Μουντιάλ 2010

Μόρας: «Με καλή τακτική μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα»

Αγωνιζόμενος σε μία χώρα όπως η Ιταλία, στην οποία κυριαρχεί η τακτική, ο Βαγγέλης Μόρας έχει μάθει πως με σωστό «διάβασμα» του αντιπάλου και… «με συμπαγές σύνολο όλα μπορούν να συμβούν». Αυτό είναι, άλλωστε, και το μήνυμα που στέλνει στην SportDay από το μακρινό Ντέρμπαν. Ο διεθνής αμυντικός έδωσε το στίγμα τους για τους αγώνες της «γαλανόλευκης», ενώ τόνισε ότι δεν φοβάται τους Μέσι και Μιλίτο

Αγωνιζόμενος σε μία χώρα όπως η Ιταλία, στην οποία κυριαρχεί η τακτική, ο Βαγγέλης Μόρας έχει μάθει πως με σωστό «διάβασμα» του αντιπάλου και… «με συμπαγές σύνολο όλα μπορούν να συμβούν». Αυτό είναι, άλλωστε, και το μήνυμα που στέλνει στην SportDay από το μακρινό Ντέρμπαν. Ο διεθνής αμυντικός έδωσε το στίγμα τους για τους αγώνες της «γαλανόλευκης», ενώ τόνισε ότι δεν φοβάται τους Μέσι και Μιλίτο.

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Μόρα στην SportDay:

Πώς βλέπεις κάθε ομάδα ξεχωριστά από τις τρεις αντιπάλους μας στον όμιλο;
«Η Κορέα και η Νιγηρία είναι καλές ομάδες, αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε απέναντί τους αν βρεθούμε σε καλή μέρα. Η Αργεντινή είναι άλλου επιπέδου ομάδα και διαθέτει παίκτες μεγάλης κλάσης. Αλλά μας αρέσει να παίζουμε απέναντι σε μεγάλες ομάδες, είναι μεγάλη η ευκαιρία να διακριθείς».

Σε συγκρίνουν πολλοί με τον Τραϊανό Δέλλα, επειδή έχετε παρόμοιο στυλ παιχνιδιού. Δηλαδή είστε κι οι δύο ψηλοί και πολλές φορές χρησιμοποιηθήκατε ως λίμπερο στην Εθνική. Πώς το σχολιάζεις;
«Ετσι όπως έγινε η αλλαγή, πράγματι φαίνεται ότι ο κ. Ρεχάγκελ έψαχνε έναν παίκτη που να έχει τα χαρακτηριστικά του Δέλλα. Για μένα είναι πολύ καλό να με παρομοιάζουν με τον "Τράι", διότι πρόκειται για έναν παίκτη που έχει πετύχει πολλά στην καριέρα του. Στην Ιταλία όλοι μιλάνε με τα καλύτερα λόγια γι' αυτόν. Πραγματικά χαίρομαι όταν με παρομοιάζουν με έναν τόσο αξιόλογο ποδοσφαιριστή».

Κάποιους από τους παίκτες της Αργεντινής τους ξέρεις καλά από την Ιταλία. Με τον Μιλίτο π.χ. έχεις παίξει αρκετές φορές αντίπαλος. Ποια η γνώμη σου;
«Ο Μιλίτο είναι σπουδαίος φορ και πολύ δύσκολος αντίπαλος. Θυμάμαι, όμως, ότι ειδικά στα παιχνίδια μας απέναντι στην Τζένοα, τη σεζόν 2008-2009, είχαμε κάνει πολύ καλές εμφανίσεις. Τους είχαμε νικήσει στην έδρα μας και είχαμε πάρει ισοπαλία εκτός. Είχαμε δουλέψει πολύ καλά στην τακτική και είχαμε περιορίσει τον Μιλίτο. Οσο καιρό είμαι στην Ιταλία, αυτό που έχω μάθει είναι ότι με καλή τακτική και συμπαγές σύνολο μπορείς να καταφέρεις τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Αν παίξεις έναν παίκτη όπως ο Μιλίτο χωρίς καλή τακτική και του δώσεις ανοιχτό χώρο, θα σε νικήσει. Αν, όμως, αμυνθείς σωστά και έχεις το κατάλληλο σχέδιο μπορείς να αντεπεξέλθεις».

Πόσο βελτιωμένος νιώθεις εσύ αγωνιστικά από τότε που έφυγες από την Ελλάδα και πήγες στην Ιταλία;
«Το είπα και προηγουμένως ότι στην Ιταλία δίνουν μεγάλη βάση στην τακτική και στην καλή άμυνα. Γίνεται πολλή δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι κι αυτό με βοήθησε αφάνταστα. Νομίζω ότι η Ιταλία είναι ο καλύτερος προορισμός για έναν αμυντικό. Πουθενά αλλού δεν μπορώ να φανταστώ ότι γίνεται τόση δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Γι' αυτό και σπάνια θα δεις ιταλική ομάδα να παίζει για το θέαμα. Στην Ιταλία όλοι παίζουν για το αποτέλεσμα. Η μοναδική ομάδα που κατάφερε να παίξει έναν άλλο τρόπο παιχνιδιού, πιο ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο αμυντικό, είναι η Ιντερ του Μουρίνιο. Ξέφυγε από τον καθαρά ιταλικό τρόπο παιχνιδιού και το αργό ποδόσφαιρο. Η Ιντερ έπαιζε πολύ γρήγορα και διέπρεψε».

Ο Μέσι πιστεύεις ότι είναι εφικτό να σταματηθεί;
«Ο Μέσι είναι ο Νο 1 παίκτης στον κόσμο. Κάνει εξωπραγματικές ενέργειες μέσα στο γήπεδο. Ωστόσο, δεν μας αγχώνει το γεγονός ότι θα τον βρούμε μπροστά μας. Το λέω αυτό γιατί τα βλέπω με απλό τρόπο τα πράγματα: αν καταφέρουμε να τον σταματήσουμε, έχει καλώς. Αν δεν τα καταφέρουμε, δεν θα τα βάψουμε μαύρα. Θα ξέρουμε ότι μας έχει ντριμπλάρει ο κορυφαίος του κόσμου. Θεωρώ, πάντως, ότι με καλή τακτική μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα».

Τι θα κάνεις την επόμενη σεζόν; Υπάρχει περίπτωση να γυρίσεις στα πάτρια εδάφη;
«Εχω ακόμα ένα χρόνο συμβόλαιο με την Μπολόνια. Υπάρχει μια ρήτρα στο συμβόλαιό μου, ύψους 2 εκατ. ευρώ. Αν κάποια ομάδα θελήσει να με αποκτήσει, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει αυτή τη ρήτρα και έπειτα να μιλήσει μαζί μου. Δεν μπορούμε να μιλάμε υποθετικά. Μόνο αν έρθει κάποια επίσημη πρόταση θα υπάρξει θέμα προς συζήτηση».

Θέλεις να μείνει ο Ρεχάγκελ στην Εθνική και μετά το Μουντιάλ;
«Ναι, το θέλω. Ο κ. Ρεχάγκελ έχει καταφέρει πάρα πολλά με την Εθνική ομάδα. Και θεωρώ ότι ο ίδιος είναι εκείνος που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα μείνει ή όχι».

Ποιοι είναι για σένα οι τρεις καλύτεροι παίκτες του Καμπιονάτο; Και ποιους θεωρείς τους κορυφαίους της διοργάνωσης του Μουντιάλ;
«Οι τρεις καλύτεροι παίκτες του Καμπιονάτο τη σεζόν που πέρασε ήταν, κατά τη γνώμη μου, ο Βούτσινιτς, ο Σνάιντερ και ο Μίκολι. Οι τρεις καλύτεροι απ' αυτούς που θα λάβουν μέρος στο Μουντιάλ είναι ο Μέσι, ο Βίγια και ο Κριστιάνο Ρονάλντο».

Επιμέλεια: Βαγγέλης Αυγουστής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x