Νίκος Ζέρβας

Ο Κιριλένκο, «ψηλώνει» το φαβορί

Ο Αντρέι Κιριλένκο επέστρεψε μετά από δυόμισι χρόνια στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το πόσο ισχυροποιείται το ήδη «γεμάτο» ρόστερ της ρωσικής ομάδας ενόψει της συνέχειας.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας παλεύει από το 2008 και έπειτα να επανέλθει στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια για παίκτες Παγκόσμιας κλάσης, επιτυχημένους προπονητές και θα έλεγε κανείς πως έχει δοκιμάσει ανεπιτυχώς, σχεδόν, τα πάντα. Οι αποτυχίες στα τρία προηγούμενα Final Four σε Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο και Μιλάνο, ώθησαν τον ισχυρό άνδρα της, Αντρέι Βατούτιν να ρισκάρει δίνοντας τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας στον φέρελπι, αλλά «άγουρο» ως head coach, Δημήτρη Ιτούδη. Με εξαίρεση την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, η «αρκούδα» τα έχει πάει περίφημα.

Εκτός από την ουσία (νίκες), παρουσιάζει πιο οργανωμένο μπάσκετ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι ρόλοι είναι πιο διακριτοί και ακόμα και οι… παραφωνίες τύπου «ανώριμος Τεόντοσιτς», έχουν πάει, για την ώρα, περίπατο. Ο Έλληνας τεχνικός, έχει πιάσει την ευκαιρία απ’ τα μαλλιά και έχει κερδίσει (με τον τρόπο που φέρεται εντός και εκτός γηπέδου) τον σεβασμό όλων των παικτών, των φιλάθλων, αλλά και του κοινού, που περιμένει να δει αν η ΤΣΣΚΑ θα φτάσει ως το τέλος με νίκες, ή θα τα… θαλασσώσει στην κρίσιμη στιγμή που κρίνεται η άρση του τροπαίου.

Κοιτάζοντας προσεκτικά το ρόστερ και λαμβάνοντας υπόψη πως ο Ιτούδης φαίνεται να διαχειρίζεται καλύτερα απ’ ότι οι προκάτοχοί του το υλικό, έτσι και αλλιώς οι πιθανότητες «ναυαγίου», είχαν μειωθεί σημαντικά. Πολλοί αμελούν πως ο,τι έχει κάνει μέχρι τώρα η ρωσική ομάδα, είναι χωρίς τον πολύ σημαντικό Βίκτορ Χριάπα, τον Ουίμς τραυματία σχεδόν σε όλο τον πρώτο γύρο του Top 16 και τον κομβικό φέτος Τζάκσον απόντα από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. «Με Κάουν, Χάινς και Βοροντσέβιτς, φαίνεται πως το μοναδικό κενό που υπάρχει είναι στους ψηλούς», ήταν το κοινό συμπέρασμα στις αναλύσεις για τον τρόπο παιχνιδιού των μοσχοβιτών.

Ο Αντρέι Κιριλένκο λοιπόν, είναι ακριβώς ο,τι έλειπε. Ένας παίκτης που με την εμπειρία και την ποιότητά του, θα καλύψει το κενό του Χριάπα και θα προσδώσει όσα επουδενί δεν μπόρεσε ο μέτριος για αυτό το απαιτητικό επίπεδο, Νίκολς. Ένα «4αρι» που ταιριάζει τέλεια με τον undersized σέντερ Κάιλ Χάινς και ανεβάζει επίπεδο όλο το σύνολο. Αγωνιστικά και πιθανότατα και ψυχολογικά, αφού στο team υπάρχει ένας ακόμα πολύ ισχυρός ηγέτης. Η ομάδα γίνεται πιο δυνατή στα ριμπάουντ, στη θωράκιση του χαμηλού ποστ (υπήρχε σοβαρό θέμα) και αποκτά ακόμα περισσότερες επιθετικές προοπτικές. Στα 34 του, επιστρέφει για να ολοκληρώσει την καριέρα του στην ομάδα που τον ανέδειξε και φρονώ πως το κάνει την κατάλληλη στιγμή.

Μπορεί να είναι πλέον σε… προχωρημένη ηλικία, να προέρχεται από σχεδόν τρίμηνη απουσία στο ΝΒΑ και τους Σίξερς, όμως όπως και να ‘χει, η ΤΣΣΚΑ από ισχυρό, μετατράπηκε αυτόματα σε πολύ μεγάλο φαβορί. Όσο και αν το Final Four είναι θέμα ημέρας και ειδικών καταστάσεων, που έχει διαψεύσει πολλάκις τις εκτιμήσεις, τα μέχρι τώρα πεπραγμένα, σε συνδυασμό με τη συγκεκριμένη μεταγραφή, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα…



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x