sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ευρωλίγκα: Ποιος Παναθηναϊκός είναι καλύτερος;

Τελικά η άποψη που θέλει τον Παναθηναϊκό να εμφανίζεται αρκετά βελτιωμένος τη φετινή σεζόν σε σύγκριση με την περσινή έχει βάση ή όχι; Το sport-fm.gr έψαξε και αναλύει με τη γλώσσα των αριθμών...

Έχει ειπωθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα και είναι φυσικά εμφανές στο γήπεδο πως ο Παναθηναϊκός στην φετινή Ευρωλίγκα παρουσιάζει ένα καθ’ όλα διαφορετικό πρόσωπο, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Το παιχνίδι του έχει αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή, οι ρόλοι των παικτών είναι πλέον πιο ευδιάκριτοι και συνολικά η αγωνιστική εικόνα των πρασίνων εκπέμπει αρκετή αισιοδοξία πως το τέλος μπορεί και να είναι… ευτυχές.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον συγκαταλέγουν μεταξύ των φαβορί προκειμένου να δώσει το παρών φορώντας τα καλά του στο μεγάλο ραντεβού του Βελιγραδίου στα τέλη του Μάη, ενώ οι ακόμα πιο αισιόδοξοι θεωρούν πως φέτος είναι η σεζόν που ο αριθμός των «αστεριών» στη φανέλα με το τριφύλλι θα αυξηθεί κατά ένα, με τα έξι να γίνονται επτά…

Του Αλέξανδρου Ξενικάκη

Βαθμολογικά η συγκεκριμένη άποψη έχει αρκετή βάση. Σε αντίθεση με πέρυσι η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ με βασικό όπλο της το «απόρθητο» ΟΑΚΑ, μοιάζει να έχει κατοικοεδρεύσει για τα καλά στα υψηλά διαμερίσματα έχοντας σφιχταγκαλιάσει το πολύτιμο πλεονέκτημα της έδρας. Κάτι που για να το πετύχει την περσινή σεζόν έπρεπε να φτάσουμε στα… χασομέρια του μεγάλου αυτού μαραθωνίου και τη νίκη-δώρο της… αδιάφορης Ρεάλ Μαδρίτης επί της Φενέρμπαχτσε την 29η αγωνιστική, με την συνέχεια να είναι λίγο-πολύ γνωστή…

inner

Φέτος τα πράγματα μοιάζουν πολύ πιο ξεκάθαρα. Το τέλος της 17ης αγωνιστικής βρίσκει τον Παναθηναϊκό στη 2η θέση πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, να έχει πλέον την τύχη στα χέρια του και μόνο αν στο δεύτερο μισό της σεζόν αλλάξει… συνήθειες να κινδυνεύσει να βρεθεί εκτός τετράδας. Σίγουρα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, ωστόσο οι πράσινοι για την ώρα δείχνουν να βρίσκονται σταθερά σε… τροχιά τετράδας.

Ωστόσο, πόσο αλήθεια έχει μέσα της η άποψη ότι ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται πολύ πιο σοβαρός και βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι; Και μπορεί οι αριθμοί να είναι ένα εξαιρετικό όπλο για κάποιον που θέλει να πει ψέματα, ωστόσο συνήθως είναι και αυτοί που λένε την αλήθεια.

Το sport-fm.gr έκανε την συγκριτική ανάλυση και σας παρουσιάζει με δεδομένα και αριθμούς την εκτός έδρας εικόνα του Παναθηναϊκού στο πρώτο μισό της φετινήw σεζόν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή μετά το πέρας των 17 πρώτων αγωνιστικών.

Αποτελέσματα


Εδώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Οι πράσινοι σε αυτό τον τομέα παρουσιάζουν βελτίωση καθώς στο περσινό 2-6 των οκτώ πρώτων εκτός έδρας αγώνων έρχεται να αντιπαρατεθεί το φετινό 3-5. Πέρυσι οι πράσινοι μέχρι την 17η αγωνιστική κατάφεραν να φύγουν με το ροζ φύλλο αγώνα στις βαλίτσες τους μόνο από την Βαμβέργη με το buzzer beater του Νικ Καλάθη (83-84) και από το Μιλάνο, όπου επικράτησαν της Αρμάνι με 72-86.



Αντίθετα φέτος παρά το κακό ξεκίνημα (0/3) η συγκομιδή του τριφυλλιού είναι βελτιωμένη και περιλαμβάνει τρία πολύτιμα δίποντα. Το ρόδι… έσπασε την 6η αγωνιστική στο ΣΕΦ επί του Ολυμπιακού (62-70). Ακολούθησε η βραδιά… καριέρας του Νικ Καλάθη στην Κωνσταντινούπολη με την Εφές (81-82), ενώ με χαμόγελα συνοδεύτηκε το ταξίδι της επιστροφής από το Βελιγράδι μετά τη νίκη επί του Αστέρα με 63-69.



Παρόμοια συγκυρία αποτελεί επίσης το γεγονός πως στην 18η αγωνιστική της περσινής Euroleague, ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη γνωρίζοντας βαριά ήττα από τη Φενέρ του Ζοτς με 84-63. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και φέτος μια και οι πράσινοι απόψε (17/1, 19:45) θα παραταχθούν στην ''Ulker Sports Arena'', με στόχο το θετικό αποτέλεσμα που θα αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα... τετράδας και παράλληλα εξασφάλισης του πλεονεκτήματος.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Σεζόν 2016-17 (2 νίκες – 6 ήττες)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκός 81-77 (H)
Μπάμπεργκ – Παναθηναϊκός 83-84 (N)
Εφές – Παναθηναϊκός 91-83 (H)
Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 87-84 (H)
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 72-57 (H)
Αρμάνι – Παναθηναϊκός 72-86 (N)
Ούνιξ – Παναθηναϊκός 83-81 (H)
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 77-69 (H)

Σεζόν 2017-18 (3 νίκες – 5 ήττες)

Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 98-71 (Η)
ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκός 81-63 (Η)
Μπασκόνια – Παναθηναϊκός 85-84 (Η)
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 62-70 (Ν)
Εφές – Παναθηναϊκός 81-82 (Ν)
Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός 80-74 (Η)
Ερυθρός Αστ. – Παναθηναϊκός 63-69 (Ν)
Βαλένθια – Παναθηναϊκός 67-63 (Η)

inner

Πόντοι υπέρ/κατά



Τη σεζόν 2016/17, λοιπόν, στα οκτώ πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια του το τριφύλλι κατάφερε να πετύχει κατά μέσο όρο 77,6 πόντους. Ο αριθμός αυτός φέτος έχει μειωθεί κατά πέντε (!) μονάδες, μια και πλέον φτάνει μόλις τους 72, κάτι που δείχνει πως η επιθετική παραγωγικότητα του «εξάστερου» έχει ελαττωθεί σημαντικά.

Βελτίωση ωστόσο, εμφανίζει ο τομέας του παθητικού. Και αυτό γιατί πέρυσι οι πράσινοι επέτρεπαν στους αντιπάλους 80,8 πόντους ανά παιχνίδι με τον αριθμό αυτό φέτος να έχει υποχωρήσει στους 77,1 μ.ο. Αν μάλιστα δεν συνυπολογίσουμε τους 98 πόντους της βαριάς ήττας της 1ης αγωνιστικής από την Μπαρτσελόνα, στα υπόλοιπα επτά ματς ο αριθμός πέφτει ακόμα περισσότερο στους 74 μ.ο.

Ποσοστό ευστοχίας και αριθμός σουτ εντός πεδιάς



Εδώ σημειώνεται μία από τις βασικότερες διαφορές σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, μια και πλέον ο Παναθηναϊκός σουτάρει κατά πολύ λιγότερο. Και εξηγούμαστε…

Φέτος οι πράσινοι έχουν εκτελέσει συνολικά 270 φορές από γραμμή του δίποντου και 185 από αυτή του τρίποντου. Μάλιστα, στην πρώτη ο αριθμός των εύστοχων σουτ ανέρχεται στα 142 (52,6%) ενώ στη δεύτερη στα 66 (35/7%).

Αντίθετα πέρυσι, ο αριθμός των προσπαθειών που έπαιρναν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ ανά παιχνίδι είναι κατά πολύ μεγαλύτερος! Συγκεκριμένα 310 ήταν τα συνολικά δίποντα, εκ των οποίων στόχο βρήκαν τα 152 (49%), ενώ σε ότι αφορά τα τρίποντα αυτά ήταν 207 με 78 εύστοχα (37,7%).

Αν κάνουμε τις προσθαφαιρέσεις θα αντιληφθούμε πως ο Παναθηναϊκός φέτος έχει σουτάρει 62 φορές λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής σεζόν!

inner

Ριμπάουντ



Ένα από τα θέματα που εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις που αφορούν το φετινό ρόστερ του τριφυλλιού είναι η ανάγκη απόκτησης ενός παίκτη που θα αγωνίζεται στη θέση πέντε. Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν πως ένας τέτοιος παίκτης θα προσδώσει όγκο και δύναμη στους πρωταθλητές Ελλάδος μέσα στη ρακέτα και παράλληλα σημαντικές λύσεις στις μάχες των ριμπάουντ.

Βάσει αριθμών η συγκεκριμένη άποψη δείχνει να έχει μία δόση αλήθειας. Και αυτό γιατί σε σχέση με πέρυσι μειωμένος -στο ελάχιστο- είναι ο αριθμός των αμυντικών ριμπάουντ. Έτσι λοιπόν στα περσινά 23 αμυντικά κατά μ.ο. έρχονται να αντιπαρατεθούν τα φετινά 22,9.

Ωστόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο τομέας των επιθετικών ριμπάουντ τόσο υπέρ όσο και κατά. Σε ότι έχει να κάνει με τα πρώτα, ο περσινός αριθμός έφτανε τα 9 μ.ο. ανά παιχνίδι τη στιγμή που φέτος οι πράσινοι έχουν 10,4 δεύτερες ευκαιρίες ανά ματς. Παρ΄όλα αυτά, παρόμοια αύξηση έχουν εμφανίσει οι δεύτερες ευκαιρίες που επιτρέπει το τριφύλλι στους αντιπάλους του. Και αυτό γιατί από τα 9,6 επιθετικά της περσινής σεζόν έχουμε φτάσει στα 11,6 της φετινής, κάτι που μαρτυρά πως οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ δεν προστατεύουν το καλάθι τους όσο καλά το έπρατταν πέρυσι.

inner

Ασίστ



Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν τα ευρήματα σε ότι έχει να κάνει με την δημιουργία των πρασίνων στα εκτός έδρας ματς. Η εκπληκτική σεζόν που διανύει ο Νικ Καλάθης δίνει την εντύπωση πως φέτος ο συγκεκριμένος αριθμός θα παρουσίαζε βελτίωση, κάτι που δεν ισχύει. Έτσι λοιπόν, στη θέση των περσινών 15,25 τελικών πασών ανά παιχνίδι, βλέπουμε φέτος να μοιράζονται 13,6. Βέβαια εδώ έχει παίξει το ρόλο του, το γεγονός πως ο ομογενής γκαρντ απουσίαζε από τις δύο εκτός έδρας αναμετρήσεις με Ερυθρό Αστέρα και Βαλένθια.

Παράλληλα, άσχημα είναι τα... νέα και για τις ασίστ που επιτρέπει στους αντιπάλους του φέτος η άμυνα του Παναθηναϊκός. Και αυτό γιατί μέχρι πέρυσι, οι ομάδες που αντιμετώπισαν οι πράσινοι μοίραζαν κατά μέσο όρο 16,9 ασίστ ενώ φέτος ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στο 17,3.

Λάθη


Ο τελευταίος τομέας στον οποίο θα εστιάσουμε είναι αυτός των λαθών. Ούτε κι εδώ, ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Και αυτό γιατί την περσινή σεζόν οι πράσινοι στις οκτώ πρώτες εκτός έδρας αναμετρήσεις τους, υπέπιπταν σε 11,5 λάθη ανά ματς, αριθμός ο οποίος τη φετινή σεζόν έχει αυξηθεί κατά 2,5 (!) μονάδες φτάνοντας τα 14.

Επίσης χειρότεροι σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι πράσινοι σε ότι έχει να κάνει με τα λάθη στα οποία αναγκάζουν τους αντιπάλους τους. Έτσι λοιπόν, ο αριθμός των 13 λαθών για πέρυσι έχει αντικατασταθεί από το 11,6 για φέτος.

inner

Συνοψίζοντας καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η εκτός έδρας εικόνα του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν στα πρώτα οκτώ παιχνίδια της κανονικής διάρκειας δεν μοιάζει να εμφανίζει ιδιαίτερη βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Μπορεί ο απολογισμός να είναι θετικότερος και να λέει μία νίκη περισσότερη, ωστόσο η αύξηση των λαθών, αλλά και το έλλειμμα στη δημιουργία και στο σκοράρισμα ανά παιχνίδι είναι κάτι που σίγουρα έχει εντοπίσει ο Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος αναζητά τρόπους ώστε να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση και το τριφύλλι να εμφανίζεται πιο αποτελεσματικό ακόμα και όταν αγωνίζεται μακριά από την… ασφάλεια που προσφέρει το «κάστρο» του ΟΑΚΑ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x