sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Όταν ο Μπέκαμ λύτρωνε την Αγγλία και η Ελλάδα έστελνε μήνυμα (video)

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ με φάουλ-γκολ στο 93’ στις 6 Οκτωβρίου 2001, λύτρωνε την Αγγλία, αλλά η ιστορία των «τριών λιονταριών» δεν άλλαξε ποτέ. Αντίθετα, η Ελλάδα έστειλε μήνυμα για το τι ερχόταν το 2004.

Όλντ Τράφορντ, 6 Οκτωβρίου 2001. Η εθνική Αγγλίας υποδεχόταν την Ελλάδα στην αυλαία της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου και χρειαζόταν έναν βαθμό για να πάρει την πρώτη θέση στον 9ο όμιλο και το απευθείας εισιτήριο για την τελική φάση, που επρόκειτο να διεξαχθεί στα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.

Του Τάσου Νικολόπουλου

Το κλίμα ήταν γιορτινό και όλοι περίμεναν μια νίκη και μια πανηγυρική πρόκριση. Λογάριαζαν, όμως, χωρίς την «γαλανόλευκη», η οποία, παρότι ήταν βαθμολογικά αδιάφορη, έβαλε πολύ δύσκολα στους Άγγλους. Ο Άγγελος Χαριστέας (36’) και ο Ντέμης Νικολαΐδης (69’) έδωσαν δύο φορές το προβάδισμα, αφού ενδιάμεσα (68’) είχε ισοφαρίσει ο Τέντι Σέριγχαμ και όσο κυλούσε ο χρόνος, όλα έδειχναν ότι η… κηδεία έρχεται.

Όλα αυτά μέχρι το 93’. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Ολλανδός διαιτητής, Ντικ Γιολ σφύριξε αυστηρό φάουλ σε σπρώξιμο του Κώστα Κωνσταντινίδη στον Τέντι Σέριγχαμ περίπου 28 μέτρα έξω από την περιοχή και απέναντι από την εστία. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, που ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε με ασύλληπτο σουτ τη μπάλα στο «Γ» του Αντώνη Νικοπολίδη, ο οποίος έμεινε απλός θεατής και λύτρωσε ένα ολόκληρο έθνος.

Εκείνη τη νύχτα, ο Ντέβιντ Μπέκαμ απογειώθηκε. Το τέρμα αυτό έστειλε την Αγγλία στα τελικά, ενώ για τον ίδιο ήταν ένα είδος λύτρωσης, καθώς «πέταξε» από πάνω του όσα του καταλόγισαν για την αποβολή του στο παιχνίδι με την Αργεντινή για τη φάση των «16» του Μουντιάλ της Γαλλίας. «Έσβησα τέσσερα χρόνια πίκρας» παραδέχθηκε ο Άγγλος άσος, η δημοφιλία του οποίου εκτοξεύθηκε στα ουράνια.

Μπορεί να έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε, αλλά οι Άγγλοι μνημονεύουν ακόμη εκείνο το τέρμα. Το άσχημο γι’ αυτούς είναι είναι ότι αυτό το γκολ πέρασε στην ιστορία, αλλά δεν άλλαξε και τον ρου της ιστορίας για τα «τρία λιοντάρια», που ψάχνουν ακόμη τον δεύτερο τίτλο τους μετά από αυτόν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Στις τέσσερις διοργανώσεις που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, έχουν δύο παρουσίες στα προημιτελικά (2002 και 2006) και δύο αποκλεισμούς στη φάση των «16» (2010) και στη φάση των ομίλων (2014). Δύο παρουσίες σε προημιτελικά έχουν και στα τέσσερα τελευταία EURO (2004 και 2012) και μια στους «16» (2016), ενώ δεν είχαν δώσει το παρών στα τελικά του 2008.

Η Ελλάδα, έχασε την ευκαιρία για μια ιστορική νίκη, η οποία θα ήταν η πρώτη επί της Αγγλίας (μέχρι σήμερα, η προϊστορία είναι δύο ισοπαλίες και επτά ήττες), ωστόσο, έστειλε το πρώτο μήνυμα για το τι θα επακολουθούσε. Στο δεύτερο παιχνίδι με τον Ότο Ρεχάγκελ στην τεχνική ηγεσία, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «κοίταξε στα μάτια» την μεγάλη αντίπαλό της και κατά κάποιο τρόπο έβαλε τις βάσεις για τα όσα θα γινόταν το καλοκαίρι του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x