Κώστας Νικολακόπουλος

Τα…μάτια του Φορτούνη στο πέναλτι και η άλλη εικόνα του Μεριά

Ο Κώστας Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το sport-fm.gr μία παρατήρηση για τον Φορτούνη και σχολιάζει την τελευταία εμφάνιση του Μεριά.

Ο Φορτούνης με βάση την απόδοση που έχει στο φετινό πρωτάθλημα, έχει βάλει, λέω εγώ, ελάχιστα γκολ-με αυτά τα εφτά γκολ είναι εύκολα πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού, αλλά μία ματιά στον πίνακα των σκόρερ και βλέπουμε ότι εφτά γκολ έχει κι ο Μασούρας, που μέχρι τις προάλλες ήταν στον Πανιώνιο…

· Η διαφορά στα τελευταία παιχνίδια με τον Φορτούνη, είναι ότι πατάει πιο πολύ την αντίπαλη περιοχή και είναι πιο συγκεντρωμένος και αποφασιστικός στα τελειώματα του. Κάπως έτσι ήρθε το χατ τρικ του αρχηγού του Ολυμπιακού στο 4-0 με τη Λάρισα! Σε ένα παιχνίδι που κάπου του έσπασε και η γκίνια που είχε, αφού μέσα στο Καραϊσκάκη στο φετινό πρωτάθλημα είχε σκοράρει μόλις μία φορά, κι αυτή πριν πέντε μήνες (!), στο 5-0 επί του ΠΑΣ, με πέναλτι τότε.

· Ειδικά πιστεύω με τα δύο γκολ που έβαλε, το πρώτο και το τρίτο, που ήταν χωρίς πέναλτι, του ανέβηκε και το ηθικό στα ουράνια. Απέκτησε άλλη αυτοπεποίθηση και τον είδαμε μέχρι και να επιχειρεί να σκοράρει με απευθείας κόρνερ (!), ακόμη και να προσπαθεί να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο γκολκίπερ, με σουτ από τα 55 μέτρα (!) πίσω από τη σέντρα…

· Αλλά θέλω να κάνω μία επισήμανση για τον Φορτούνη: δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είναι καλός εκτελεστής πέναλτι. Γιατί σουτάρει στις γωνίες και με αρκετή δύναμη. Κατ΄ αυτό τον τρόπο είναι πολύ δύσκολο για κάθε γκολκίπερ να αποκρούσει. Κάνει όμως νομίζω ένα λάθος όταν κτυπάει τα πέναλτι: δεν κοιτάει ποτέ τον τερματοφύλακα!

· Μπορείτε να το προσέξτε, όταν τον πιάνει η κάμερα σε κάποιο ριπλέϊ εκτέλεσης: είναι ξεκάθαρο ότι έχει αποφασίσει σε ποια γωνία θα στείλει την μπάλα και δεν σηκώνει τα μάτια να δει που θα πέσει ο γκολκίπερ. Βλέπει μόνο την μπάλα και σκέφτεται μόνο να σημαδέψει την γωνία.

· Μόνο που έτσι, όταν θες γωνία, λίγο να σου ξεφύγει, η μπάλα θα πάει στο δοκάρι η, θα φύγει ελάχιστα άουτ-κι αυτό του έχει συμβεί. Αντίθετα, εάν σήκωνε κεφάλι κι έβλεπε τον τερματοφύλακα, θα μπορούσε να το διαχειριστεί καλύτερα, θεωρώ εγώ. Γιατί πολλοί γκολκίπερ αρχίζουν να πέφτουν πριν την εκτέλεση. Έχουν δηλαδή αποφασίσει από πριν πού θα πέσουν. Κι έτσι μία ματιά του Φορτούνη λίγο πριν το σουτ, θα μπορούσε να του κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

· Τέλος πάντων, ίσως η σχετική παρατήρηση που κάνω να μην έχει και ιδιαίτερη αξία, αφού ο Ολυμπιακός παίρνει ένα πέναλτι τους πέντε μήνες (κι αυτά μέσα στο Καραϊσκάκη, σε εύκολα παιχνίδια, όπως το 5-0 επί του ΠΑΣ και το 4-0 επί της Λάρισας), αλλά μου έχει κάνει εντύπωση και ήθελα να το καταγράψω.

· Όπως μου έκανε εντύπωση με τη Λάρισα και η παρουσία του Μεριά. Πολύ καιρό είχαμε να τον δούμε σε τόσο καλή κατάσταση.

· Δεν λέω ότι ήταν άριστος ο Τυνήσιος διεθνής: έκανε ένα τσαφ…του ξέφυγε μία φορά ο αντίπαλος φορ (τον κάλυψε όμως ο Μιράντα, όπως κι ο Μεριά όμως κάλυψε τον Μιράντα σε μία ανάλογη πάση)…του ξέφυγε κι άλλες μία δύο φορές ο αντίπαλος εξτρέμ, ο Μπαργκάν, και βρέθηκε σε θέση βολής…

· Αλλά είχε μία πραγματικά καλή εικόνα αυτή τη φορά. Έβγαινε και μάρκαρε πολύ ψηλά, ακόμη και 70 μέτρα (!) μακριά από την εστία του Σα, είχε επεμβάσεις εντυπωσιακές και ουσιαστικές, ήταν αποφασιστικός, ενώ πέρα από τα ανασταλτικά του καθήκοντα τον είδαμε να βγάζει μία πάσα για γκολ στον Γκερέρο (άσχετα αν αυτός δεν την αξιοποίησε), να έχει ωραίες 30άρες μπαλιές και να βγάζει μία μεγάλη αυτοπεποίθηση, σε σημείο που έκανε τακουνάκια κι έκοβε με το στήθος!

· Κι ο άλλος στόπερ, ο Μιράντα, καλός ήταν. Ίσως δεν ήταν τόσο «γεμάτη» η εμφάνιση του όσο του Μεριά, αλλά και τα τάκλιν του έκανε και όταν βγήκε μπροστά κέρδισε το πέναλτι και απείλησε με μία κεφαλιά σε άλλη στημένη φάση, ενώ μία κάθετη πάσα που έκανε στον Τσιμίκα, πρέπει να την ζήλεψε κι ο Νάτχο!

· Το θέμα με τον Μιράντα είναι ότι κάποιες στιγμές δεν μπαίνει όπως πρέπει στις φάσεις. Όπως εκεί στο 67’, που έχασε μία προσωπική μονομαχία με τον Νούνιτς και βγήκε ο Μπαργκάν σε ευνοϊκή θέση, αλλά δεν έκανε καλό κοντρόλ κι έτσι τον πρόλαβε ο Σα.

· Όμως, καλό νομίζω ότι είναι να παίρνουν ανάσες ο Σισέ κι ο Βούκοβιτς, ειδικά ο Σέρβος που και πιο μεγάλος είναι και κουβαλάει και διάφορα προβληματάκια τραυματισμών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x