Κώστας Νικολακόπουλος

Το στραγγάλισμα που θέλει ο Μαρτίνς και τρεις φωτό που λένε πολλά…

Ο Κώστας Νικολακόπουλος αναλύει μέσα από το sport-fm.gr κάποια πράγματα από το παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη βοήθεια και κάποιων φωτογραφιών…

· Το πρώτο πράγμα που είχε ζητήσει ο Μαρτίνς από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού προχθές ήταν να εκμεταλλευθούν την αγωνιστική απραξία δύο μηνών της Ντινάμο Κιέβου και να μπουν μέσα στα πρώτα 20 λεπτά να την «στραγγαλίσουν».

· Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπήκαν άσχημα στο παιχνίδι, αλλά δεν μπήκαν κι όπως τους ζήτησε ο προπονητής τους. Όμως, είχαν το ευτύχημα να βάλουν το γρήγορο γκολ, στο 9’, που τους έδωσε άλλη ώθηση και ψυχολογία. Και τότε, όντως για περίπου 15 λεπτά πήγαν να τους «πνίξουν» τους Ουκρανούς. Τους πίεσαν τόσο πολύ, που μέσα σε τέσσερα λεπτά, από το 18’ ως το 21’, ο Ολυμπιακός έφτασε τρεις φορές κοντά στο (δεύτερο) γκολ, δύο με τον Φορτούνη και μία με τον Ζιλ Ντίας.

· Και οι τρεις φάσεις έγιναν με περίπου ίδιο τρόπο. Στην πρώτη, και μεγαλύτερη, ο Φορτούνης όρμησε πάνω στον γκολκίπερ στο γύρισμα με ρίσκο του αμυντικού κι έκλεψε την μπάλα, αλλά σημάδεψε το δοκάρι. Και στις άλλες δύο ο Γκιγέρμε έκλεψε εξαιρετικά την μπάλα στον άξονα και πάσαρε σε Ποντένσε και Ζιλ Ντίας.

· Το ερώτημα είναι γιατί ο Ολυμπιακός με το που ισοφάρισε η Ντινάμο δεν ξαναπίεσε τους Ουκρανούς. Δεν το έκανε γιατί δεν άντεχε να το κάνει η, γιατί ήθελε να διαφυλάξει πρώτα το υπέρ του σκορ, όπως διαμορφώθηκε από το 40’; Κι έχοντας και στο μυαλό τι είχε συμβεί στην Τούμπα, όταν πήγε κι έπαιξε «ανοικτά» κι έχανε με 0-2 από το 18’; Η, γιατί κλονίστηκε η ομάδα γιατί με την πρώτη τελική της, στο 27’, η Ντινάμο έβαλε γκολ; Και πάντα όταν τρως έτσι γκολ κι έχει προηγηθεί κι άλλο ματς, με τρία γκολ παθητικό, μπαίνεις υπό πίεση, μην έχοντας εμπιστοσύνη στα μετόπισθεν.

· Αν συμβαίνει το πρώτο, αν δηλαδή είναι θέμα δυνάμεων κι αντοχών, πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον προπονητή ενόψει του ντέρμπι με την ΑΕΚ. Είτε με εκτεταμένο ροτέισον, είτε με αλλαγή του τρόπου παιχνιδιού. Γιατί αν είναι ο Ολυμπιακός να πρεσάρει 20 λεπτά στην αρχή και μετά να μην μπορεί να επιτεθεί όπως πρέπει, δεν έχει νόημα το πρέσινγκ ψηλά. Καλύτερα να υπάρξει ένας τρόπος παιχνιδιού πιο ισορροπημένος.

· Όμως, έχω τις αμφιβολίες μου για το αν όντως «κρέμασε» η ομάδα στο β΄, αν δηλαδή ήταν «σκασμένοι» οι παίκτες. Βεβαίως, εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, μέσα Φλεβάρη, είναι ανησυχητικό. Όμως, να θυμίσω ότι ο Μαρτίνς άλλαξε ακριβώς τη μισή ενδεκάδα που είχε παίξει στην Τούμπα…Είχε Μεριά, Τσιμίκα, Καμαρά, Χασάν, Ζιλ Ντίας μέσα αντί των Τοροσίδη, Κούτρη, Νάτχο, Γκερέρο και Λάζαρου. Οι πέντε από τους δέκα βασικούς του αγώνα με την Ντινάμο δεν είχαν παίξει βασικοί στην Τούμπα. Για την ακρίβεια, οι δύο δεν είχαν παίξει καθόλου (Μεριά, Τσιμίκας), ο ένας είχε μπει 18 λεπτά (Χασάν) και οι άλλοι δύο είχαν μπει στο ημίχρονο (Καμαρά, Ζιλ Ντίας).

· Σίγουρα ήταν κακή συγκυρία για τον Ολυμπιακό ο τραυματισμός του Ομάρ πριν από τα πιο κρίσιμα παιχνίδια του β΄ μισού της σεζόν, γιατί φέτος έκανε διαφορά, αλλά και γιατί υποχρέωσε, κατά κάποιο τρόπο, τον προπονητή να παίξει με δεξί μπακ ένα στόπερ (Μεριά), καθώς θα ήταν υπερβολικό ρίσκο να βγάλει ο Τοροσίδης τρία μεγάλα παιχνίδια σε μία εβδομάδα (ΠΑΟΚ, Ντινάμο, ΑΕΚ).

· Με τον Μεριά, κακά τα ψέματα, ήταν σαν να μην έπαιζε με μπακ ο Ολυμπιακός. Εννοώ επιθετικά, αφού σπάνια βγήκε μπροστά και δεν έκανε και αρκετές λάθος πάσες. Ο δε Ολυμπιακός είναι ομάδα που έχει χτιστεί να παίζει με τα μπακ του φέτος και με πολύ καλές συνεργασίες των μπακ με τα εξτρέμ. Την Πέμπτη λοιπόν είχε από τα δεξιά τον Ζιλ Ντίας και τον Μεριά, που πρώτη φορά έκαναν δίδυμο-με τον Μεριά να μην είναι μπακ.

· Κι ενώ στις προσωπικές μονομαχίες ο Μεριά ήταν καλός, είδαμε ότι στο β΄ ημίχρονο από την πλευρά του ξεκίνησαν όλες οι καλές στιγμές της Ντινάμο. Και το 2-2 και η ευκαιρία του Τσιχάνκοφ που έσωσε ο Σα, αλλά και μία ακόμη φάση με τον Σεπαρένκο, που τσίμπησε την μπάλα αλλά αστόχησε. Ίσως δεν τον βοήθησε σε αυτό το διάστημα κι ο Ζιλ Ντίας, αλλά ο νεαρός Ουκρανός αριστερός μπακ Μικολένκο έβγαλε σέντρες φαρμάκι από εκεί…

· Η αμυντική συμπεριφορά όλης της ομάδας, αλλά και αυτή καθ΄ εαυτή η αξιοπιστία της αμυντικής γραμμής ελέγχεται. Και αν μη τι άλλο πρέπει να περιμένουμε μία βελτίωση. Δείτε αυτή τη φωτογραφία…

· Είναι από το πρώτο λεπτό! Για την ακρίβεια 1.05. Φεύγει το δεξί μπακ (Κετζιόρα), μαζί με τον δεξιό εξτρέμ (Τσιχάνκοφ), και βγάζει με την άνεση του, προ του Τσιμίκα, τη σέντρα, αφού ο Ποντένσε ναι μεν είχε γυρίσει πίσω (κάτι που δεν το κάνει πάντα…), αλλά δεν είχε πάει ουσιαστικά να μπει στη φάση. Όπως δεν είχε βγει αποφασιστικά για να κόψει τη σέντρα ο Τσιμίκας.

inner

· Προσέξτε, ότι υπάρχει χαφ της Ντινάμο ακριβώς στην γραμμή της περιοχής που έρχεται σαν τρέιλερ από πίσω και είναι αμαρκάριστος, αφού και ο Γκιγέρμε και ο Καμαρά είχαν αργές επιστροφές-στο πρώτο λεπτό... Άμα η σέντρα πήγαινε σε αυτόν κι όχι στο πρώτο δοκάρι με τον Σα να βγαίνει και να μαζεύει την μπάλα, πιθανότατα οι Ουκρανοί θα άνοιγαν το σκορ… Σε παρόμοια φάση, με τον δεξί μπακ και τον δεξί εξτρέμ να κάνουν την ίδια κίνηση κι αυτή τη φορά το μπακ να την γυρίζει προς τα πίσω, η Ντινάμο ισοφάρισε με γκολ χαφ που ήρθε από πίσω… Και δείτε κι αυτή τη φωτογραφία ακριβώς από το 1-1.

inner

· Προσέξτε που βρίσκεται ο σκόρερ Μπουγιάλσκι στο ξεκίνημα της φάσης. Είναι δίπλα στον Σισέ. Και δείτε και τώρα το τελείωμα της φάσης. Πώς έχει βρεθεί μόνος του ο Μπουγιάλσκι από τον Σισέ! Γι΄αυτό λέω ότι πρόκειται περί συνδυασμού γενικότερης κακής αμυντικής συμπεριφοράς όλης της ομάδας και ειδικότερα κακώς τοποθετήσεων αμυντικών παικτών. Στο 2-2 ήταν ο Νάτχο που απλά…παρατηρούσε αντί να πάει πάνω στον σκόρερ Βέρμπιτς κλπ, κλπ…

inner

· Πραγματικά είναι κρίμα με δύο-τρεις σέντρες του αντίπαλου του, ο Ολυμπιακός να γκρεμίζει ό,τι χτίζει. Τουλάχιστον κάποια βασικά λάθη και συμπεριφορές πρέπει να αποφεύγονται…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x