Ισπανία

Η έδρα… πληγώνει!

Δεν είναι πάντα πλεονέκτημα για κάποιον φιναλίστ του Copa Del Rey να διεξάγεται ο τελικός στη φυσική του έδρα, καθώς σε 19 περιπτώσεις, μόλις τις οκτώ φορές έχει καταφέρει να επικρατήσει ο γηπεδούχος!

Μπαρτσελόνα και Μπιλμπάο αναμετρούνται το βράδυ του Σαββάτου στο «Καμπ Νου» με στόχο την κατάκτηση του Copa Del Rey, στην 20η φορά που ο τελικός διεξάγεται στο «σπίτι» κάποιου εκ των φιναλίστ.

Στην Ισπανία όμως, παραδοσιακά, ο παράγοντας «έδρα» φαίνεται να έχει αρνητικό ρόλο καθώς στις 19 προηγούμενες περιπτώσεις που έγινε κάτι ανάλογο, μόλις τις οκτώ πανηγύρισαν οι γηπεδούχοι.

Με αφορμή λοιπόν την προσπάθεια των Καταλανών να «σηκώσουν» το τρόπαιο μέσα στη Βαρκελώνη, το sport-fm.gr θυμάται τι έχουν κάνει οι ομάδες που κλήθηκαν να κατακτήσουν το Κύπελλο στο γήπεδό τους:

Ρεάλ Μαδρίτης (13 τελικοί, 4 κατακτήσεις)
Η «βασίλισσα» έχει αγωνιστεί στην έδρα της σε τελικό Κυπέλλου τις περισσότερες φορές από κάθε άλλη ομάδα (13), όμως μετράει μόλις τέσσερις κατακτήσεις και συνολικά εννέα απώλειες.

Η αρχή έγινε το 1903, όταν η ομάδα ονομάζονταν ακόμη σκέτο Μαδρίτη (Madrid FC), και γνώρισε την ήττα από την Μπιλμπάο με 3-2 στον ιππόδρομο της ισπανικής πρωτεύουσας (η «βασίλισσα» δεν είχε ακόμη σταθερή έδρα, και μία από τις έδρες που χρησιμοποιούσε ήταν ο ιππόδρομος).

Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο σερί κατακτήσεις εντός έδρας για τους «μερένχες», αρχικά το 1907 κόντρα στην Μπισκάγια με 1-0 (και πάλι στον ιππόδρομο), ενώ το 1908 επικράτησε 2-1 της Ρεάλ Βίγκο στο «Κάμπο ντε Ο' Ντόνελ», το οποίο και η έδρα της μέχρι το 1923.

Η επόμενη φορά που οι Μαδριλένοι προσπάθησαν να «σηκώσουν» το Κύπελλο στη συγκεκριμένη έδρα δεν ήταν επιτυχημένη, καθώς ηττήθηκαν 2-0 από την Ρεάλ Ουνιόν το 1918.

Χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να φιλοξενήσουν και πάλι τελικό του Copa Del Rey, αυτή τη φορά στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», όμως στις τρεις φορές που το έκαναν (1958, 1960, 1961) γνώρισαν ισάριθμες ήττες αρχικά από την Μπιλμπάο (2-0) και στη συνέχεια από την συμπολίτισσα Ατλέτικο (3-1 και 3-2).

Ακολούθησε μία κατάκτηση στη Μαδρίτη ενάντια στη Σεβίλλη (2-1) το 1962, και στη συνέχεια ήττα από την «μισητή» Μπαρτσελόνα το 1968 (1-0).

Δώδεκα χρόνια αργότερα (1980), η Ρεάλ φιλοξένησε την… Καστίγια (β’ ομάδα της Ρεάλ), την οποία και διέλυσε με 6-1, την τελευταία φορά που κατάφερε να «σηκώσει» το τρόπαιο στην έδρα της.

Τις επόμενες τρεις (και τελευταίες) φορές που προσπάθησαν να κατακτήσουν το Copa Del Rey στην έδρα τους οι Μαδριλένοι, απέτυχαν.

Οι δύο ήταν κόντρα στην Ατλέτικο (1992 και 2013) με 2-0 και 2-1 αντίστοιχα, ενώ ενδιάμεσα (το 2002) είχαν ηττηθεί από την Λα Κορούνια, επίσης με 2-1.

Μπαρτσελόνα (3 τελικοί, 3 κατακτήσεις)
Σε αντίθεση με τη Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα έχει το απόλυτο, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο και στις τρεις περιπτώσεις που φιλοξένησε τον τελικό.

Οι πρώτες δύο ήταν και συνεχόμενες (1912 και 1913) όταν ακόμη για έδρα είχε το «Λα Ιντούστρια», επικρατώντας των Χιμνάστικα και Ρεάλ Σοσιεδάδ με 2-0 και 2-1 αντίστοιχα.

Η τρίτη και τελευταία φορά που έδωσε τελικό στο σπίτι της, ήταν το 1963, όταν νίκησε την Σαραγόσα με 3-1 στο «Καμπ Νου».

Μπιλμπάο (1 τελικός, 1 κατάκτηση)
Η μοναδική φορά που οι Βάσκοι κλήθηκαν να διεκδικήσουν το Κύπελλο στην έδρα τους ήταν το 1921 στο παλιό «Σαν Μαμές», όπου επικράτησαν 4-1 της Ατλέτικο.

Ατλέτικο Μαδρίτης (1 χαμένος τελικός)
Μόλις μία φορά έχουν αγωνιστεί σε τελικό Κυπέλλου οι «ροχιμπλάνκος» μέσα στο «Βιθέντε Καλδερόν», το 1975 κόντρα στη Ρεάλ. Το παιχνίδι έληξε δίχως γκολ (0-0) στην κανονική διάρκεια και πήγε στα πέναλτι, με τη «βασίλισσα» να επικρατεί 4-3.

Εσπανιόλ Μαδρίτης (1 χαμένος τελικός)
Πρόκειται για την ομάδα που είχε ιδρυθεί το 1902, όταν είχε διασπαστεί η Ρεάλ. Το 1909 είχε φτάσει στον τελικό του Copa Del Rey όπου αντιμετώπισε την Σοσιεδάδ στην έδρα της, με τους Βάσκους να παίρνουν τη νίκη (3-1) και το τρόπαιο.

Επιμέλεια: Γιώργος Μπινιχάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x