Euro 2016

Κυριακίδης στο sportfm.gr: «Για εμένα ο Σάντος είναι ήδη νικητής»

Την ευχή ο Φερνάντο Σάντος να πανηγυρίσει σήμερα την κατάκτηση του Euro 2016 με την Πορτογαλία έστειλε μέσω του sportfm.gr ο Ηλίας Κυριακίδης, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του πρώην τεχνικού της ΑΕΚ.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στον τελικό του Euro 2016, έχοντας πετύχει κάτι που στην αρχή της διοργάνωσης έμοιαζε ανέφικτο. Πρωτεργάτης του όλου εγχειρήματος ο «δικός μας» Φερνάντο Σάντος.

Με αφορμή, λοιπόν, τον σημερινό τελικό, μιλήσαμε με τον πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, Ηλία Κυριακίδη, ο οποίος έζησε τον Φερνάντο Σάντος για σχεδόν δύο χρόνια.

Ο Ηλίας Κυριακίδης παρουσίασε μια διαφορετική πτυχή του χαρακτήρα του Πορτογάλου, τονίζοντας την ιδιαίτερη φιλοσοφία του, τη σχέση του με τους συνεργάτες, την πρώτη περίεργη γνωριμία τους, αλλά και τις άφθονες στιγμές... γέλιου.

Ακόμη μας εκμυστηρεύεται το μήνυμα που του έστειλε μετά τον ημιτελικό της Πορτογαλίας με την Ουαλία, ενώ αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ.

Η σχέση που είχαν οι δυο άνδρες αντικατοπτρίζεται στα λεγόμενα του ποδοσφαιριστή: «Τον Σάντος τον είχα σαν πατέρα μου».

inner

Αναλυτικά όσα δήλωσε στο sport-fm.gr και στον Μάριο Δεριζιώτη

Η Πορτογαλία είναι στον τελικό του Euro. Τι διαφορετικό θεωρείς πως έχει προσδώσει στο παιχνίδι της ο Φερνάντο Σάντος;

«Αυτή η Πορτογαλία του φετινού Euro είναι ομάδα με υπογραφή Σάντος ολοφάνερα. Έχει προσαρμόσει όλους τους παίκτες ρολίστες, τα μεγάλα αστέρια, τους ανερχόμενους, καθώς και όσους βρίσκονται στην δύση της καριέρας τους, στην δική του φιλοσοφία, η οποία είναι η εξής: είμαστε έντεκα εργαλεία και χρησιμοποιούμε ο καθένας τις δυνατότητές του για να καλύψουμε τις όποιες αδυναμίες μας, και να χτυπήσουμε τις αδυναμίες των αντιπάλων. Η Πορτογαλία, δηλαδή, φθάνοντας στον τελικό έχει πετύχει κάτι φοβερό. Σε μήνυμα που του έστειλα τις προάλλες, του είπα πως ότι και να γίνει για μένα είσαι ήδη νικητής, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αν και ο ίδιος δηλώνει πως οι τελικοί είναι για να τους κερδίζεις και όχι απλά για να συμμετέχεις».

Πότε γνωρίστηκες για πρώτη φορά με τον Φερνάντο;

«Γνώρισα τον Σάντος την πρώτη φορά στο παιχνίδι Ιωνικός-ΑΕΚ, στο τελευταίο μου παιχνίδι στην Νεάπολη. Ήδη ο Ιωνικός και εγώ είχαμε συμφωνήσει λίγες ημέρες πριν με την ΑΕΚ. Η πρώτη φορά που μιλήσαμε ήταν στην φυσούνα στο γήπεδο του Ιωνικού, όταν συστήθηκα και τον χαιρέτησα. Στη συνέντευξη τύπου εκείνου του αγώνα είχε πει πως μέχρι να έχω τον παίκτη και τυπικά στα «χέρια μου» και να τον χρησιμοποιήσω, δεν κάνω κανένα σχόλιο.

Η πρώτη ολοκληρωμένη επικοινωνία μας, όμως, ήταν την επόμενη ημέρα, όταν με κάλεσε στο γραφείο του, μου έδωσε ένα χαρτί και μου είπε σημείωσε σε ποιες θέσεις θεωρείς πως μπορείς να αποδώσεις καλύτερα. Αφότου σημείωσα, το είδε και είπε αα ενδιαφέρον αυτό που έγραψες αλλά τελικά εδώ θα παίζεις όπως επιθυμώ εγώ».

Πώς κρίνεις το έργο του Σάντος στην ΑΕΚ, στην τότε κοινή σας πορεία;

«Ο Σάντος ξεκίνησε στην ΑΕΚ το 2004 και εγώ πήγα στην ομάδα τον Ιανουάριο του 2005. Ξεκίνησε με πολύ χαμηλό μπάτζετ για τα δεδομένα του συλλόγου και με πολύ δύσκολες συνθήκες. Ήταν ο καταλληλότερος άνθρωπος για να οικοδομήσει κάτι υγιές και να γίνει ο ηγέτης της πορείας της ομάδας, ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η σεζόν εκείνη ήταν τόσο δύσκολη που υπήρχε πριμ βάσει εσωτερικού κανονισμού ακόμη και για την 7η θέση. Εκείνη την περίεργη χρονιά ο Σάντος έφθασε την ομάδα κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Το γεγονός μιλάει από μόνο του».

Ποια ήταν η φιλοσοφία που προσπαθούσε να σας περάσει;

«Είχε μια δωρική μορφή, άνθρωπος που φαινόταν πλήρως αφοσιωμένος στη δουλειά του και μόνο. Οι παίκτες τον άκουγαν και τον εμπιστεύονταν σαν να ήταν το πιο οικείο και κοντινό τους πρόσωπο, γνωρίζοντας όμως, πως υπήρχαν κόκκινες αδιαπέραστες γραμμές. Αυτή την ισορροπία την διατηρεί μόνο ένας ηγέτης. Ήθελε το καλό, αγαπούσε την αξιοκρατία και έκανε τον παίκτη να μοχθεί και να τα δίνει όλο γνωρίζοντας πως με σκληρή δουλειά θα επιβραβευθεί. Την ίδια στιγμή, όμως, ήξερες πως θα είναι και αυστηρός μαζί σου, και αν δεν είσαι σωστός, καλός, και συγκεντρωμένος στη δουλειά σου και μόνο, δεν πρόκειται να επιβραβευθείς. Ο Σάντος ήταν με τον άριστο και όχι με τον αρεστό».

inner

Ποια είναι η «συνταγή» της επιτυχίας του;

«Δεν του άρεσε και δεν του αρέσει να μιλά για συνταγή της επιτυχίας, γιατί θεωρεί πως όλα επιτυγχάνονται μόνο με δουλειά. Έκανε σκληρή, πολύωρη και άκρως ποιοτική προπόνηση. Είχε συγκεκριμένη μεθοδολογία και γνώριζε από τα χαρακτηριστικά των παικτών, από την καλοκαιρινή προετοιμασία ακόμη, τι μπορεί να κάνει ο παίκτης καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν. Προφανώς και προσαρμοζόταν στις συνθήκες, προφανώς και έκανε διορθωτικές κινήσεις τον Ιανουάριο.

Από την πάγκο δεν χρειαζόταν να δώσει πολλές μεμονωμένες οδηγίες ξεχωριστά στον καθένα, γιατί όλη την βδομάδα είχε φροντίσει να καθορίσει τον εκάστοτε ρόλο. Είχε προηγηθεί σκληρή δουλειά μιας εβδομάδας για να γνωρίζει ο καθένας πως ακριβώς πρέπει να κινηθεί στο γήπεδο, είτε επρόκειτο να αγωνιστεί είτε όχι. Όφειλε να είναι κάθε παίκτης σε εγρήγορση».

Πως λειτουργούσε σε καθημερινή βάση;

«Οι ομάδες του Φερνάντο Σάντος αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο. Έδινε τεράστια βάση στην επιλογή των συνεργατών που ήταν απόλυτα μεθοδευμένη και επιτυχημένη. Όλοι κινούνταν στο ίδιο μήκος κύματος και δεν παρέκκλινε κανείς από τα καθήκοντά του ούτε στιγμή. Φαινόταν συγκεντρωτικός και αυστηρός, ρύθμιζε τα πάντα και έπαιρνε τις αποφάσεις, δίνοντας παράλληλα ρόλο και χώρο στους συνεργάτες του. Για παράδειγμα, για να προπονηθεί ο κάθε παίκτης έπρεπε να δηλώσει εξαρχής πως είναι 100% καλά. Το ιατρικό τιμ σε συνεργασία με τους φυσιοθεραπευτές ενημέρωναν τον Σάντος πριν από κάθε προπόνηση για το ποιοι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ολόκληρο το πρόγραμμα. Ο Σάντος είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιατρικό επιτελείο, δεν ρωτούσε τίποτα περαιτέρω παρά έπαιρνε τη λίστα και έλεγε αυτοί είναι; Με αυτούς θα κάνω προπόνηση».

Ο Σάντος, παρόλο το τότε νεαρό της ηλικίας σου, σε έριξε κατευθείαν στα βαθιά.

«Φυσικά, και τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που με εμπιστεύτηκε σε τόσο υψηλό επίπεδο. Έκανα το ντεμπούτο μου στο μεγάλο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, σε μια σπουδαία νίκη στο Ολυμπιακό Στάδιο με 1-0. Μετά από λίγες ημέρες επί Σάντος έκανα και το ντεμπούτο μου με την ΑΕΚ στο Κύπελλο, και μάλιστα στη βασική ενδεκάδα, ενώ μερικούς μήνες αργότερα έπαιξα στην Ευρώπη ενάντια στη Ζενίτ».

Ισχύει το ότι δεν χαμογελάει συχνά;

«Ο Σάντος είναι ένας άνθρωπος που σέβεται τον ποδοσφαιριστή, την δουλειά αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι πολύ ευχάριστος άνθρωπος, αλλά εκτός προπόνησης και αγώνα. Μια φορά στο ασανσέρ πηγαίνοντας σε ένα δείπνο της ομάδας, ήταν μια όμορφη κοπέλα και μου έκανε νόημα ο Φερνάντο λέγοντας μου γιατί κοιτάω προς τα κάτω. Του εξήγησα πως είχα σοβαρό δεσμό(γέλια). Εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου ήξερε πως δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και πλάκας. Εκδήλωνε το χιούμορ του σε άλλες στιγμές εξωαγωνιστικές. Είναι λίγο μύθος αυτό για το ότι δεν χαμογελάει πολύ».

Πες μου λοιπόν κάποιες στιγμές γέλιου που σου έρχονται στο νου.

«Σε ένα φιλικό προετοιμασίας, θυμάμαι, εκτέλεσα ένα πέναλτι αλά Πανένκα και ο τερματοφύλακας το απέκρουσε. Τι έγινε μετά; Ακόμη τα ακούω… Επίσης, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη σε ένα ματς στην Καλαμαριά κόντρα στον Απόλλωνα που αν κερδίζαμε θα πηγαίναμε στην 1η θέση της βαθμολογίας. Ο Σάντος ήθελε κατά τη διάρκεια του ματς να μου δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Έτσι, έδωσε ένα χαρτάκι στον Ασουνσάο για να το μεταφέρει σε εμένα. Το πρόβλημα; Το χαρτάκι ήταν γραμμένο στα Πορτογαλικά, με τον Ασουνσάο να μην μπορεί να το μεταφράσει στα Αγγλικά. Ως αποτέλεσμα ο αγώνας συνεχίστηκε, και εγώ μαζί συνέχισα να μην καταλαβαίνω τίποτα (γέλια)».

Ένα γεγονός που σε σημάδεψε από την συνύπαρξή σας;

«Την ημέρα που έφυγε από την ομάδα, πήγα στο γραφείο να τον αποχαιρετήσω. Και μου είπε: Ηλία ποτέ να μην βάζεις κανέναν στην ψυχή σου που θέλει το κακό σου και να μη στεναχωριέσαι χωρίς λόγο. Του είπα πως για μένα είναι σαν πατέρας. Τότε συγκινηθήκαμε και οι δυο πάρα πολύ, και τώρα που το λέω συγκινούμαι. Αυτή τη στιγμή δεν θα την ξεχάσω ποτέ».

Συναντηθήκατε ξανά μετά την κοινή σας παρουσία στην ΑΕΚ;

«Συναντηθήκαμε ξανά ως αντίπαλοι στον συναρπαστικό αγώνα Λάρισα-ΠΑΟΚ που έληξε 4-3 με ανατροπή από 3-0. Στο τέλος του αγώνα μιλήσαμε και τον ρώτησα αν νομίζει πως θα φέρει το έργο του εις πέρας στον ΠΑΟΚ, μιας και ήταν πολύ δύσκολο, και εκείνος μου είπε πως αν δεν αλλάξει την κατάσταση δεν πρόκειται να φύγει. Αυτό θα πει αυτοπεποίθηση».

Θυμάσαι κάποια ιδιαίτερη συμβουλή που σου έδωσε;

«Η πιο σημαντική οδηγία-συμβουλή που μου έδινε, η οποία τελικά δεν αφορούσε μόνο το ποδόσφαιρο αλλά την ζωή γενικότερα, ήταν η εξής: μου έλεγε Ηλία για να αλλάξεις οντότητα και να βελτιώνεσαι συνεχώς, προσπάθησε να ισορροπήσεις το ποσοστό των ενεργειών σου με 50% μυαλό και 50% καρδιά. Μεγαλώνοντας κατάλαβα πως αυτή την συμβουλή μπορώ να την δίνω τώρα και στα παιδιά μου».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x