sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ντέρικ Ρόουζ: Το απόλυτο limit-up και η πτώση... (vids+pics)

Ο παίκτης που λατρεύτηκε στο Σικάγο όσο ο Τζόρνταν, αντιμετωπίζεται πια ως… θνητός. Ο Ντέρικ Ρόουζ τέσσερα χρόνια μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του δεν θυμίζει τον νεότερο MVP στην ιστορία του ΝΒΑ.

Μετά την αποχώρηση του Μάικλ Τζόρνταν από την ενεργό δράση, ήταν λογική και αναμενόμενη εξέλιξη ότι το Σικάγο θα έπαυε και μάλιστα με βίαιο τρόπο να είναι η πρωτεύουσα του παγκόσμιου μπάσκετ. Είναι η κατάρα που κατά έναν άγραφο κανόνα κυνηγά τις ομάδες που αναδείχθηκαν από μία προσωπικότητα τέτοιου επιπέδου.

Γράφει ο Παύλος Κουστέρης

Δεν είναι μόνο ο Τζόρνταν... Παραδείγματα όπως αυτό του Μαραντόνα με τη Νάπολι, του Πελέ με τη Σάντος, του Τότι με τη Ρόμα κλπ. είναι μόνο μερικές περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Κι όχι μόνο αυτό. Είναι αυθόρμητη η ανάγκη του κοινού να βρεθούν οι διάδοχοι. Πόσοι και πόσοι έχουν βαφτιστεί νέοι Μαραντόνα, νέοι Πελέ και στην περίπτωση του... Μιχαήλ Ιορδάνη ήταν μεν λιγότερες οι αφορμές, αλλά υπήρχαν ονόματα όπως του Κόμπι Μπράιαντ, του Λεμπρόν Τζέιμς που μπήκαν στην ίδια πρόταση με τον θρύλο του αθλήματος.

Σε ό,τι αφορά, όμως, την πόλη του Σικάγο ένας ήταν αυτός που κατάφερε να ξαναφέρει το όνειρο: Ο Ντέρικ Ρόουζ. Ήταν λες και η μοίρα έπαιξε ένα ευχάριστο παιχνίδι στους φίλους των Μπουλς, καθώς ο 27χρονος σήμερα πλέι-μέικερ, όχι μόνο είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης, αλλά το καλοκαίρι του 2008, όταν και επιλέχθηκε στο νούμερο 1 του ντραφτ, οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο από τους «ταύρους» ήταν στο 1,7% (το χαμηλότερο στην ιστορία του NBA), ποσοστό που προκύπτει από σύστημα που εφαρμόζει η αμερικανική λίγα από το 1994.



Αυτά τα στοιχεία, φυσικά, ήταν απλά η «γαρνιτούρα» που δημιουργεί μια πολύ ωραία ιστορία, καθώς αν ο Ρόουζ δεν είχε την εξωπραγματική απόδοση που παρουσίαζε εντός παρκέ, τότε λίγο θα ενδιέφεραν οι λεπτομέρειες. Το καλοκαίρι του 2009 ανακηρύχθηκε ως ο rookie της χρονιάς (16.8 πόντους, 6.3 ασίστ και 3.9 ριμπάουντ), δίνοντας το στίγμα του ότι αυτός θα είναι ο νέος ηγέτης των Μπουλς, ενώ το 2011, έπειτα από 81 παιχνίδια, οι μέσοι όροι αγγίζουν... ουρανό. Σε 37.4 λεπτά συμμετοχής, σημείωσε 25 πόντους, 7.7 ασίστ και 4.1 ριμπάουντ ανά αγώνα, οδήγησε τους Μπουλς στο καλύτερο ρεκόρ της λίγκας (62-20), μοιραία κέρδισε το βραβείο του MVP σε ηλικία 22 ετών και 6 μηνών και έγινε έτσι ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία των «ταύρων» μετά τον Μάικλ Τζόρνταν που κατέκτησε την εν λόγω ατομική διάκριση.

inner

«Είναι σίγουρα ο MVP. Το αξίζει. Παίζει τόσο καλά. Το αξίζει δίχως αμφιβολία», είπε ο Μάικλ Τζόρνταν στις 10 Μαρτίου του 2011, μετά τη νίκη των Μπουλς επί της ομάδας που έχει στην ιδιοκτησία του, Σάρλοτ Μπομπκατς που σήμερα ονομάζονται Χόρνετς. Ο Ρόουζ μάλλον θα μπορούσε να ανταλλάξει το όποιο βραβείο με αυτά τα λόγια: «Αλήθεια, είπε κάτι τέτοιο για μένα; Αυτό είναι τεράστιο, φίλε. Το μόνο που ακούς είναι για τον Μάικλ, ειδικά στο Σικάγο. Είναι απίστευτο ότι είπε κάτι τέτοιο για μένα. Είναι μεγάλη τιμή, έχω μείνει άφωνος».





Τίποτα δεν φάνταζε τότε, ότι απλά είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση...

Η καταραμένη 28η Απριλίου



Η σεζόν 2011-12 δεν εξελισσόταν ιδεατά για τον Ρόουζ, καθώς κάποια μικροπροβλήματα τραυματισμών τον ανάγκαζαν να μένει εκτός και τελικά να αγωνιστεί μόλις 39 παιχνίδια, σε μια ούτως ή άλλως κουτσουρεμένη σεζόν λόγω του λοκ-άουτ. Όλα αυτά σε αγωνιστικό επίπεδο, γιατί σε οικονομικό, ο εκρηκτικός πλέι-μέικερ υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο αξίας 94.8 εκατ. δολαρίων και έφτασε σε συμφωνία-μαμούθ με την Adidas, υπογράφοντας συμβόλαιο 13 ετών, αξίας 185 εκατ. δολαρίων. Καθόλου άσχημα...

Ωστόσο, ο αγωνιστικός κόσμος του Ντέρικ Ρόουζ «διαλύθηκε» στις 28 Απριλίου του 2012, όταν περίπου 1,5 λεπτό πριν από τη λήξη του πρώτου αγώνα των play-off κόντρα στους Σίξερς, κάνοντας μια κίνηση που την είχε κάνει εκατομμύρια φορές, έκοψε το χιαστό στο αριστερό του γόνατο, βυθίζοντας στο... πένθος μια ολόκληρη πόλη, αλλά και τον κόσμο του NBA που είδε το πιο «καυτό προϊόν» να τίθεται νοκ-άουτ για τουλάχιστον 10-12 μήνες. Ακόμα κι εκεί, σαν η ζωή να σου κάνει πλάκα, έφερε ομοιότητες με την πορεία του Μάικλ Τζόρνταν, καθώς και εκείνος στα πρώτα χρόνια της καριέρας του είχε υποστεί πολύ σοβαρό τραυματισμό, σπάζοντας το πόδι του.

inner

Η στιγμή του τραυματισμού του Ντέρικ Ρόουζ



Τα λόγια του δημοσιογράφου, Ντέιβιντ Ουέιντ, που καλύπτει χρόνια το ρεπορτάζ των Σικάγο Μπουλς ήταν χαρακτηριστικά: «Είναι απλά τραγικό. Είναι από τα χειρότερα πράγματα που έχουν συμβεί στην ομάδα των Μπουλς. Πιο συγκεκριμένα είναι το χειρότερο, μετά την ανακοίνωση του Τζόρνταν ότι αποσύρεται».

Όλο το σύστημα που είχε στηθεί γύρω από το είδωλο της πόλης του Σικάγο, δεν ήταν δυνατόν να μείνει στάσιμο για αυτή την εκτός προγράμματος συγκυρία. Η ADIDAS αντίθετα βρήκε τον τρόπο να «εκμεταλλευτεί» αυτό το γεγονός και στο πλαίσιο αυτό δημιούργησε τη νέα σειρά παπουτσιών «D-ROSE 3» και παράλληλα ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Return», με θέμα την προσπάθεια που κατέβαλε όλο αυτό το διάστημα το αγαπημένο παιδί της πόλης των ανέμων.



Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012 είχε έρθει η στιγμή για τον πάντα «εύθραυστο» Ντέρικ Ρόουζ να παρουσιαστεί ενώπιον της κάμερας στο πλαίσιο της προώθησης της νέας σειράς παπουτσιών του και όπως ήταν αναμενόμενο η στιγμή για εκείνον ήταν δύσκολη, καθώς ξέσπασε σε κλάματα λόγω της υποστήριξης που έχει δεχθεί από τους θαυμαστές του και την πόλη του Σικάγο. Λίγα πράγματα μπόρεσε να αρθρώσει...



«Είναι ευλογία αυτό που ζω. Με όλα αυτά που συμβαίνουν σε αυτή την πόλη (σ.σ. βία, εγκληματικότητα), ένα παιδί από τη γειτονιά του Ίνγκλγουντ, είδε κάτι θετικό να συμβαίνει. Αυτό με κάνει να νιώθω πολύ καλά. Το παπούτσι είναι υπέροχο, όλα αυτά γύρω ειναι υπέροχα. Αλλά αυτό, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Έχω βγει σώος από τόσα πολλά. Το να έχω αληθινούς θαυμαστές, σημαίνει πολλά για μένα. Το ξέρω ότι σημαίνει πολλά για την οικογένειά μου, γιατί υποτίθεται ότι δεν θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τώρα. Αλλά ο Θεός χάραξε έναν δρόμο. Είναι πραγματικά απίστευτο».

To 8μηνο που έγινε 18μηνο...



Καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης σεζόν οι Σικάγο Μπουλς δεν είχαν μόνο να διαχειριστούν τους αγωνιστικούς τους στόχους, αλλά έπρεπε να ανταπεξέλθουν σε αυτό το τεράστιο «κύμα» αναμονής και πίεσης για το πότε θα συμβεί η μεγάλη επιστροφή. Όσο και αν τα νέα ήταν ευχάριστα και ο ηγέτης των Μπουλς συμμετείχε κανονικά σε προπονήσεις, με τους γιατρούς μάλιστα να δίνουν το «ΟΚ» να αγωνιστεί από τον Μάρτιο του 13 -δηλαδή 10 μήνες μετά τον τραυματισμό του- ο ίδιος ήταν αδιάλλακτος και κυρίως φοβισμένος.

inner

Ωστόσο, με τους συμπαίκτες του να τα δίνουν όλα και με τον ίδιο ενώ είναι έτοιμος να αρνείται να αγωνιστεί, οι φίλοι του Σικάγο άρχισαν να αποδομούν το είδωλό τους. «Είμαι ακόμα στο ίδιο επίπεδο. Έπειτα από αρκετή άσκηση νιώθω πόνο, έτσι πρέπει πρώτα να το ξεπεράσω. Δεν με απασχολεί να χάσω όλη τη σεζόν. Πρώτη φορά ακούω περί κριτικής από τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους. Δεν βλέπω τηλεόραση. Είμαι όλη μέρα με τον γιο μου».

Από το κακό στο χειρότερο...



Ο Ντέρικ Ρόουζ έχασε οριστικά τη σεζόν, αφού δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψει στη σκληρή και επίπονη διαδικασία των play-off και το ραντεβού της επανόδου του, κλείστηκε τον Οκτώβριο του 2013 με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Παρ' όλα αυτά, η επιστροφή του επισκιάζεται από την είδηση του χωρισμού με τη Μιέκα Ριζ, γυναίκα του παιδιού του, με τις «κακές γλώσσες» να λένε ότι η αρραβωνιαστικιά του (αφού ουδέποτε είχαν παντρευτεί) τον «τσάκωσε» επ' αυτοφώρω με μια στρίπερ... Οι φήμες αυτές ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

inner

Την ίδια περίοδο, προσπαθεί αν βρει τα πατήματά του μετά την επιστροφή του: «Νομίζω είμαι πιο εκρηκτικός τώρα. Νομίζω ότι έρχομαι σε επαφές με τον αντίπαλο πιο άφοβα. Νομίζω ότι πηδάω πιο ψηλά», δήλωσε εμφανώς ενθουσιασμένος έπειτα από ένα ματς με τους Πίστονς στις 6 Οκτωβρίου.



Παρ' όλα αυτά, το οριστικό πισωγύρισμα στην καριέρα του συνέβη στις 22 Νοεμβρίου του 2013, όταν υπέστη χωρίς να φαίνεται στο στιγμιότυπο το πώς, ρήξη μηνίσκου στο δεξί γόνατο (όχι στο αριστερό που είχε υποστεί τον προηγούμενο τραυματισμό) και οι Μπουλς ανακοίνωσαν στις 25 του ίδιου μήνα ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει μέχρι το τέλος της σεζόν.



Το δίμηνο της διάλυσης



Τη σεζόν 2014-15 ο Ντέρικ Ρόουζ επέστρεψε υγιής, αγωνιζόμενος σε 51 ματς, αλλά πέρασε και πάλι την πόρτα τη χειρουργείου με αιτία εκ νέου τον μηνίσκο του, αλλά έμεινε εκτός μόνο για 20 παιχνίδια, ελάχιστα μπροστά στον «Γολγοθά» των προηγούμενων χρόνων. Η φετινή σεζόν ξεκίνησε με όνειρα για τους «Ταύρους», καθώς με τον Ρόουζ να αγωνίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, όλοι υπέθεταν ότι και ο παίκτης, αλλά και η ομάδα θα είναι καλύτερη. Ο Τομ Τίμποντο είχε αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία λόγω έντονων διαφωνιών με το «front office» και τη θέση του πήρε ο ελπιδοφόρος, Φρεντ Χόιμπεργκ που υποσχόταν νέα πράγματα στην επίθεση των Μπουλς και πλήρη «εκμετάλλευση» του Ντέρικ Ρόουζ.

inner

Η ατυχία ξαναχτύπησε όμως τον πλέι-μέικερ των «ταύρων», αφού στην πρώτη προπόνηση εν όψει της σεζόν 2015-16, άθελά του ο Ταζ Γκίμπσον τον τραυμάτισε στο μάτι με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο ζυγωματικό. Η όρασή του επηρεάστηκε, στους πρώτους αγώνες φορούσε ειδική μάσκα που πολλές φορές σύμφωνα με τον ίδιο του προκαλούσε πρόβλημα εστίασης και το «σύννεφο» που βρισκόταν πάνω από το κεφάλι του δεν έφευγε με τίποτα.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 2015 συνέβησαν δύο περιστατικά που πλέον άλλαξαν το κλίμα εναντίον και από το απυρόβλητο που βρισκόταν, μπήκε στο μάτι του κυκλώνα. Αρχικά στις 26 Αυγούστου μία από τις πρώην συντρόφους του Ντέρικ Ρόουζ, κατηγόρησε τον ίδιο και άλλους δύο φίλους του για βιασμό, αφού πρώτα τις έδωσαν ουσίες οι οποίες την άφησαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση. Ο ίδιος υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ισχυρίστηκε ότι ποτέ δεν είχε αποκλειστική σχέση με την εν λόγω, ό,τι γινόταν συνέβαινε με τη συγκατάθεσή της ενώ πρόσθεσε ότι αποσκοπεί σε χρηματική αποζημίωση. Η εικόνα του καλού παιδιού είχε ήδη ξεφτίσει...

Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν παραδέχθηκε ότι εν όψει του αυξημένου salary cap, είναι πρόθυμος αν χρειαστεί να δοκιμάσει τις δυνατότητές του ως ελεύθερος (το καλοκαίρι του 2017), προκειμένου να πάρει περισσότερα χρήματα. Όχι για τον ίδιο, όπως τόνισε, αλλά για να εξασφαλίσει το μέλλον του γιου του... Η απόλυτη «κρυάδα» για τους φίλους του Σικάγο που παρά τη στήριξη που παρείχαν στον Ρόουζ στα δύσκολα που πέρασε, είδαν ουσιαστικά το είδωλό τους να τους γυρίζει την πλάτη για τα χρήματα.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη φτωχή αγωνιστική απόδοση (16.4 πόντους και 4.7 ασίστ ανά παιχνίδι) που έπαιξε ρόλο στο να μην προλάβουν οι Μπουλς τα play-off, έχει οδηγήσει τόσο του ιθύνοντες της ομάδας, όσο και τους φίλους να μην τρομάζουν στην ιδέα να παραχωρήσουν ακόμα και φέτος το άλλοτε αγαπημένο παιδί του Σικάγο.

Το τι πραγματικά θα συμβεί, θα φανεί το καλοκαίρι που τα σενάρια και οι σκέψεις είναι πολλές και τα πάντα μπορούν να συμβούν... Το δεδομένο είναι ένα. Το Σικάγο φαίνεται ότι χάνει το επόμενο ίνδαλμά του μετά τον Μάικλ Τζόρνταν. Τουλάχιστον υπάρχει το youtube που πάντα θα μας θυμίζει τι παίκτης ήταν ο Ντέρικ Ρόουζ. Σκηνή από τα προσεχώς; Πολύ δύσκολο, αλλά καθρέφτης θα είναι το γήπεδο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x