Κώστας Νικολακόπουλος

Το ίδιο το παρελθόν του Ολυμπιακού «δείχνει» πολλά για τη διαχείριση στο θέμα του προπονητή…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr την ιστορική πραγματικότητα στον Ολυμπιακό όταν βρέθηκε σε θέση ανάλογα με την τωρινή!

· Όποιος δεν βλέπει το παρελθόν, δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά και το παρόν. Η, αν θέλετε λίγο διαφορετικά: για να εκτιμήσεις πιο σωστά το παρόν, μην αγνοείς το παρελθόν.

· Υπάρχουν φωνές που θέλουν από τον Ολυμπιακό να αλλάξει προπονητή, μετά τις (πραγματικά μεγάλες γκέλες) σε Ξάνθη και Πανιώνιο. Με βάση γενικά την εικόνα, κι όχι βέβαια τη βαθμολογική θέση, της ομάδας στο πρωτάθλημα, δεν είναι φωνές παράλογες.

· Με μία διαφορά: υπάρχει μία παράμετρος καταλυτική, που δεν μπορούμε να την βγάλουμε απέξω-η ομάδα φέτος έχει ξεκινήσει να παίζει από τις 23 Ιουλίου προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ. Κι όποτε έχει μπει σε τέτοια διαδικασία, είχε πάντα πολύ δύσκολη σεζόν στο πρωτάθλημα. Πολύ απλά, γιατί είναι πολύ δύσκολη κι η διαχείριση του διπλού στόχου, «πρωτάθλημα κι Ευρώπη».

· Ας δούμε την πραγματικότητα, καταγράφοντας τι έχει συμβεί όταν ο Ολυμπιακός είχε προκριματικά Ευρώπης το καλοκαίρι και προκρίνονταν. Και δεν μιλάμε για παλιά, τότε που έπαιζε μόνο με μία ομάδα, τη Μοζίρ η, την Ανόρθωση…

Το 2009 ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίζει 29 Ιουλίου, προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ με Σλόβαν και Σέριφ. Προκρίθηκε στους ομίλους, αλλά έδιωξε γρήγορα τον Κετσπάγια, πήρε τον Ζίκο και τέλειωσε τη σεζόν με υπηρεσιακό προπονητή, τον Μπάντοβιτς, τερματίζοντας τελευταίος στα πλέϊ οφ για τη δεύτερη θέση.

Το 2016 ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίζει 27 Ιουλίου, προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπερ Σέβα, αποκλείστηκε, έδιωξε τον Βίκτορ, πήρε τον Μπέντο, έπαιξε προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ, με την Αρούκα, πέρασε στους ομίλους και πήρε το πρωτάθλημα, αλλάζοντας όμως και τον Μπέντο ενώ ήταν +8 από τον ΠΑΟΚ και έχοντας αρχικά υπηρεσιακό προπονητή, τον Βούζα και στο τέλος επιστρατεύοντας τον Λεμονή.

Το 2017 ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίζει 25 Ιουλίου, προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ με Παρτίζαν και Ριέκα. Πέρασε στους ομίλους, έδιωξε γρήγορα τον Χάσι, έφερε πίσω εκ νέου τον Λεμονή, αλλά τον έδιωξε με την ομάδα πρώτη στο πρωτάθλημα, παίρνοντας τον Όσκαρ Γκαρθία και τερματίζοντας τελικά τρίτος και καταϊδρωμένος με υπηρεσιακό προπονητή τον Κόντη.

· Αυτά έχουν συμβεί όταν ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίζει από Ιούλιο μήνα…Άλλαζε τρεις με τέσσερις προπονητές κάθε χρόνο, τέλειωνε με υπηρεσιακούς και όταν προχώραγε στην Ευρώπη, που σχεδόν πάντα προχώραγε, έχανε το πρωτάθλημα, με εξαίρεση τη μοναδική φορά που κράτησε ένα προπονητή (Μπέντο) τουλάχιστον έως τις αρχές Μαρτίου, οπότε κι είχε διασφαλίσει μία διαφορά +8, ακριβώς τη σεζόν που άλλαζε η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ κι έρχονταν η…εξυγίανση.

· Να προσέξουμε επιπρόσθετα, ότι όλες τις φορές άρχιζε τη σεζόν με καινούργιο προπονητή, κι όχι εκείνον με τον οποίο την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε πάρει το πρωτάθλημα!

· Φέτος ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίζει 23 Ιουλίου και για πρώτη φορά στην ιστορία του είχε έξι προκριματικούς αγώνες για το Τσάμπιονς Λιγκ, με Βικτόρια Πλζεν, Μπασάκσεχιρ και Κράσνονταρ. Για πρώτη φορά μπήκε σε τέτοια διαδικασία και είχε και τον ίδιο προπονητή, με τον οποίο είχε τελειώσει τη σεζόν, τον Μαρτίνς. Προκρίθηκε στους ομίλους, αλλά στο πρωτάθλημα αντιμετωπίζει πάλι πολλές δυσκολίες, έστω κι αν είναι πρώτος, μαζί με τον ΠΑΟΚ.

· Πέρσι, στην πρώτη σεζόν με τον Μαρτίνς ο Ολυμπιακός επίσης είχε παίξει προκριματικά, αλλά Γιουρόπα Λιγκ και ξεκινώντας στις 9 Αυγούστου, δηλαδή 16 ημέρες αργότερα σε σχέση με φέτος. Είχε προκριθεί και στο πρωτάθλημα πάλεψε μέχρι τέλους για τον τίτλο, κάνοντας ρεκόρ βαθμών για ομάδα που τερματίζει στη δεύτερη θέση, πέντε πόντους πίσω από τον ΠΑΟΚ, διαφορά από το μεταξύ τους παιχνίδι στο Καραϊσκάκη και με μία διαιτησία να…αλληθωρίζει προς το ασπρόμαυρο.

· Η ίδια η ιστορία του Ολυμπιακού μας «δείχνει» πράγματα για τη διαχείριση στο θέμα προπονητή. Όχι ότι πάντοτε η ιστορία θα «δείχνει» σωστά, αλλά αν μη τι άλλο δεν πρέπει να την υποτιμάμε, αλλά να την σεβόμαστε.

· Να υπενθυμίσω ότι άλλη μία φορά, το 2010 ο Ολυμπιακός ξεκίνησε να παίζει 15 Ιουλίου, προκριματικά Γιουρόπα Λιγκ με Μπέσα και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Αποκλείστηκε, έδιωξε αμέσως τον Λίνεν, έφερε τον Βαλβέρδε και πήρε το πρωτάθλημα, αλλά ΧΩΡΙΣ ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και με τον Μαρινάκη να έχει πρωτομπεί στον Ολυμπιακό βάζοντας ΔΕΚΑΔΕΣ εκατομμύρια και παράλληλα ξεριζώνοντας ένα καταπράσινο σύστημα στην ΕΠΟ…

Άσχετο: Κατακρίθηκε ο Καραπαπάς ότι μιλούσε στον διαιτητή του αγώνα Ολυμπιακού-Αστέρας, όταν εκείνος πήγε να δει στο VAR τη φάση για πέναλτι στον Μπαράλες. Τώρα, ουδείς μιλάει που όλοι αυτοί του Πανιώνιου ήταν μαζί με τον Κομίνη, όπως έδειξε ξεκάθαρα ο τηλεοπτικός φακός, όταν πήγε να δει στο VAR τη φάση του πέναλτι στον Μπουχαλάκη…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x