Champions League

Χάρκοβο: Βιομηχανία και ποδόσφαιρο

Γι’ άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια ο Δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται… ιδιαίτερα ανατολικά στην Ευρώπη. Το Χάρκοβο υποδέχθηκε τον ΠΑΟΚ, θυμίζοντας και πάλι πόσο.... ωραίος λαός είναι ο Ουκρανικός.

Αποστολή στο Χάρκοβο: Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει καλές αναμνήσεις από την Ουκρανία. Το 2005 πανηγύρισε πρόκριση στους ομίλους του UEFA επί τις Μέταλουργκ Ντόνετσκ, το 2010 πανηγύρισε πρόκριση στους ομίλους του Europa League επί της Καρπάτι. Κακά τα ψέματα, άλλο Μέταλιστ και άλλο Καρπάτι ή Μέταλουργκ.

Από την άλλη όμως το Ντόνετσκ, το Λβιβ και το Χάρκοβο δεν φαίνεται να έχουν τις τεράστιες διαφορές… Ναι μεν το Χάρκοβο είναι μία μεγαλούπολη 1,5 εκατομμυρίου, από την άλλη όμως τα κτίρια, οι ρυθμοί και η παλαιότητα δρόμων και συνοικιών, είναι η ίδια.

Στις πιο πολλές γωνιές και στο Χάρκοβο, η ζωή δείχνει να έχει σταματήσει στο Ελληνικό 1960. Παλιά κτίρια, φτωχικές γειτονιές και… άπειρες εργατικές κατοικίες. Χιλιόμετρα ολόκληρα με κλασικές εργατικές κατοικίες που προφανώς φιλοξενούν πολλούς από τους εργαζόμενους των δεκάδων βιομηχανιών που εδρεύουν στην συγκεκριμένη πόλη.

Βιομηχανίες μηχανών πάσης φύσεως. Βιομηχανίες αρμάτων, στροβίλων, αλλά και πυρηνικών!

Όλα αυτά συντηρούν και μεγαλώνουν την δεύτερη πληθυσμιακά πόλη της Ουκρανίας μετά το Κίεβο. Αυτά τα χρόνια εκτιμάται ότι το Χάρκοβο έχει ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο κατοίκους και συνεχώς αναπτύσσεται. Σε μία χώρα όπου η ζωή είναι σχετικά φθηνή για οποιονδήποτε άλλο Ευρωπαίο. Τα 10 Hryvnia αντιστοιχούν σε ένα ευρώ και αλήθεια είναι ότι με 60 Hryvnia μπορείς να απολαύσεις ένας πληρέστατο γεύμα!

Κεντρικό σημείο στην ηλιόλουστη σήμερα πόλη, η πλατεία Ελευθερίας, που λέγεται ότι είναι μέσα στις τρεις μεγαλύτερες της Ευρώπης και έβδομη σε εμβαδό στον κόσμο. Είναι προφανώς το κύριο αξιοθέατο μίας πόλης που… διψάει για ποδόσφαιρο.

Μίας πόλης που μετά από μεγάλα ματς στο τελευταίο Euro, περιμένει να φιλοξενήσει (πως και πως) παιχνίδια του Τσάμπιονς ληγκ. Εδώ είναι το πρόβλημα…

Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι φίλαθλοι της Μέταλιστ, καταλαβαίνουν ότι αυτό το όνειρο θα αργήσει να πραγματοποιηθεί. Ξέρουν πλέον και οι Ουκρανοί (το λένε και οι παράγοντές τους) ότι το στημένο ματς με την Καρπάτι το 2008 θα το «πληρώσουν». Μέχρι τις 30 Αυγούστου οπότε και γίνεται η κλήρωση του Τσάμπιονς Ληγκ, η UEFA θα τους έχει τιμωρήσει και ίσως μείνουν εκτός Ευρωπαϊκών διοργανώσεων και για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτό είναι το βάσανό τους όλες τις τελευταίες ημέρες…

Έστω και έτσι πάντως οι οπαδοί της Μέταλιστ θα γεμίσουν το πανέμορφο στάδιό τους. Ωραία και ποιοτική ομάδα λοιπόν, πανέμορφο στάδιο, ωραίος λαός γενικά και φυσικά οι πλέον εντυπωσιακές γυναίκες… Είναι αυτό το κάτι διαφορετικό που ανεβάζει ποιοτικά την Ουκρανία στην κορυφή της Ευρώπης…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x