Κώστας Νικολακόπουλος

Για τον Ολυμπιακό είναι κομβικό να αρχίσει να σκοράρει κι ο Φορτούνης…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για τον Ολυμπιακό, στον οποίο δεν είναι καλό να σκοράρουν μόνο δύο παίκτες.

· Ασφαλώς κι ήταν πολύ ευχάριστο για τον Ολυμπιακό ο οίστρος που έβγαλαν οι δύο κυνηγοί του, ο Λάζαρος κι ο Γκερέρο στα παιχνίδια με την Λουκέρνη. Οι δυο τους ήταν που έβαλαν και τα εφτά γκολ (4+3)! Κι ήταν μέσα και σε άλλες φάσεις να σκοράρουν κι οι δύο! Ο Ισπανός έχασε π.χ. μία κλασική ευκαιρία στη ρεβάνς (άλλο ένα πολύ εύκολο γκολ είχε χάσει και στο φιλικό στην Γκενκ), ενώ κι οι δύο τους βρέθηκαν συνολικά σε περίπου 15 στιγμές για να τελειώσουν φάσεις για γκολ στα δύο ματς του Γιουρόπα Λιγκ!!!

· Μόνο που εδώ μάλλον έρχεται ένα συμπέρασμα το οποίο έχει τη σημασία του για τον φετινό Ολυμπιακό. Κι έχει να κάνει με τον Φορτούνη-θα πρέπει κι ο Έλληνας διεθνής να αρχίσει να βοηθάει στο σκοράρισμα, ειδάλλως μαθηματικά η ομάδα θα έχει πρόβλημα επιθετικά. Διότι σχεδόν πάντα έτσι συμβαίνει στις ομάδες που δεν βρίσκουν γκολ παρά μόνο από δύο παίκτες. Κι ο Ολυμπιακός ακόμη και στα φιλικά πήρε γκολ σχεδόν αποκλειστικά από τον Γκερέρο (έξι, στην αρχή), ενώ ο Λάζαρος ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ στα τέσσερα τελευταία φιλικά (με Γκοζτέπε 1-0, Λεγανές 0-0, Αϊντχόφεν 0-4, Γκενκ 0-4)…

· Ο δε Γκερέρο δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι κάνει πολλή δουλειά στο παιχνίδι. Ακόμη και στο 3-1, χωρίς να εντυπωσιάσει (και με μειονέκτημα ότι έχασε συχνά την μπάλα), τέλειωσε τρεις φάσεις, κάνοντας γκολ τη μία κι έφτιαξε άλλες τρεις, μεταξύ αυτών κι εκείνη στο δοκάρι του Φορτούνη. Όμως, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι συνήθως σκοράρει στις φάσεις που βρίσκεται πολύ κοντά στη μικρή περιοχή, αυτά που συνήθως λέμε τα πιο εύκολα γκολ για τον σέντερ φορ. Βεβαίως αυτά τα γκολ πρέπει πρωτίστως να βάζει ο φορ κι όχι να κάνει ένα εντυπωσιακό βολ πλανέ και μετά να τον χάνεις (όπως ο Τζούρτζεβιτς πέρσι στην Κέρκυρα…). Όμως, στο σκοράρισμα ο Ισπανός δεν βγάζει μεγάλο πλουραλισμό, π.χ. να σκοράρει από τα 20 μέτρα η, με μία προσωπική ενέργεια κλπ.

· Εξάλλου, ο έτερος της επιθετικής τετράδας, ο Ποντένσε, ενώ κάνει τη διαφορά με τη δημιουργικότητα του (στη Λουκέρνη έφτιαξε το τρίτο γκολ, ξεκίνησε το πρώτο, είχε ασίστ στον Φετφατζίδη και συμμετοχή και σε αρκετές ακόμη όμορφες επιθέσεις) ακόμη δεν έχει ανοίξει λογαριασμό με τα «ερυθρόλευκα».

· Έχει ενδιαφέρον ότι ο Πορτογάλος, όπως πρέπει να κάνει κάθε καλός εξτρέμ, το κυνήγησε το γκολ και στα δύο ευρωπαϊκά παιχνίδια. Αλλά έχει εξίσου ενδιαφέρον ότι σε δέκα συνολικά τελικές όχι μόνο δεν σκόραρε, αλλά γενικά δεν ήταν κάποια από αυτές πραγματικά πολύ απειλητική για τον αντίπαλο γκολκίπερ (ένα δε πλασέ του ήταν πάνω στον… Φορτούνη). Κι εδώ αποδεικνύεται και πόσο λάθος έκανε ο Γκερέρο που δεν του έσπασε την μπάλα σε εκείνη τη φάση μετά το 1-0 την Ελβετία και προτίμησε ο Ισπανός να σκοράρει ο ίδιος, αποτυγχάνοντας να νικήσει τον γκολκίπερ. Αν σιγούρευε το γκολ και θα γίνονταν πολύ νωρίς το 2-0, αλλά και θα έπαιρνε λίγη ψυχολογία στο θέμα γκολ κι ο Ποντένσε, που δεν μπορεί να το έχανε, αφού ήταν μόνος με τα δίχτυα.

· Τέλος πάντων, γενικά ο Ποντένσε δεν έχει «ιστορικό» πολλών γκολ, αντίθετα με τον Φορτούνη, που έχει αποδείξει την δυνατότητα του στο σκοράρισμα όλα αυτά τα χρόνια. Βεβαίως, υπάρχει κι ο παράγοντας ατυχία μέσα στο πρόγραμμα: βλέπε τρία δοκάρια στα δύο παιχνίδια με τη Λουκέρνη, εκ των οποίων τα δύο στο Καραϊσκάκη και το ένα στην Ελβετία. Και τα τρία τελειώματα του ήταν καλά, αλλά δεν βρήκαν στόχο, με συνέπεια να είναι μακριά από το γκολ εδώ κι εννιά παιχνίδια.

· Κι όμως ο Έλληνας διεθνής είχε ξεκινήσει την προετοιμασία με δύο γκολ στα δύο πρώτα φιλικά-και δη γκολάρες, με σουτ από τα 25 μέτρα. Αλλά μία ανάλυση του παιχνιδιού του, εννοώ σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, μας λέει ότι γενικά έχει χάσει αρκετές, έως πολλές, ευκαιρίες. Ενώ βρίσκεται σε καλή κατάσταση και μπαίνει μέσα στις φάσεις, δεν κάνει το γκολ. Υπάρχει κι η ατυχία (δοκάρι είχε και σε ένα φιλικό), αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Νομίζω ότι χρειάζεται τουλάχιστον καλύτερη συγκέντρωση και προσοχή. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία φάση στο ματς της περασμένης Πέμπτης, που του σέρβιρε ωραία την μπάλα ο Γκερέρο, αλλά ο Φόρτου έκανε λάθος κοντρόλ σε πολύ ευνοϊκή θέση κι ούτε καν μπόρεσε να σουτάρει.

· Για να είμαι ειλικρινής, εγώ περιμένω γενικά πολύ περισσότερα απ΄ όσα έβγαλε το παιχνίδι του στη ρεβάνς της Ελβετίας, όπου απλά είχε στιγμές, όπως το δοκάρι, μία καλή προσωπική ενέργεια που έβγαλε τον Τσιμίκα σε θέση για σουτ, μία καλή αντεπίθεση με Ποντένσε και Γκερέρο που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και μία συμμετοχή του σε ωραίο ξεδίπλωμα με Λάζαρο και Ποντένσε. Συγνώμη, αλλά τέσσερις στιγμές είναι πολύ λίγες σε 63 λεπτά συμμετοχής για τον Φορτούνη…

· Κι επιπλέον και κάποιες μπάλες έχασε, με αποκορύφωμα μία φάση στο 0-0, όπου και κόπηκε υπερβολικά εύκολα και στη συνέχεια απλά…παρατηρούσε από μακριά τη φάση, αντί να σπεύσει να καλύψει το λάθος του, με συνέπεια ένα κόρνερ υπέρ της Λουκέρνης, από το οποίο προήλθε τελική που θα μπορούσε να κάνει το 1-0 για τους Ελβετούς και μετά να άλλαζε όλο το παιχνίδι…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x