Ιταλία

Μεγάλες φράσεις από και για τον Τότι

Ο Φραντσέσκο Τότι γίνεται 40 και το sport-fm.gr θυμάται φράσεις του «capitano» που έγραψαν ιστορία αλλά και τι έχουν πει γι’ αυτόν σπουδαίοι άνθρωποι του αθλήματος και όχι μόνο.

Ο παίκτης- σημαία για μία ομάδα και είδωλο για μία ολόκληρη πόλη, ο απόλυτος αρχηγός, συμπληρώνει σαράντα χρόνια ζωής και κάνοντας «flash back», θυμόμαστε «μεγάλες» δηλώσεις του αλλά και τι έχουν πει γι’ αυτόν άνθρωποι που έχουν γράψει ιστορία στο ποδόσφαιρο.

«Il capitano (o αρχηγός)», «la maglia con il numero 10 (η φανέλα με το νούμερο 10)», κυρίες και κύριοι, ο Φραντσέσκο Τότι!

Ατελείωτος, τρελός, μοναδικός

«Σχολιάζουν το πως μιλάω. Αν μιλήσει ο Βαλεντίνο Ρόσι με τη χαρακτηριστική του διάλεκτό λέγοντας βρισιές, όλοι θα γελάνε. Αν το κάνω εγώ αρχίζουν τις ειρωνείες. Ίσως να ενοχλεί που ένας σημαντικός ποδοσφαιριστής είναι στη Ρώμη και όχι αλλού. Η εξουσία του ποδοσφαίρου δεν είναι αποκλειστικότητα του Βορρά. Η μουσική είναι πάντα η ίδια. Εμείς στη Ρώμη είμαστε παραβατικοί και τεμπέληδες γι' αυτούς. Ας σκέφτονται ότι θέλουν. Εγώ γεννήθηκα Ρωμαίος και Ρομανίστα. Και έτσι θα πεθάνω».

«Μου αρέσει η αίσθηση του να έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην ωραιότερη πόλη του κόσμου».

«Οι αμυντικοί που έρχονται στη Ρώμη με αντιμετωπίζουν σκληρότερα από το κανονικό. Στην αρχή αναρωτιόμουν. Μετά κατάλαβα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας μέσος από τη Βουλγαρία, ένα μπακ από την Ουκρανία, ένας Μολδαβός επιτελικός, έχουν στο νου τους που ζουν. Εμείς εδώ, στη Ρώμη και αυτοί όχι. Μπορεί να αποσπάσουν μία ισοπαλία με 1-1 έχοντας λίγη τύχη, ένα οφσάιντ που δεν δόθηκε, μα μετά το σφύριγμα της λήξης εγώ μένω εδώ να συνεχίσω τη ζωή μου, ενώ εσύ χαφ της Μπορούσια Γκλάντμπαχ, πρέπει να γυρίσεις στον γκρι χειμώνα της Βεστφαλίας, σε μία πόλη, Μένχενγκλάντμπαχ, που πολλά παιδιά, βρίσκονται στην ακαδημία αλλά μαθαίνουν να το προφέρουν σωστά γύρω στα είκοσι».

«Με ρωτάνε συνέχεια γιατί έμεινα στη Ρόμα και δεν πήγα στη Ρεάλ. Στο σχολείο μας έμαθαν πως το σημαντικότερο πράγμα είναι η οικογένεια. Δεν είναι δυνατόν να άφηνα ποτέ την οικογένειά μου επειδή είναι φτωχή και να πάω σε μία άλλη μόνο και μόνο επειδή είναι πλούσια».

«Τώρα λένε ότι ήταν τα όριά μου, ο λόγος που ποτέ δεν άλλαξα ομάδα. Στην πραγματικότητα ήταν το όνειρό μου από την παιδική ηλικία. Εδώ έχω τα πάντα και είμαι μια χαρά. Ήταν μια επιλογή τρόπου ζωής. Αυτό που λέει ο κόσμος δεν με ενδιαφέρει. Αν συνεχίζουν την κριτική παρά τα 200 μου γκολ, σημαίνει πως δεν καταλαβαίνουν τίποτα από ποδόσφαιρο».

«Η λέξη ηγέτης δεν μου αρέσει. Εγώ θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση της ομάδας. Είναι λογικό να αισθάνομαι σημαντικός ως παίκτης αλλά σέβομαι κάθε ποδοσφαιριστή με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι ότι εγώ μετράω περισσότερο επειδή είμαι ο Τότι, Ρωμαίος, Ρομανίστα και αρχηγός».

«Γεννήθηκα στη Ρώμη και θα πεθάνω εδώ διότι είμαι οπαδός της Ρόμα».

«Ξέρω πως εάν πήγαινα σε ένα άλλο σύλλογο μπορεί να κέρδιζα περισσότερους τίτλους. Τα τρόπαια όμως με διαφορετική φανέλα, δεν θα μου προσέφεραν τα συναισθήματα που έχω ζήσει εδώ ως αρχηγός».

«Η Ρόμα για μένα είναι όσα ονειρεύεται και επιθυμεί ένας άνθρωπος. Πάθος, αγάπη, χαρά».

«Οι Ρωμαίοι και οι Ρομανίστι δεν είναι ούτε οπαδοί ούτε φίλοι. Είναι όλοι αδέρφια».


Έχουν πει για τον Τότι


«Είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, παρά την ατυχία του» (Πελέ)

«Ο Τότι είναι ένα κόσμημα». (Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα)

«Είναι ένας αρτίστας του ποδοσφαίρου. Ένα πραγματικό νούμερο 10» (Μισέλ Πλατινί)

«Υπάρχουν πολλοί σπουδαίοι παίκτες, ο μοναδικός όμως που θα ήθελα στη Μπάγερν είναι ο Τότι. Τον γνωρίζω καλά και αξίζει να κερδίσει την χρυσή μπάλα». (Φραντς Μπέκενπαουερ)

«Όταν ήμουν νέος έβλεπα το ιταλικό πρωτάθλημα και το όνειρό μου ήταν να γίνω σαν τον Φραντσέσκο Τότι». (Φίλιπ Λαμ)

«Ξόδεψα πολλά χρήματα στη ζωή μου για να δημιουργήσω μία δυνατή ομάδα όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η επιθυμία μου όμως πάντα, ήταν να αποκτήσω τον Τότι. Ατυχώς είναι αδύνατο διότι αυτός ήθελε πάντα να μείνει στην ομάδα του και στην πόλη του». (Φλορεντίνο Πέρεθ)

«Αγαπητέ Φραντσέσκο, καταλαβαίνω την επαγγελματική ανάγκη, εγώ όμως δεν θα ζητούσα συγνώμη σε κανέναν. Επί τρεις ώρες εκείνος ο Δανός, σου έριχνε γονατιές και σε χτυπούσε. Χωρίς να είμαι μία οπαδός του ποδοσφαίρου, παρακολούθησα και είδα τα πάντα. Έχω μία μόνο διαφωνία. Προσωπικά θα του έριχνα μία γροθιά στα δόντια και μία γονατιά δεν σου λέω που. Να είσαι καλά. Έχεις τα θερμότερα συγχαρητήρια όλων». (Οριάνα Φαλάτσι, Ιταλίδα δημοσιογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και συγγραφέας)

«Επιθυμώ να δω τον φίλο μου Φραντσέσκο Τότι. Του στέλνω μηνύματα αλλά δεν απαντά. Ακόμα και αν κάνει διαφημίσεις στα Αγγλικά, δεν τα καταλαβαίνει και τον κοροϊδεύω γι’ αυτό». (Ρότζερ Φέντερερ)

Επιμέλεια: Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x