Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Μπροστά από την εποχή του όχι στα λόγια αλλά κυρίως στα έργα!

Ο Σίριλ Ριτζις, ο Μπρένταν Μπάτσον (που είχε περάσει από την Άρσεναλ αλλά δεν του έδωσε ευκαιρία κανείς) και ο Λόρι Κάνιγχαμ θα έφτιαχναν εκρηκτική τριπλέτα στο «Χώθορνς».

Υπήρξε εκτός από ένας εξαιρετικός σέντερ φορ και πρωτοπόρος στο να αποδεχτεί το βρετανικό κοινό πως οι μαύροι ποδοσφαιριστές είχαν θέση στο χώρο σε μια δεκαετία που ο μέσος οπαδός στην εξέδρα ήταν ρατσιστικά προκατειλημμένος.

Γράφει για τον θάνατο του Σίριλ Ρίτζις ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος

Στα 70/s Το αγγλικό ποδόσφαιρο άρχισε να ταλανίζεται από το χουλιγκανισμό του οποίου οι τραγικές συνέπειες θα πήγαιναν να «κουμπώσουν» στην δεκαετία του 80 με όλες τις αλλαγές στον κοινωνικό περίγυρο με όλα τα συνεπακόλουθα να οδηγούν μέχρι και τη νύχτα του Χέιζελ και πολύ παρακάτω.

Ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής μπορεί να ήταν ο Αρθουρ Γουόρτον πίσω στο 1881 και ακολούθησε ο Αρθουρ Τουλ στην Τότεναμ το 1911 και ο Τζακ Λέσλι το 1931 στη Πλίμουθ αλλά για να παίζει κάποιος επαγγελματικά σε σταθερό επίπεδο, φτάσαμε στον Κλάιντ Μπεστ στη Γουέστ Χαμ στα τέλη των 60s. Φυσικά ήδη κάποιοι έπαιζαν δεξιά και αριστερά με λιγότερη συχνότητα από τα τέλη της δεκαετίας του /50 όπως ο Άλμπερτ Γιοχάνεσον που έγινε ο πρώτος μαύρος φιναλίστ του Κυπέλλου Αγγλίας με τη Λιντς Γιουνάιτεντ το 1965 στην ήττα της από τη Λίβερπουλ στο Γουέμπλεϊ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο england365.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x