Τάσος Νικολόπουλος

Πες μου που ήσουνα πέρυσι…

Ο Ολυμπιακός είναι «τρένο δίχως φρένα» και ο Παναθηναϊκός βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι. Το -10 του ΠΑΟΚ, το «ερχόμαστε» της ΑΕΚ και οι «πάνθηρες» της Νέας Σμύρνης. Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος…

Η τρίτη διακοπή της Super League λόγω των εθνικών ομάδων είναι γεγονός και έχοντας διανύσει το 1/3 του πρωταθλήματος (10 από 30 αγωνιστικές), μπορούμε να προχωρήσουμε στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή βαθμολογία.

Του Τάσου Νικολόπουλου

«Τρένο χωρίς φρένα» ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μακράν το καλύτερο ξεκίνημά του τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται από το 10 στα 10 και τους 30 βαθμούς (πέρυσι είχε 23), ενώ σε πολλά παιχνίδια έχει και εξαιρετική αγωνιστική εικόνα. Αυτό πιστώνεται στον Μάρκο Σίλβα, ενώ ουδείς μπορεί να παραβλέψει τις καλές, όπως αποδεικνύεται στο χορτάρι, προσθήκες που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι. «Καθρέφτη» αποτελεί και το Champions League, όπου με 9 βαθμούς σε 4 αγωνιστικές, οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται μια ανάσα από την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης.

Το +3 του Παναθηναϊκού και το -10 του ΠΑΟΚ

Ο Παναθηναϊκός έχει καλύτερη συγκομιδή σε σχέση με πέρυσι, αφού έχει συγκεντρώσει 22 βαθμούς, τρεις παραπάνω από το περυσινό διάστημα. Η διαφορά φέτος είναι ότι βρίσκεται στο -8 από την κορυφή, ενώ πέρυσι ήταν στο -6 από το ρετιρέ και τον ΠΑΟΚ, συν το γεγονός ότι τερμάτισε την συνεργασία με τον Γιάννη Αναστασίου και έδωσε τα ηνία στον Αντρέα Στραματσιόνι. Παρά τους περισσότερους βαθμούς, μέχρι τώρα η ομάδα δείχνει να μην έχει αγωνιστικό προσανατολισμό, ενώ «κουβαλάει» και τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό-ντροπή.

Πάμε και στον ΠΑΟΚ, που άλλαξε προπονητή, δίνοντας το τιμόνι στον Ιγκόρ Τούντορ, αλλά ακόμη δεν έχει βρει τα πατήματά του. Οι πολλές αλλαγές σε πρόσωπα και εσχάτως σε σχήματα, δεν έχουν βοηθήσει την ομάδα, που βρίσκεται στο -15 από την κορυφή. Πέρυσι τέτοια εποχή, ο δικέφαλος οδηγούσε την κούρσα και είχε 10 βαθμούς περισσότερους (25 έναντι 15). Τώρα, αν ο Ιβάν Σαββίδης πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Τάσου Κάκου σε θέση γενικού αρχηγού, θα αλλάξει η εικόνα της ομάδας στο χορτάρι, είναι κάτι που μόνο εκείνος μπορεί να απαντήσει.

Οι «πάνθηρες» της Νέας Σμύρνης

Η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν είναι ο Πανιώνιος και το εντυπωσιακό ξεκίνημα φέρει τη σφραγίδα του Μαρίνου Ουζουνίδη. Ο 47χρονος τεχνικός που πέτυχε πέρυσι τον άθλο της παραμονής, έφτιαξε ένα πολύ καλό σύνολο σε ένα καλοκαίρι που ο «Ιστορικός» είχε απαγόρευση μεταγραφών. Για μια ακόμη φορά… Στο χορτάρι, Μπουμάλ, Καραμάνος και Μπακασέτας, έχουν πάρει από το χέρι την ομάδα της Νέας Σμύρνης και την οδηγούν εκ του ασφαλούς. Με 19 βαθμούς, 8 περισσότερους σε σχέση με πέρυσι, φιγουράρει στην τρίτη θέση και κάνει όνειρα. Γιατί όχι;

Το «ερχόμαστε» της ΑΕΚ και ο Αστέρας, που βρήκε τον δρόμο…

Για την ΑΕΚ δεν μπορεί να γίνει ιδιαίτερη αναφορά, αφού πέρυσι αγωνιζόταν στη Football League. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα γραφής δεν δικαιολογούσαν το «ερχόμαστε». Η Ένωση δημιούργησε στον κόσμο της μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτές που έπρεπε και το -13 από την κορυφή έχει προκαλέσει απογοήτευση. Επίσης, προχώρησε σε αλλαγή προπονητή, με τον Γκουστάβο Πογιέτ να διαδέχεται τον Τραϊανό Δέλλα.

Ο Αστέρας Τρίπολης δεν ξεκίνησε καλά. Οι τραυματισμοί έπαιξαν ρόλο, ίσως και το γεγονός ότι έκανε… κανονική προετοιμασία, αφού είχε εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Europa League. Ο Στάικος Βεργέτης δέχθηκε κριτική, αλλά στηρίχθηκε από τη διοίκηση και πλέον οδηγεί την ομάδα σε γνώριμα μονοπάτια. Οι Αρκάδες μετρούν πέντε σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και με 18 βαθμούς, σκαρφάλωσαν στην τέταρτη θέση, όπου βρίσκονταν και πέρυσι, αλλά με ένα βαθμό λιγότερο.

Πού είναι ο Ατρόμητος; Οέο…

Από τις απογοητεύσεις της φετινής σεζόν είναι ο Ατρόμητος. Οι επτά ήττες σε δέκα παιχνίδια και η συγκομιδή εννιά βαθμών τον κρατούν πολύ χαμηλά στη βαθμολογία (πέρυσι είχε 17) και με δεδομένο ότι έχει επιστρέψει η ΑΕΚ, θα πρέπει να ανεβάσει κατά πολύ την απόδοσή του για να μπει στην πεντάδα, που αποτελεί και φέτος τον βασικό στόχο. Ο Τραϊανός Δέλλας, που διαδέχθηκε προ ημερών τον Μιχάλη Γρηγορίου, έχει ένα «βουνό» μπροστά του, αλλά είναι μαθημένος στα δύσκολα.

Η σταθερά του ΠΑΣ και το εκτός έδρας αήττητο Ξάνθης-Βέροιας

Ο ΠΑΣ Γιάννινα βασίζεται και φέτος σε μεγάλο βαθμό στην έδρα του. Με ίδιο προπονητή και σχεδόν ίδια ομάδα με πέρυσι, θα είναι έκπληξη αν δεν κάνει ανάλογη πορεία. Βέβαια, για να διεκδικήσει την είσοδο στην πεντάδα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να «μάθει» να παίρνει βαθμούς και μακριά από τους Ζωσιαμάδες. Σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, βρίσκεται στο -5.

Την ίδια ώρα, η Skoda Ξάνθη μοιάζει να πραγματοποιεί μια ακόμη… αδιάφορη χρονιά. Επιθετικά υπάρχει ξεκάθαρο πρόβλημα και χωρίς γκολ, οι βαθμοί δεν έρχονται. Οι πόντοι είναι ίδιοι (12), ενώ στα συν είναι το γεγονός ότι παραμένει αήττητη σε έξι εξόδους της. Η έτερη αήττητη ομάδα εκτός έδρας (πλην Ολυμπιακού) είναι η Βέροια. Και αυτός είναι ο λόγος που βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας, καθώς στο γήπεδό της έχει πάρει μόλις έναν βαθμό. Πάντως, σε σχέση με πέρυσι είναι στο -5, αφού το 17 είναι φέτος 12.

Στα… down Παναιτωλικός και Καλλονή

Άλλες δύο ομάδες, που βρίσκονται στα… down τους σε σχέση με πέρυσι είναι ο Παναιτωλικός και η Καλλονή. Η πρόσληψη του Λιονέλ Πόντες στην ομάδα του Αγρινίου, αποδείχθηκε λανθασμένη, αφού ο Πορτογάλος «πέρασε και δεν ακούμπησε». Με τον Γιάννη Ματζουράκη, προσπαθεί να αλλάξει την εικόνα της, αλλά ακόμη παραμένει χαμηλά. Μπορεί να είναι στο -3 σε σχέση με πέρυσι, αλλά η εικόνα του είναι χειρότερη.

Περίπου τα ίδια ισχύουν και για την ομάδα της Μυτιλήνης, η οποία με μόλις μια νίκη βρίσκεται στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας. Το πρόβλημα στο σκοράρισμα είναι εμφανές, όπως και τα κενά στην άμυνα. Πέρυσι, τέτοια εποχή, είχε μόλις μια ήττα και 19 βαθμούς, ισοβαθμώντας στην τρίτη θέση με τον Παναθηναϊκό.

Η αναγέννηση του Πλατανιά και ο οδηγός-Μάντζιος

Ο Πλατανιάς μετά το τραγικό ξεκίνημα και τον έναν βαθμό σε πέντε αγωνιστικές, έχει βρει τα πατήματά του και έχοντας πάρει άλλους δέκα στα επόμενα πέντε παιχνίδια, έχει βγει εκτός επικίνδυνης ζώνης. Αν το δούμε συγκριτικά, βρίσκεται πλέον στα περυσινά νούμερα, καθώς είναι στο -1. Η λογική λέει ότι και φέτος θα δώσει μάχη για την παραμονή.

Ο Λεβαδειακός, αφού κράτησε στο ρόστερ του τον Βαγγέλη Μάντζιο, μπορεί να αισθάνεται σχετική σιγουριά σε ό,τι αφορά την παραμονή. Ήδη, ο Έλληνας επιθετικός μετράει έξι γκολ και είναι ο κύριος λόγος που η ομάδα της Βοιωτίας μετράει τρεις νίκες και δώδεκα βαθμούς, τέσσερις περισσότερους σε σχέση με πέρυσι. Αν εκμεταλλευτεί την έδρα του, λογικά δεν θα έχει μεγάλα προβλήματα.

Π-άνθρακας ο θησαυρός, με… χειρόφρενο ο Ηρακλής

Τραγικό το ξεκίνημα του Πανθρακικού, που ψάχνει ακόμη την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα, έχοντας πλέον στον πάγκο τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Η ομάδα της Κομοτηνής αποτελεί από τις βασικές υποψήφιες για υποβιβασμό και με την μέχρι τώρα εικόνα της, θα είναι θαύμα αν καταφέρει να τον αποφύγει. Φέτος έχει τέσσερις βαθμούς, δύο λιγότερους από πέρυσι. Τέλος, ο Ηρακλής, που επέστρεψε φέτος στα μεγάλα σαλόνια, δείχνει, όπως και η ΑΕΚ, ότι δεν έχει τη δυναμική για να πρωταγωνιστήσει. Άλλο Football League και άλλο Super League. Ίσως να αδικείται από την βαθμολογική του θέση, αλλά με βάση τα όσα έχει δείξει ως τώρα, ο βασικός φετινός στόχος είναι η παραμονή.

Η βαθμολογία μετά από δέκα αγωνιστικές (φέτος / πέρυσι)

1. Ολυμπιακός 30 βαθμοί (10-0-0) / 23 βαθμοί (7-2-1)
2. Παναθηναϊκός 22 βαθμοί (7-1-2) / 19 βαθμοί (6-1-3)
3. Πανιώνιος 19 βαθμοί (6-1-3) / 11 βαθμοί (3-2-5)
4. Αστέρας Τρίπολης 18 βαθμοί (5-3-2) / 17 βαθμοί (5-2-3)
5. ΑΕΚ 17 βαθμοί (5-2-3) / Football League
6. ΠΑΟΚ 15 βαθμοί (4-3-3) / 25 βαθμοί (8-1-1)
7. Λεβαδειακός 12 βαθμοί (3-3-4) / 8 βαθμοί (1-5-4)
8. Βέροια 12 βαθμοί (3-3-4) / 17 βαθμοί (5-2-3)

9. Skoda Ξάνθη 12 βαθμοί (2-6-2) / 12 βαθμοί (3-3-4)
10. ΠΑΣ Γιάννινα 11 βαθμοί (3-2-5) / 16 βαθμοί (4-4-2)
11. Πλατανιάς 11 βαθμοί (3-2-5) / 12 βαθμοί (3-3-4)
12. Παναιτωλικός 11 βαθμοί (3-2-5) / 14 βαθμοί (3-5-2)
13. Ηρακλής 10 βαθμοί (2-4-4) / Football League
14. Ατρόμητος 9 βαθμοί (3-0-7) / 17 βαθμοί (5-2-3)
15. Καλλονή 7 βαθμοί (1-4-5) / 19 βαθμοί (5-4-1)
16. Πανθρακικός 4 βαθμοί (0-4-6) / 6 βαθμοί (1-3-6)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x