Κώστας Νικολακόπουλος

Είδα άλλο Ζαρντίμ στον πάγκο του Ολυμπιακού!

Έχω παρακολουθήσει τρία παιχνίδια της Μπράγκα στην περασμένη σεζόν (όλα για το Γιουρόπα Λιγκ) κι ένα πράγμα που μου είχε κάνει εντύπωση για τον Ζαρντίμ ήταν ότι παρακολουθούσε τα παιχνίδια… ακίνητος κι αμίλητος! Σοβαρά, τον θυμάμαι πολύ καλά, να είναι πάντα όρθιος μπροστά από τον πάγκο και να μην βγάζει άχνα.

Έχω παρακολουθήσει τρία παιχνίδια της Μπράγκα στην περασμένη σεζόν (όλα για το Γιουρόπα Λιγκ) κι ένα πράγμα που μου είχε κάνει εντύπωση για τον Ζαρντίμ ήταν ότι παρακολουθούσε τα παιχνίδια… ακίνητος κι αμίλητος! Σοβαρά, τον θυμάμαι πολύ καλά, να είναι πάντα όρθιος μπροστά από τον πάγκο και να μην βγάζει άχνα.

Το εντελώς αντίθετο ήταν χθες στο ανεπίσημο ντεμπούτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού, κατά το 1-1 στο φιλικό με την Σπαρτάκ Μόσχας. Κι επειδή δεν τον κόβω τον Πορτογάλο για προπονητή της μόστρας, δε νομίζω πως το έκανε για να κερδίσει εντυπώσεις. Πιστεύω ότι όπως ακριβώς στην Μπράγκα ήξερε ότι είχε μία δουλεμένη ομάδα και την άφηνε να παίζει, κατά κάποιο τρόπο, μόνη της, έτσι στον Ολυμπιακό ξέρει πολύ καλά ότι έχει μία ομάδα που τώρα την δουλεύει για να την κάνει να παίζει όπως ο ίδιος θέλει. Εξ ου και η συνεχής κινητικότητά του στον ερυθρόλευκο πάγκο, οι οδηγίες, οι παρατηρήσεις κλπ, κλπ.

Τι μου άρεσε και τι δεν μου άρεσε από το πρώτο δείγμα του καινούργιου προπονητή του Ολυμπιακού;

Σίγουρα δεν μου άρεσε ότι στο α’ ημίχρονο εμφάνισε μία ομάδα που αμυντικά έγινε έρμαιο των ορέξεων της Σπαρτάκ κι επιθετικά ήταν επικίνδυνη μόνο στα στημένα-και πάλι όχι σε ολοκληρωμένη φάση. Οι Ρώσοι έφτιαξαν τουλάχιστον πέντε καλές φάσεις για γκολ και μόνο χάρη στο Μέγερι το αποτέλεσμα έμεινε στο 0-0.

Σίγουρα μου άρεσε ότι στο β΄ ημίχρονο ο Ζαρντίμ με την έξυπνη κίνησή του να αλλάξει τον σχηματισμό στο κέντρο και να παίξει με δύο κεντρικά-αμυντικά χαφ (Μοντέστο δεξιά, Φέισα αριστερά και τον Ντιόγο μπροστά τους) κι όχι με ένα κόφτη (Φέισα) και δύο μπροστά του (Σουμπίνιο, Τάτο) όπως στα πρώτα 45 λεπτά, μπάλωσε εν πολλοίς τις τρύπες του α’ μέρους κι έτσι η Σπαρτάκ έκανε δύο φάσεις και το γκολ-που ήταν όμως από καραμπόλα. Επιθετικά ήταν λίγο πιο απειλητικός ο Ολυμπιακός στο β΄ μέρος κι αν μη τι άλλο είχε ένα ωραίο γκολ.

Γενικά ο Πορτογάλος τεχνικός δε θέλησε να ρισκάρει-το αντίθετο. Άφησε χώρο στην Σπαρτάκ και σα να ήθελε να παίξει σαν εκτός έδρας ευρωπαϊκό παιχνίδι, δηλαδή περισσότερο στην κόντρα. Όχι παράλογο, γιατί οι Ρώσοι ξεκινάνε σε μία εβδομάδα το πρωτάθλημά τους, ενώ ο Ολυμπιακός παίζει πρώτο επίσημο ματς σε πέντε εβδομάδες. Και του έλειπαν οι πέντε διεθνείς του, συν τους τραυματίες του-κι ευτυχώς που δεν είχε κι άλλο σοβαρά τραυματία από ένα φιλικό με τόσα σκληρά μαρκαρίσματα (τέσσερις κίτρινες πήραν οι Ρώσοι!).

Ίσως να προξένησε μία εντύπωση που από το 65 άφησε την ομάδα με μόνο τρεις επιθετικογενείς παίκτες (Πάντελιτς, Ντιόγο, Βλαχοδήμος), περνώντας και τον Καραγκούνη σε ρόλο δεξιού χαφ! Δεν ξέρω αν το έκανε επειδή ήθελε να κρατήσει το 1-0 επί της ομάδας του Έμερι, προπονητή που αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του Ολυμπιακού για διάδοχος του Βαλβέρδε. Μπορεί απλά να το έκανε επειδή δεν είχε άλλο αναπληρωματικό κι ο Αμπντούν είχε κουραστεί. Αλλά από πλευράς τακτικής δεν ήταν κακή κίνηση.

Όλα αυτά σαν πρώτο δείγμα, να επαναλάβω. Με κρίσεις ασφαλείς, βεβαίως να μην μπορεί να υπάρξουν για τον Ολυμπιακό και τον προπονητή του. Έχει ψωμιά ακόμη.

Παρεμπιπτόντως, θυμάστε που έγραψα ότι ο μάνατζερ του Μιραλάς θα διαψεύσει όσα δήλωσε πως, «μιλάει με άλλο σύλλογο για τον Κέβιν»; Το έκανε την ίδια ημέρα που το έγραψα! Ούτε καν την επόμενη. Εύκολα προβλέψιμος…

Κ. Νικολακόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x