτασαν σε ανατροπή, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα τους ως Εθνική ομάδα, οι «τρικολόρ» πρέπει να αποδείξουν πως αυτά τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα που έχουν διαχρονικά στα Μουντιάλ, δεν τους σημαδεύουν πλέον. Η αναμέτρηση με την ομάδα του Ταμπάρες θα είναι ένα αληθινά μεγάλο τεστ.

Ως προς το Βραζιλία- Βέλγιο, αυτό που οφείλω να καταγράψω, είναι πως η αίσθηση μου ως τώρα για την «σελεσάο» επιβεβαιώνεται. Η Βραζιλία με έναν κυνισμό που δύσκολα θα βρεις πως είχε σε προηγούμενα Μουντιάλ (ίσως σε τέτοιο βαθμό να τον διέθετε στις ΗΠΑ το 1994) καταφέρνει ως τώρα να μην βραχεί. Βέβαια το τεστ απέναντι στο Βέλγιο θα είναι το πιο σοβαρό ως τώρα, απέναντι σε μια ομάδα που φαίνεται να βρίσκεται στο απώγειο της με τρομερούς ποδοσφαιριστές και σε μεγάλη φόρμα. Μια ομάδα που είναι ικανότατη επιθετικά.

Σε αυτό το ματς είμαι εξαιρετικά περίεργος, να διαπιστώσω αν οι δύο ομάδες θα θελήσουν να αποκτήσουν την κατοχή ή αν κάποιος από τους δύο, τουλάχιστον σε κάποια στάδια του αγώνα και ανάλογα με την εξέλιξη, θα κάνει πίσω σε αυτόν τον τομέα. Ειδικά αν δεν υπάρξει γρήγορο γκολ. Εδώ θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά η πειθαρχία και η συνοχή των Βραζιλιάνων σε υπερθετικό βαθμό. Το αυτό ισχύει και για το Βέλγιο που ουσιαστικά με βάση τις ομάδες που αντιμετώπισε πλην Αγγλίας στον όμιλο όμως, δεν έχει περάσει ένα κρίσιμο τεστ.

Δική μου εκτίμηση είναι πως από τα ζευγάρια της Παρασκευής μπορεί να προκύψει ένας «λάτιν» ημιτελικός Ουρουγουάης-Βραζιλίας. Να δούμε τι θα πουν οι ομάδες στο γήπεδο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x