NBA

Οι μάχες της Δύσης

Το τζάμπολ των play offs πλησιάζει και το www.sport-fm.gr σάς αναλύει σήμερα τα ζευγάρια στη Δύση, που είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ.

Για την Ανατολή τα είπαμε… Όμως στη Δύση ο ανταγωνισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος. Ο πρώτος γύρος των play offs περιλαμβάνει εκεί τέσσερα ζευγάρια πραγματικά… φωτιά και το www.sport-fm.gr σάς τα αναλύει.

Σαν Αντόνιο Σπερς (1)-Ντάλας Μάβερικς (8): Δύο ομάδες με… γερασμένους αστέρες από το Τέξας αναμετρώνται σε αυτό το ζευγάρι. Οι Σπερς κόντρα σε όσους τους θέλουν κάθε χρόνο να τελειώνουν τα ψωμιά τους ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο με το καλύτερο ρεκόρ σε όλο το ΝΒΑ (62-20) και δείχνουν αποφασισμένοι φέτος να φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής μετά τον οδυνηρό τρόπο που έχασαν τον τίτλο πέρσι. Μετρούν 15 σερί σεζόν με 50+ νίκες και συμμετέχουν στα play offs ανελλιπώς από το 1998 αποτελώντας μακράν της δεύτερης την πιο συνεπή ομάδα του πρωταθλήματος. Ο 38χρονος Ντάνκαν, ο 37χρονος Τζινόμπιλι και ο 32χρονος Πάρκερ έχουν πλαισιωθεί από τα «φρέσκα» πόδια των Λέοναρντ, Γκριν και Μπελινέλι, με τον «στρατηγό» Πόποβιτς να διαχειρίζεται άψογα όλο το ρόστερ του και να αναδεικνύει διαρκώς νέους πρωταγωνιστές ή χρήσιμους ρολίστες. Κόντρα στο Ντάλας τα «σπιρούνια» έχουν σίγουρα τον πρώτο λόγο κι όχι μόνο επειδή φέτος έκαναν το 4/4 απέναντί τους ή επειδή έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Οι Μάβερικς (49-33) μετά το πρωτάθλημα του 2011 βρίσκονται σε πτώση. Οι Νοβίτσκι, που παραμένει το σημείο αναφοράς της ομάδας, και Μάριον είναι στα 36, ο Κάρτερ στα 37, ο Έλις είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο, ο Καλντερόν είναι πιο σταθερός, ενώ η άμυνά τους είναι η χειρότερη μεταξύ των ομάδων στα play offs.

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ (2)-Μέμφις Γκρίζλις (7): Άκρως ενδιαφέρον ζευγάρι, δεδομένου ότι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς από πέρσι, όταν στα ημιτελικά της Δύσης οι Γκρίζλις (50-32) είχαν πάρει την πρόκριση με 4-1. Όμως φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά και υπέρ της Θάντερ (59-23), που κέρδισε ήδη τα τρία από τα τέσσερα μεταξύ τους ματς. Τόσο γιατί ο Ράσελ Γουέστμπρουκ είναι υγιής, όσο και-κυρίως-γιατί ο Κέβιν Ντουράντ δείχνει σεληνιασμένος. Ο κορυφαίος σκόρερ του ΝΒΑ (με 32 πόντους, αλλά και 7,4 ριμπάουντ και 5,5 ασίστ ανά αγώνα) έχει στο τσεπάκι το βραβείο του MVP, αλλά θέλει και τον τίτλο. Έχοντας στο πλευρό του σε ρόλο… Ρόμπιν τον Γουέστμπρουκ, αλλά και πολύτιμα στηρίγματα όπως οι Ιμπάκα, Μπάτλερ, Σεφολόσα και Τζάκσον δείχνει ικανός να φτάσει μακριά. Αρκεί να βρει λύσεις απέναντι στην κορυφαία άμυνα της Δύσης και τρίτη στο ΝΒΑ πίσω μόνο από Μπουλς και Πέισερς. Οι Γκρίζλις πλήρωσαν στο πρώτο μισό της σεζόν την απουσία του τραυματία Γκασόλ και την προσαρμογή του… νεόκοπου προπονητή Ντέιβ Γέργκερ. Από τη στιγμή που η κολόνα της ομάδας επέστρεψε έκαναν 33-13 και εξασφάλισαν τελευταίοι χρονικά την πρόκριση στα play offs. Ο κορυφαίος αμυντικός της περσινής σεζόν μαζί με τους Ράντολφ, Άλεν, Κόνλεϊ και Πρινς, τις πολύτιμες προσθήκες των Λι και Μίλερ, αλλά και τις βοήθειες που δίνουν από τον πάγκο οι δικοί μας Κουφός και Καλάθης (αν κι ο τελευταίος λόγω παράβασης ντόπινγκ θα μείνει εκτός) συνθέτουν μια αν μη τι άλλο πολύ αξιόμαχη ομάδα.

Λος Άντζελες Κλίπερς (3)-Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (6): Μεγάλες μάχες αναμένονται ανάμεσα σε μία ομάδα που καλείται επιτέλους να δικαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες που «γεννά» το ρόστερ της και μία άλλη που μετά την περσινή υπέρβαση ψάχνει το κάτι παραπάνω. Στα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδι στην κανονική περίοδο «μίλησε» η έδρα. Οι Κλίπερς (57-25) παίρνουν δια περιπάτου το βραβείο της πιο θεαματικής ομάδας του πρωταθλήματος, έχουν την καλύτερη επίθεση, αλλά πρέπει να αποδείξουν πως δεν λιγοψυχούν στο τέλος, αφού οτιδήποτε λιγότερο από την παρουσία στους τελικούς της Δύσης μάλλον θα θεωρηθεί αποτυχία. Ο Κρις Πολ και ο Μπλέικ Γκρίφιν παραμένουν οι σταρ της ομάδας, αλλά η υποστήριξη που έχουν πλέον από παίκτες όπως οι Τζόρνταν, Μπαρνς, Κόλισον, Κρόφορντ, Ρέντικ, αλλά ακόμη και οι βετεράνοι Ντέιβις, Γκρέιντζερ και Ντέιβις, όπως και από τον Ντοκ Ρίβερς από τον πάγκο, είναι πολύτιμη. Στον αντίποδα, οι Ουόριορς (51-31) κέρδισαν τις εντυπώσεις πέρσι αποκλείοντας με μειονέκτημα έδρας τους Νάγκετς και βγάζοντας το λάδι στους Σπερς, αλλά φέτος δεν κατάφεραν να κάνουν την υπέρβαση. Οι αλλαγές στο ρόστερ δεν αποδείχτηκαν απόλυτα πετυχημένες, ο Στίβεν Κάρι παραμένει ο ηγέτης της ομάδας, αλλά ο τραυματισμός του Άντριου Μπόγκουτ αποδυναμώνει πολύ την ομάδα του Μαρκ Τζάκσον στη θέση «5», κυρίως αμυντικά. Τουλάχιστον στα φετινά play offs μπαίνει υγιής ο Λι και μαζί με τους Τόμπσον, Ιγκουοντάλα, Κρόφορντ, Μπαρνς και Μπλέικ δεν θα αφήσουν μόνο του τον Κάρι.

Χιούστον Ρόκετς (4)-Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς (5): Αν οι Ρόκετς θέλουν να λένε πως έχουν χτίσει μία ομάδα για πρωταθλητισμό, τότε δεν θα πρέπει να δυσκολευτούν απέναντι στους Μπλέιζερς. Οι δύο ομάδες είχαν ίδιο ρεκόρ στην κανονική περίοδο, αλλά αυτή του Χιούστον κέρδισε τα τρία από τα τέσσερα μεταξύ τους παιχνίδια. Ο Κέβιν ΜακΧέιλ έχει στα χέρια του εξαιρετικά υλικά, από τον αρχισκόρερ Χάρντεν και τον ογκόλιθο Χάουαρντ, μέχρι τους αξιόλογους γκαρντ Μπέβερλι και Λιν, αλλά και τους Πάρσονς και Τζόουνς που ξεπετάχτηκαν κι ανέλαβαν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Όμως οι «ρουκέτες» παρουσίασαν μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους και δεν αποτελούν σίγουρο χαρτί. Οι Μπλέιζερς ήταν η έκπληξη στην αρχή της περιόδου, «φρέναραν» μετά τον τραυματισμό του Λαμάρκους Όλντριτζ αλλά σε κάθε περίπτωση η φετινή τους χρονιά είναι πετυχημένη επιστρέφοντας στα play offs μετά από διετή απουσία κι αυτό πιστώνεται στον Τέρι Στοτς. Ο ψηλός μαζί με τους Λίλαρντ, Μάθιους, Μπατούμ, Ουίλιαμς και Λόπεζ συνθέτουν ένα εξαιρετικό σύνολο, που όμως δεν έχει μεγάλη υποστήριξη από τον πάγκο.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x