Κώστας Νικολακόπουλος

Το ποδόσφαιρο τιμώρησε τον Ολυμπιακό, γιατί έτσι τιμωρεί όποιους δεν βάζουν μυαλό

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταγράφει στο sport-fm.gr τι καλύτερο θα μπορούσαν να κάνουν χθες ο προπονητής κι οι παίκτες του Ολυμπιακού…

• Έγραφα από εδώ χθες λίγες ώρες πριν το παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη ότι εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, όλα τα Πανιώνιος-Ολυμπιακός είναι δραματικά, κρίνονται στα τελευταία λεπτά κλπ, κλπ. Μόνος μου τα έγραφα, μόνος μου τα διάβαζα προφανώς, αφού στον Ολυμπιακό

• Τι (καλύτερο) θα μπορούσε να κάνει χθες ο Μαρτίνς, για να παρουσιάσει έναν καλύτερο Ολυμπιακό; Κάποια λίγα πράγματα νομίζω, θα μπορούσε.

Ένα, η χρησιμοποίηση του Λοβέρα στην αρχική ενδεκάδα ήταν λάθος. Πολύ απλά, επειδή τον έχει ξαναβάλει βασικό άλλες δύο φορές κι έκανε το ίδιο πράγμα, που εγώ δεν το έχω ξαναδεί: μπαίνει καλά για 15 λεπτά και μετά χάνεται, ξεθυμαίνει όπως το αναψυκτικό, λίγο μετά αφότου το ανοίξεις! Μην το πολυσυζητάμε, το παιδί είναι ακόμη εντελώς ανώριμο για βασική ενδεκάδα. Αυτή την στιγμή για αλλαγή στο τελευταίο 20λεπτο είναι κι αυτό με προϋποθέσεις.

Δύο, άργησε να αλλάξει τον Σουντανί. Με το που μπήκε ο Βαλμπουενά, ο Σουντανί έφυγε από τη θέση του δεύτερου φορ και πέρασε έξω δεξιά. Σαν εξτρέμ όμως ο Αλγερινός χάνεται. Και χάθηκε και χθες στα 28 λεπτά που έπαιξε στο β΄ ημίχρονο. Ο Μασούρας που μπήκε έδωσε άλλη πνοή στην ομάδα. Από το 60ο λεπτό, το αργότερο, έπρεπε να είχε μπει.

Τρία, άργησε να μπει ο Αραμπί. Τι νόημα έχει να κρατάς την τρίτη αλλαγή για τις καθυστερήσεις; Έπρεπε να μπει αντί του Γκερέρο, που δεν έκανε εξάλλου και καμία καλή εμφάνιση και στη φάση του 1-1 κόπηκε πανεύκολα από τον αντίπαλο στόπερ, ο οποίος τον βρήκε με το γόνατο, αλλά αφού πρώτα είχε διώξει την μπάλα, άρα και φάουλ να έπρεπε να είχε δώσει ο Κομίνης, η αδυναμία του Γκερέρο να κάνει ένα υποτυπώδες κοντρόλ δεν παραγράφεται.

Τέσσερα, με ερωτηματικό όμως γιατί δεν ξέρω την κατάσταση του Λεονάρντο, αφού έχει να παίξει καιρό: θα μπορούσε να ξεκινήσει με τον Κούτρη αντί του Τσιμίκα, που έχει φορτωθεί πολλά παιχνίδια και χθες δεν μπορούσε να βγάλει μισή καλή σέντρα

• Τι (καλύτερο) θα μπορούσαν να είχαν κάνει χθες οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, για να εμφανίζονταν καλύτερη η ομάδα; Πολλά πράγματα νομίζω.

Κατ΄ αρχάς, η φάση του γκολ του Πανιώνιου, στη μοναδική φορά που απείλησε, είχε μία απαράδεκτη τοποθέτηση κάτω από τα δοκάρια του από τον Σα. Τραγικό! Να μπουκάρει ο αντίπαλος κυνηγός κατά μέτωπο, να σουτάρει στο κέντρο της εστίας κι ο γκολκίπερ να βρίσκεται προς το δεξί δοκάρι του! Ούτε ο γκολκίπερ από τα τσικό του Ολυμπιακού δεν θα είχε τέτοια τοποθέτηση, δείγμα παντελούς έλλειψης συγκέντρωσης.

Βέβαια, τίποτα δεν θα είχε γίνει αν ο Τσιμίκας έκανε αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε ακραίος μπακ οποιασδήποτε επαγγελματικής ομάδας, οποιασδήποτε επαγγελματικής κατηγορίας: ένα φάουλ στον Εμμανουηλίδη 35 μέτρα μακριά από την εστία του Σα. Αλλά όταν ο Τσιμίκας παίζει μέσα στο Μόναχο με την Μπάγερν και δεν κάνει ένα (!) φάουλ, θα κάνει τώρα στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο;…Η δε πλάκα είναι ότι φάουλ έκανε τελικά ο Εμμανουηλίδης (δείτε προσεκτικά την φάση, από τη φανέλα τον πιάνει και τον ρίχνει κάτω) στον Τσιμίκα.

Όπως όλο το ματς θα άλλαζε εάν ο Ποντένσε στο 65’ έδινε πάσα στον Σουντανί, που ήταν μόνος του σε φοβερή θέση για γκολ και δεν σούταρε για να κάνει το γκολ-για να είμαστε δίκαιοι, το σουτ του Πορτογάλου δεν ήταν κακό. Αλλά αφού δεν έκανε το γκολ, έκανε λάθος που δεν πάσαρε. Εκεί γίνεται το 0-2 και τέλος το ματς.

• Τώρα, να πιάσουμε το θέμα της επιπολαιότητας όλων των παικτών του Ολυμπιακού; Τα σουτ του Καμαρά στο πουθενά; Την εκτέλεση απευθείας ενός φάουλ από τον Μπουχαλάκη (που ποτέ δεν έχει βάλει γκολ από φάουλ) στο γάμο του Καραγκιόζη; Τον Σουντανί να μην έχει…μισό καλό σουτ; Τον Λοβέρα και τον Μασούρα να μην μπορούν να πιάσουν μία καλή κεφαλιά από θέση γκολ; Τον Αραμπί να σουτάρει από εξαιρετική θέση στο 93’ όπως θα έκανε όχι φορ του Ολυμπιακού, αλλά στόπερ της κακιάς ώρας; Τους στόπερ Μεριά και Σεμέδο που σε 20 στημένες φάσεις πήραν μία κεφαλιά ο καθένας κι αυτές εντελώς ακίνδυνες;

• Να πάμε στην νοτροπία; Που ο Ολυμπιακός από το 55’, όταν άνοιξε το σκορ, έως το 90’, δηλαδή επί 35 λεπτά είχε μόλις πέντε τελικές κι από το 90’ έως το 95’, όταν δηλαδή ισοφαρίστηκε, είχε μάνι μάνι τέσσερις μέσα σε μόνο πέντε λεπτά, άρα απόλυτη επιβεβαίωση της τραγικής συμπεριφοράς τύπου, «παίζω για να κρατήσω το 1-0 κι όλα καλά, αφού μετά έχω και την Τότεναμ»;

• Το ποδόσφαιρο σε τιμωρεί, σαν ποδοσφαιριστή, όταν είσαι τόσο επιπόλαιος και έχεις τέτοια νοοτροπία. Και σε τιμωρεί και σαν προπονητή, όταν κάνεις λάθος επιλογές και δεν βοηθάς την ομάδα όπως πρέπει. Και καλώς τιμωρεί, όποιους δεν βάζουν μυαλό και κάνουν τα ίδια και τα ίδια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x