Κώστας Νικολακόπουλος

Οδηγοί για τον Ολυμπιακό ο άσος στα φετινά ντέρμπι και το 1-0

Ο Κώστας Νικολακόπουλος προσεγγίζει από τον sport-fm.gr τον αποψινό μεγάλο αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ από τη δική του σκοπιά.

• Κανονικά ο Ολυμπιακός έπρεπε να παίζει απόψε με τη Λιόν στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ-και παίζει με την ΑΕΚ ημιτελικά Κυπέλλου-, αλλά ας όψεται μία κακή επιλογή…

• Τέλος πάντων, όταν αγωνίζεται ο Ολυμπιακός μέσα στο Καραϊσκάκη, τουλάχιστον με ελληνική ομάδα, όπως σήμερα με την ΑΕΚ, έχει πάντα τον πρώτο λόγο. Εννοώ ο…κανονικός Ολυμπιακός. Αυτός που π.χ. δεν θα υποτιμήσει τον αντίπαλο, που θα είναι σε μία νορμάλ αγωνιστική κατάσταση κλπ, κλπ.

• Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπουμε και τον αντίπαλο του, τη φόρμα του, τις αδυναμίες του, τα καλά του σημεία. Λ.χ. η ΑΕΚ έχει ένα δεδομένο, που δεν μπορείς να το διαγράψεις: από τότε που ήρθε ο Χιμένεθ, έχει χάσει μόνο ένα παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δώσει πολλά…φοβερά και τρομερά δύσκολα παιχνίδια, αλλά τέλος πάντων σε 16 αγώνες πρωταθλήματος και Κυπέλλου με τον καινούργιο προπονητή της έχει μία ήττα. Κι αυτό λογικά της έχει δώσει μία ψυχολογία.

• Νομίζω ότι έχει σημασία να δούμε ότι η ήττα ήρθε στο μοναδικό παιχνίδι στο οποίο η ομάδα του Χιμένεθ δέχθηκε πρώτη γκολ, από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύθηκε άριστα το σάστισμα των παικτών της ΑΕΚ, ακριβώς από το ότι για πρώτο ματς με τον Ισπανό προπονητή βρίσκονταν πίσω στο σκορ (με 0-1) και της έβαλε και δεύτερο γκολ στο καπάκι (0-2). Νομίζω ότι πρέπει να το δει αυτό το ματς ο Ολυμπιακός σαν ένα καλό παράδειγμα…

• Όπως πρέπει να ζυγίσει ο Ολυμπιακός και να αξιοποιήσει την δυσκολία της ΑΕΚ μακριά από το ΟΑΚΑ να κάνει διπλό: από το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0 η ΑΕΚ σε 15 εξόδους της σε πρωτάθλημα και Κύπελλο έχει τρεις νίκες, μία στη Λάρισα τον Οκτώβριο και μία τις προάλλες στον Πλατανιά και άλλη μια πρόσφατα στο Περιστέρι, μόνο και μόνο γιατί ακυρώθηκε με υπόδειξη-σκάνδαλο του επόπτη η ισοφάριση του Ατρόμητου στο 80’.

• Από την άλλη, οφείλουμε να δούμε ότι η ΑΕΚ μπορεί να μην έχει εύκολο το διπλό εκτός έδρας, όμως τα παλεύει μέχρι εκεί που δεν παίρνει όλα τα ματς, ακόμη και τα πιο δύσκολα: έτσι στην Τούμπα έχασε 0-1 με γκολ στο 93’ από στημένη φάση και στη Λεωφόρο έφερε 0-0 με τον Παναθηναϊκό.

• Φαίνεται, πάντως, εύκολα πόσο σημαντικό είναι για την ΑΕΚ του Χιμένεθ να ανοίγει αυτή το σκορ: το έκανε σε 13 παιχνίδια, με αποτέλεσμα 11 νίκες και δύο ισοπαλίες, εκτός έδρας (με Πανιώνιο κι Ηρακλή). Γενικά, η ΑΕΚ δίνει μάχες σε όλα τα ματς. Π.χ. στο Καυταντζόγλειο βρέθηκε να χάνει 1-2 από εκεί που προηγούνταν 1-0, αλλά τουλάχιστον ισοφάρισε. Με τον Παναθηναϊκό έχανε 0-2, αλλά πάλι ισοφάρισε κι έχασε στο 90’.

• Κι αυτό πρέπει να το δει ο Ολυμπιακός και να το κτυπήσει το παιχνίδι ως το τελευταίο λεπτό: ότι η ΑΕΚ στην Τούμπα έχασε στο 93’ κι από τον Παναθηναϊκό στο 90’…Μπορώ επίσης να θυμηθώ ότι έχασε στην Τρίπολη στο 80’ και στο Αγρίνιο στο 82’, αλλά κι ότι ισοφαρίστηκε από τον ΠΑΣ στις καθυστερήσεις.

• Σαφώς κι ο Ολυμπιακός πρέπει να δει τα καλά τελειώματα του Αραούχο (και του Πέχαρτ), την ικανότητα των Μάνταλου και Γιόχανσον να βγαίνουν καλά από πίσω σαν κρυφοί κυνηγοί και τις στημένες φάσεις της ΑΕΚ. Ακόμη τις κινήσεις του Αραούχου που βγάζει τα στόπερ από τη θέση τους και τις πλαγιοκοπήσεις των Γκάλο και Ντίντακ, όταν οι εξτρέμ (ιδίως ο Μάνταλος) γίνονται κεντρικοί χαφ.

• Αλλά πάνω απ΄ όλα ο Ολυμπιακός πρέπει να δει ότι από τα 13 φετινά ντέρμπι, τα μόνα που δεν έγιναν άσοι ήταν τα δύο μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ! Τα άλλα 11 ήταν άσοι! Και απόψε πρέπει να εκμεταλλευθεί την έδρα του…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x