Επικαιρότητα

Παραλήρημα Μπόρις Τζόνσον: Ο Ομπάμα είναι μισός Κενυάτης γι’αυτό είναι κατά του Brexit

Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται τη Βρετανία, ο δήμαρχος του Λονδίνου κάνει λόγο για «προγονική αντιπάθεια» του προέδρου των ΗΠΑ για τη «βρετανική αυτοκρατορία»

Σάλο έχει προκαλέσει η δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, με την οποία επιτίθεται στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, επειδή ο τελευταίος στήριξε την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μπορεί προ ημερών ο Τζόνσον να είχε εκτοξεύσει τα βέλη του κατά του Ομπάμα, κατηγορώντας τον για «υποκρισία» και τονίζοντας πως οι Αμερικάνοι «δεν θα ονειρεύονταν καν να μοιραστούν την κυριαρχία (τους)», όμως, σήμερα ο παραληρηματικός του λόγους έχει εξοργίσει Βρετανούς και Αμερικανούς.

Τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ πραγματοποιεί επίσημη συνάντηση με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ο δήμαρχος του Λονδίνου σε άρθρο του στην ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun, υποστηρίζει πως ο Ομπάμα είναι «μισός Κενυάτης» και ότι έχει «προγονική αντιπάθεια» για τη «βρετανική αυτοκρατορία».

Μάλιστα, προειδοποίησε πως η Αμερική με τη Βρετανία θα ήταν «καλύτεροι φίλοι» αν η χώρα υποστήριζε το Brexit, για το οποίο θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Ο εκκεντρικός Τζόνσον, ο οποίος κατά καιρούς προκαλεί με τις δηλώσεις και τις γκάφες του, έκανε λόγο για την απόσυρση μίας προτομής του Ουίνστον Τσώρτσιλ από τον Λευκό Οίκο.

«Κάποιοι είπαν ότι ήταν περιφρόνηση στη Βρετανία. Κάποιοι ότι ήταν σύμβολο του μισού Κενυάτη προέδρου με την προγονική αντιπάθεια για τη βρετανική αυτοκρατορία, της οποίας ο Τσώρτσιλ ήταν ένθερμος υποστηρικτής», έγραψε ο Τζόνσον, χωρίς βέβαια να αναφέρεται σε διευκρινίζει την πραγματική εκδοχή της υπόθεσης, σύμφωνα με την οποία το 2012 η προτομή μεταφέρθηκε στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου στον Λευκό Οίκο.

«Αυτό είναι 100% ψευδές. Η προτομή βρίσκεται ακόμα στον Λευκό Οίκο. Στην κατοικία», είχε αναφέρει τότε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Το παραλήρημα του Λονδρέζου δημάρχου δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τον εγγονό του Τσώρτσιλ, τον βουλευτή των Συντηρητικών Νίκολας Σόαμς, ο οποίος σχολίασε: «Απαράδεκτο το άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Sun, τελείως λάθος σχεδόν σε όλα».

Ο σκιώδης αντιπρόεδρος της βρετανικής αντιπολίτευσης, Τζον ΜακΝτόνελ, σε ανάρτησή του στο Twitter εξαπέλυσε επίθεση κατά του Τζόνσον γράφοντας πως «η μάσκα γλίστρησε ξανά. Το σχόλιο του Μπόρις για τον μισό Κενυάτη Ομπάμα είναι ακόμα ένα παράδειγμα της πολιτικής στρατηγικής ρατσισμού από τους Τόρις. Θα έπρεπε να το αποσύρει».

Υπενθυμίζεται πως ο Μπαράκ Ομπάμα σε άρθρο του στον Telegraph λίγο πριν την άφιξή του στη Μεγάλη Βρετανία είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν κατά του Brexit.

«Οι Βρετανοί πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα εξηγώντας ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα σήμαινε ότι «η χώρα θα είναι σε μειονεκτική θέση για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, τη μεταναστευτική κρίση και τυχόν οικονομικές κρίσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x