Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Μαρτίνς πέρασε έχοντας Βαλμπουενά μόλις 68 λεπτά (και Μεριά και στα έξι 90λεπτα…)!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr για την μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού και του Πέδρο Μαρτίνς, σε σχέση και με τις…αντιξοότητες που υπήρχαν!

• Κατ΄ αρχάς, η ομάδα του Ολυμπιακού άξιζε να συνεχίσει στην Ευρώπη. Και η συνέχεια της παρουσίας της στην Ευρώπη μέσω του Γιουρόπα Λιγκ ήταν το μίνιμουμ που έπρεπε να πάρει.

• Για όποιους δεν το έχουν αντιληφθεί, ο Ολυμπιακός εάν κρατούσε το διπλό στο Λονδίνο, όπου ισοφαρίστηκε, να υπενθυμίσω, με ένα γκολ καθαρό επιθετικό φάουλ πάνω στον Τσιμίκα στο 50ο λεπτό, τώρα θα είχε προκριθεί στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, στην ισοβαθμία με την Τότεναμ (!)-την οποία παρεμπιπτόντως έπρεπε να την κερδίσει μέσα στο Καραϊσκάκη, βάση απόδοσης των δύο ομάδων.

• Δικαιούνταν να συνεχίσουν να παίζουν στην Ευρώπη κι ο Μαρτίνς και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Και τα κατάφεραν με τον…γνωστό τους τρόπο, όπως κάνουν εδώ και πάνω από 12 χρόνια: με νίκη στον «τελικό» της τελευταίας αγωνιστικής στο Καραϊσκάκη. Όπως πέρσι με τη Μίλαν και πιο πριν με την Μάλμε, την Άντερλεχτ, την Χέρτα, τη Βέρντερ, την Άρσεναλ δύο φορές.

• Αυτή τη φορά δε, πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα τον Ερυθρό Αστέρα, που μην ξεχνάμε ότι στο Βελιγράδι κέρδισε με δύο γκολ στο 87΄και στο 90’. Έτσι ακριβώς κι ο Ολυμπιακός κέρδισε τώρα με ένα γκολ στο 87’, για να αποδοθεί δικαιοσύνη από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Και να πάρει κι ο Πέδρο Μαρτίνς, όπως έγραφα εδώ χθες το πρωί, τη ρεβάνς από τον Μιλόγεβιτς, που γλυκοκοιτάζει τη θέση του στον «ερυθρόλευκο» πάγκο…

• Ήταν μία δικαίωση και για τον Μαρτίνς, να συνεχίσει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, καθώς αφενός μεν στάθηκε όρθιος και στα τέσσερα παιχνίδια του κόντρα στα θηρία Μπάγερν και Τότεναμ, φέρνοντας μία ισοπαλία και χάνοντας τα άλλα τρία ματς στο 73’ και στο 77’ (2-4 στο Λονδίνο), στο 69΄και στο 89΄(0-2 στο Μόναχο) και οριακά στο γκολ (2-3 στο Καραϊσκάκη), αφετέρου δε το πάλεψε με περίσσια αξιοπρέπεια στα έξι παιχνίδια στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, χωρίς ουσιαστικά τον καλύτερο του παίκτη στα έξι παιχνίδια των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ!

• Είναι προφανές ότι έχουμε λησμονήσει ότι ο Ολυμπιακός στους ομίλους ήταν σαν να μην είχε τον Βαλμπουενά! Ένα παιχνίδι έπαιξε ο Γάλλος, το πρώτο, με την Τότεναμ στον Πειραιά, κι αυτό για τα 68 λεπτά που άντεξε. Έκτοτε, στην πραγματικότητα δεν ξαναεμφανίστηκε! Βασικά λόγω του τραυματισμού του, εξαιτίας του οποίου δεν έπαιξε ούτε λεπτό τόσο χθες, όσο και με την Μπάγερν στο Καραϊσκάκη, ενώ στο Λονδίνο και στο Μόναχο μπήκε αλλαγή στο 74’ και στο 71΄αλλά ήταν ανέτοιμος προερχόμενος από την θλάση του κι ήταν σαν να μην έπαιξε.

• Να ξέρετε δε ότι στο Βελιγράδι που τον είχε αφήσει στον πάγκο ο προπονητής, είχε ήδη αρχίσει το πρόβλημα με τις ενοχλήσεις στο Βαλμπουενά, από το παιχνίδι του με τη Λαμία τρεις ημέρες πριν. Και προφανέστατα δεν είναι τυχαίο ότι στην εβδομάδα μετά το ματς με τον Άρη, στο οποίο έπαιξε ο Γάλλος (η επίσκεψη στο Χαριλάου ακολούθησε αμέσως εκείνη στη Σερβία), υπέστη την θλάση…

• Η δε ατυχία του Μαρτίνς δεν σταμάτησε στην πολύ σημαντική απουσία του Βαλμπουενά, τον οποίο είχε μόλις στα πρώτα 68 λεπτά της φάσης των ομίλων (η απουσία του στη συνέχεια φαίνεται πόσο κόστισε, ενθυμούμενοι ότι σε εκείνο το ματς με την Τότεναμ έφτιαξε το γκολ του Ποντένσε και σκόραρε ο ίδιος το άλλο με πέναλτι που αυτός κέρδισε…).

• Συνεχίστηκε η γκίνια του προπονητή με την, αντίθετα απ΄ότι συνέβη με τον Βαλμπουενά, συνεχή παρουσία του Μεριά και στα έξι παιχνίδια! Διότι ο Τυνήσιος παίζοντας σε ολόκληρη τη φάση των ομίλων χωρίς να χάσει ούτε λεπτό, εξελίχθηκε σε ακραίο βαθμό σε μοιραίο παίκτη του Ολυμπιακού!

• Κάνοντας αχρείαστο πέναλτι για το 0-1 της Τότεναμ στο Φάληρο, κάνοντας απόκρουση-πάσα σε αντίπαλο στο 1-1 του Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι, χάνοντας την κρίσιμη φάση για το 1-1 της Μπάγερν στον Πειραιά, κάνοντας το τσαφ στο πρώτο γκολ της Τότεναμ στην Αγγλία κι έχοντας κακή συμπεριφορά και σε τουλάχιστον άλλα τρία γκολ που δέχθηκε ο Ολυμπιακός από κόρνερ και φάουλ στα ματς με Μπάγερν εδώ, Ερυθρό Αστέρα έξω και Τότεναμ έξω. Μιλάμε για ένα απίστευτα αρνητικό κρεσέντο με συμμετοχή του στα μισά γκολ που έφαγε ο Ολυμπιακός στους ομίλους στα εφτά από τα 14!!!

• Βλέπετε, ο Μαρτίνς δεν είχε ποτέ στη διάθεση του τον Σισέ, ο οποίος εκδήλωσε το πολύ σοβαρό πρόβλημα στα πνευμόνια του ακριβώς την παραμονή του πρώτου αγώνα της φάσης των ομίλων, με την Τότεναμ! Τον δε Αβραάμ αρχικά δεν τον εμπιστεύονταν, ίσως γιατί όταν τον είχε βάλει στο πρώτο ματς στην Ευρώπη, τον Ιούλιο με την Πλζεν, του βγήκε με θλάση από το 20’, ενώ όταν ο έμπειρος άσος έδειξε με τα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα ότι έπρεπε να τον εμπιστευθεί, ο προπονητής επέλεξε να του κάνει διαχείριση, λόγω ηλικίας, βάζοντας τον μεν Αβραάμ σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος, τον δε Μεριά σε όλα τα ματς της Ευρώπης. Και είδαμε ότι χθες που τον χρειάστηκε τον Έλληνα στόπερ, δεν μπορούσε να τον έχει στη διάθεση του, λόγω ενοχλήσεων.

• Θα έλεγα πάλι καλά που ο Μαρτίνς ήταν τυχερός χθες, γιατί δεν κόστισε κάποιο λάθος του Μεριά! Κι ειδικά εκείνη η απόκρουση-πάσα με κεφαλιά στον Μάριν στο 55’, με τον Γερμανό να σουτάρει πάνω στον Σα από ευνοϊκή θέση. Η, στην άλλη φάση στο 43’ που ο Μεριά αντί να αφήσει τον Μπουχαλάκη να διώξει, μπήκε λανθασμένα στη φάση, έστειλε την μπάλα με κεφαλιά προς τα πίσω και δεν ήθελε πολύ να γίνει το 0-1 στην προσπάθεια του Μάριν, πάλι, με τον ίδιο τον Μεριά να σώζει, διορθώνοντας το λάθος του.

• Είναι κρίμα για το παιδί και για τον Ολυμπιακό, που τον πλήρωσε και 2 εκ. Ευρώ, αλλά δεν ξέρω πια αν έχει νόημα να επιμείνει η ομάδα στον Μεριά. Χθες είχε μία ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να ξεπερνάει τα δύσκολα. Κι ενώ τον έβλεπες να παίρνει ένω σωρό κεφαλιές, να βγαίνει δυναμικά στις φάσεις, να έχει καλές επεμβάσεις, να σουτάρει από μακριά θέλοντας προφανώς να αποδείξει ότι δεν κωλώνει, παράλληλα τον έβλεπες να κάνει τα δύο σοβαρά λάθη για φάσεις γκολ στον αντίπαλο, να δίνει την μπάλα τέσσερις (!) φορές σε παίκτες του Ερυθρού Αστέρα, άλλη μία να την πετάει χωρίς λόγο πλάγιο άουτ και γενικά να μην εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

• Μοιάζει με μονόδρομο ο Μαρτίνς να στηριχθεί δίπλα στον Σεμέδο στον Αβραάμ και στον νεαρό Μπα (ήταν εκτός λίστας στο Τσάμπιονς Λιγκ), μέχρι να επανέλθει στα καλά του κι ο Σισέ…
Το λάθος του Πορτογάλου προπονητή ήταν ότι δεν είχε πάρει στη λίστα της Ευρώπης τον Σουντανί, βάζοντας μέσα και τους δύο μικρούς (Ραντζέλοβιτς, Λοβέρα). Ο Αλγερινός μπορεί να μην είναι για 90λεπτο, αλλά για να έμπαινε αλλαγή στο β΄ ημίχρονο, όπως π.χ. χθες) θα ήταν μανούλα...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x