Κώστας Νικολακόπουλος

Το πλάνο στον Ολυμπιακό πάλι λειτούργησε: Μία, δύο, τρεις έγινε η φάση κλειδί!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr πολλά και διάφορα με αφορμή τη νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ.

· Ένα το κρατούμενο: ο Ολυμπιακός δεν ορίζει την τύχη του στη μάχη του τίτλου. Ακόμη και πέντε νίκες να κάνει στα δικά του εναπομείναντα πέντε παιχνίδια, εάν η ΑΕΚ κάνει τρεις νίκες στα τέσσερα δικά της παιχνίδια (αν υποθέσουμε ότι θα χάσει από τον Ολυμπιακό), παίρνει τον τίτλο στην ισοβαθμία.

· Στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός ορίζει την τύχη του μόνο για την 3η θέση, που διασφαλίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο για τη νέα σεζόν, υπό την έννοια ότι έχει ακόμη ένα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, αλλά κι εδώ ο Ολυμπιακός είναι με χάντικαπ από τον ΠΑΟΚ. Διότι, είναι ένα πόντο πίσω του κι έχει και χειρότερο πρόγραμμα από τον ΠΑΟΚ, που έχει στην Τούμπα και τους τρεις άλλους μεγάλους, συν τη Λαμία εκτός έδρας, ενώ ο Ολυμπιακός έχει εκτός έδρας ΠΑΟΚ και ΠΑΟ κι εντός έδρας την ΑΕΚ, όπως και τη Λαμία.

· Αυτό που έχει καταφέρει η ομάδα του Μεντιλίμπαρ, με τις τρεις νίκες της (Άρη 3-0, Λαμία 5-0, ΠΑΟΚ 2-1) στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές των πλέι οφ, είναι να παραμείνει ζωντανή σε μία κούρσα, από την οποία μπορεί να προκύψει ακόμη και η πρώτη, αλλά ακόμη και η τέταρτη θέση! Ρεαλιστικά ο Ολυμπιακός είναι στη χειρότερη θέση απ΄όλους! Καθότι, πάνω απ΄ όλα, είναι πίσω απ΄ όλους στη βαθμολογία και δη πέντε κι έξι βαθμούς από Παναθηναϊκό κι ΑΕΚ. Έτσι, δεν τον ευνοεί το δεδομένο ότι και οι τρεις έχουν δύο ντέρμπι εκτός έδρας. Ο ίδιος ΠΑΟΚ και ΠΑΟ. Η ΑΕΚ τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟ τους ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Κι έχει και τον Άρη στο Χαριλάου…

· Επιπλέον, δεν ξέρουμε πόσο θα του κοστίσουν τα δύο μεγάλα παιχνίδια με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Κόνφερενς Λιγκ, αμέσως πριν και αμέσως μετά το Πάσχα. Αν θα του πάνε καλά, ώστε να του δώσουν «φόρα» για τα τρία κολλητά ντέρμπι στο τέλος. Αν θα του φέρουν απώλειες από τραυματισμούς κλπ. Το καλό, πάντως, είναι ότι έδειξε ο Μεντιλίμπαρ τόσο στη Λαμία, όσο και κυρίως χθες με τον ΠΑΟΚ, ότι κρατάει σε εγρήγορση όλο το ρόστερ! Ακόμη κι ο Βέζο, που μπήκε στο 93’ πρόλαβε κι έκανε τρεις επεμβάσεις παίζοντας τέσσερα λεπτά!

· Κατά τα άλλα, για τη νίκη επί του ΠΑΟΚ να σας παραπέμψω στο χθεσινό μου άρθρο, το μεσημέρι πριν τον αγώνα: το είχα καταγράψει, οι οιωνοί ήταν με τον Ολυμπιακό. Και μην τους υποτιμάτε ποτέ τους οιωνούς…

Το πλάνο στον Ολυμπιακό πάλι λειτούργησε: Μία, δύο, τρεις έγινε η φάση κλειδί!

· Ο Ολυμπιακός κέρδισε γιατί μπορεί να μην είχε κάποιους σούπερ διακριθέντες, ωστόσο λειτούργησε ως ομάδα. Το πλάνο του Μεντιλίμπαρ ήταν όπως πάντα απλό και ευδιάκριτο. Όπως με τη Φενέρμπαχτσε στο 3-2 στο Καραϊσκάκη το σχέδιο ήταν «πρεσάρουμε ψηλά, κλέβουμε, κάνουμε φάσεις», όπως με τη Φενέρμπαχτσε στο 0-1 στην Κωνσταντινούπολη το σχέδιο ήταν, «βγαίνουμε στην αντεπίθεση κι εκμεταλλευόμαστε και τα στημένα», έτσι και τώρα στο 2-1 με τον ΠΑΟΚ ήταν, «περνάμε πάσες από πίσω, στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ για τον Ναβάρο που είναι πιο γρήγορος από τα στόπερ του».

· Ε λοιπόν, την πρώτη φορά ο Κίνι βρήκε τον Ναβάρο στην πλάτη της άμυνας, ο Ναβάρο σκόραρε, αλλά ήταν ξεκάθαρα σε θέση οφσάιντ…την δεύτερη φορά ο Τζολάκης (!) βρήκε τον Ναβάρο στην πλάτη της άμυνας, ο Ναβάρο ξανά σκόραρε στο τετ α τετ με τον Κοτάρσκι, αλλά ήταν σε εντελώς οριακή θέση οφσάιντ και το γκολ ακυρώθηκε με υπόδειξη του VAR, ενώ ο επόπτης είχε πάει στη σέντρα…την Τρίτη φορά ο Ρέτσος βρήκε τον Ναβάρο στην πλάτη της άμυνας και ο Κουλιεράκης δεν το άντεξε (!), να τον χάσει και σε τρίτη φάση, κάνοντας του πέναλτι…

· Το πλάνο είχε δουλέψει: ο Ολυμπιακός είχε βρει το πρώτο και μάλιστα αρκετά γρήγορο γκολ, που θα του έδινε το πάνω χέρι στην ψυχολογία του ντέρμπι. Όπως είχε προηγηθεί και στην Τούμπα και κέρδισε με 4-1. Όπως είχε προηγηθεί του Ολυμπιακού κι ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, και κέρδισε με 4-2.

· Για τη διαιτησία, μην ασχολείστε με αυτά του ΠΑΟΚ, ότι έχασε από τον Πορτογάλο. Δεν έχουν καν νόημα. Εδώ μείωσε ο ΠΑΟΚ στο 92’, είχε υποδείξει έξι λεπτά καθυστέρηση και σφύριξε τη λήξη στο 97+, με φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ. Διαιτητής που έχει έρθει να δώσει τη νίκη στον Ολυμπιακό, όπως είπε ο… φοβερός Λουτσέσκου, δεν το κάνει αυτό. Ούτε σφυρίζει ανύπαρκτο φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ στο 8’, όταν έκλεψαν μπάλα από τον Κουλιεράκη οι Ναβάρο και Τσικίνιο κι ενώ έβγαιναν στην αντεπίθεση τρεις επιτιθέμενοι με ένα αμυνόμενο κοντά στην περιοχή του Κοτάρσκι…

Το πλάνο στον Ολυμπιακό πάλι λειτούργησε: Μία, δύο, τρεις έγινε η φάση κλειδί!

· Ο Πορτογάλος είναι ένας άπειρος διαιτητής κι έκανε λάθη στον πειθαρχικό έλεγχο, σχεδόν όλα όμως εις βάρος του Ολυμπιακού! Για παράδειγμα στο 40’ ο Ποντένσε δεν έκανε ποτέ φάουλ, στο 42’ ο Ναβάρο επίσης δεν έκανε ποτέ φάουλ, στο 45+1 χάρισε κάρτα στον Ζίφκοβιτς για φάουλ πάνω στον Ποντένσε και στο 86’ υπήρξε φάουλ υπέρ του Καρβάλιο που κι αυτό δεν δόθηκε. Άλλωστε, ο αριθμός των φάουλ, 17 εις βάρος του Ολυμπιακού και μόλις 6 εις βάρος του ΠΑΟΚ, θα έπρεπε να μας λέει πολλά. Ανεξάρτητα, όμως, των λαθών του, ο Πορτογάλος ήταν σαφές ότι δεν ήρθε να παίξει υπέρ της μίας η, της άλλης ομάδας.

· Εξάλλου, ο ίδιος τρόπος με τον οποίο σφύριζε φάνηκε σε κάθε λεπτομέρεια: για παράδειγμα, όπως έδωσε πέναλτι εις βάρος του Κουλιεράκη για σπρώξιμο στον Ναβάρο, έτσι λίγο μετά έδωσε και φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ (και κάρτα στον Άμπι) για σπρώξιμο στον Μουργκ… Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μπορώ να εκφράσω τη λύπη μου για τον τρόπο με τον οποίο φέρονταν ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς στο διαιτητή και καλά επειδή ήταν αρχηγός, αλλά και για την προκλητική εικόνα του Ζίφκο Ζίφκοβιτς διαμαρτυρόμενος από τον πάγκο.

Το πλάνο στον Ολυμπιακό πάλι λειτούργησε: Μία, δύο, τρεις έγινε η φάση κλειδί!

· Και κάτι τελευταίο: μεγάλο ρόλο στην επικράτηση του Ολυμπιακού έπαιξε χθες ο παράγοντας έδρα. Ο κόσμος βοήθησε πολύ την ομάδα και αποτέλεσε τον 12ο παίκτη της. Το Καραϊσκάκη ήταν μία πραγματικά καλή έδρα από 29.000 Ολυμπιακούς, που κατάλαβαν ότι μετά τον θρίαμβο στην Ευρώπη η ομάδα χρειάζονταν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη συμπαράσταση τους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x