Euro 2024

Αίγυπτος: Η επιστροφή των «φαραώ»

Έκτορ Ραούλ Κούπερ, Μοχάμεντ Σαλάχ, Σικαμπάλα, Αμρ Ουάρντα και ένας 45χρονος γκολκίπερ (!) συνθέτουν το σκηνικό -σε επίπεδο προσώπων- στην Αίγυπτο.

Με το μυαλό στην πορεία της αποθεραπείας του Σαλάχ, η Αίγυπτος προετοιμάζεται για την 3η παρουσία της σε Μουντιάλ.

Μετά από 28 χρόνια… απουσίας η Εθνική Αιγύπτου θα λάβει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο, καθοδηγούμενη από τον έμπειρο τεχνικό Έκτορ Ραούλ Κούπερ στα προκριματικά. Βέβαια, η φετινή θα είναι η 3η μόλις συμμετοχή της σε τελική φάση κι ενώ στα 4 ματς που έδωσε στις δύο προηγούμενες (1934, 1990) δεν πέτυχε ούτε καν νίκη (0-2-2).

Τις τελευταίες ημέρες άπαντες στις τάξεις της ζουν τη δική τους αγωνία λόγω του τραυματισμού του σταρ Σαλάχ (εξτρέμ), ο οποίος «έβγαλε» τον ώμο του στον τελικό του Champions League και… τρέχει να προλάβει την πρεμιέρα. Το τρομερό της υπόθεσης είναι πως την εστία της θα υπερασπιστεί ο 45χρονος Ελ Χαντάρι!

Στο δρόμο για τη Ρωσία

Δεν ξεκίνησε καθόλου καλά τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου κι αυτό γιατί έχασε 1-0 εκτός έδρας από το Τσαντ στον πρώτο αγώνα του δεύτερου γύρου. Εντούτοις, συνέτριψε 4-0 την ίδια ομάδα στη ρεβάνς και πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Εκεί συνάντησε Γκάνα, Κονγκό και Ουγκάντα στον 5ο όμιλο, όπου τερμάτισε 1η με 13 βαθμούς (4-1-1) εξασφαλίζοντας την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ από την προτελευταία αγωνιστική.

Το «αστέρι»

inner

Ο Μοχάμεντ Σαλάχ κατέρριψε μια σειρά από ρεκόρ τη φετινή, μαγική σεζόν (44 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις) και καθοδήγησε τη Λίβερπουλ μέχρι τον τελικό του Champions League. Μόνο που εκεί τραυματίστηκε στον ώμο και αποχώρησε κλαίγοντας από το γήπεδο. Έκτοτε κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το Παγκόσμιο Κύπελλο και όλα δείχνουν πως θα παίξει πιθανότατα και στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. Την τελευταία τριετία έχει βελτιωθεί αισθητά και γίνεται ολοένα και καλύτερος διαψεύδοντας έτσι όσους τον χαρακτήρισαν «τελειωμένο» μετά από τη θητεία του στην Τσέλσι.

Αξίζει να τον δεις

inner

Το όνομά του ήδη βρίσκεται σε μπλοκάκια προπονητών και παραγόντων που εργάζονται σε συλλόγους κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ο 23χρονος Μαχμούντ Χασάν, που είναι γνωστός ως «Τρεζεγκέ» λόγω της ομοιότητάς του με τον παλαίμαχο Γάλλο επιθετικό, πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν με τη φανέλα της Κασίμπασα (31 συμ./13 γκολ στο τουρκικό πρωτάθλημα), όπου αγωνίστηκε ως δανεικός από την Άντερλεχτ. Η λογική λέει ότι θα έχει φανέλα βασικού και με τον τρόπο παιχνιδιού του θα προκαλέσει πολλά ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες.

Πιθανή ενδεκάδα

inner

Η αποστολή

Τερματοφύλακες:
Εσάμ Ελ Χαντάρι (Αλ-Τααβούν), Σερίφ Εκράμι (Αλ Αχλί), Μοχάμεντ Ελ-Σενάουι (Αλ Αχλί)

Αμυντικοί:
Αλί Γκαμπρ (Γουέστ Μπρομ), Αχμέντ Ελμοχαμάντι (Άστον Βίλα), Αχμέντ Χεγκάζι (Γουέστ Μπρομ), Αχμέντ Φατί (Αλ Αχλί), Αϊμάν Ασράφ (Αλ Αχλί), Μοχάμεντ Αμπντέλ Σαφί (Αλ-Φατέχ), Μαχμούντ Χαμντί (Ζάμαλεκ), Σάαντ Σαμίρ (Αλ Αχλί)

Μέσοι:
Ομάρ Γκαμπέρ (Λος Άντζελες), Σαμ Μορσί (Γουίγκαν), Ταρέκ Χαμέντ (Ζάμαλεκ), Μοχάμεντ Ελνένι (Άρσεναλ), Αμπνταλάχ Σαΐντ (Κουόπιο), Τρεζεγκέ (Κασίμπασα)

Επιθετικοί:
Μαρουάν Μοχσέν (Αλ Αχλί), Μοχάμεντ Σαλάχ (Λίβερπουλ), Καράμπα (Αλ-Ιτιχάντ), Ραμαντάν Σομπχί (Στόουκ), Σικαμπάλα (Αλ-Ραέντ), Αμρ Ουάρντα (Ατρόμητος)

Στην άκρη του πάγκου

inner

Γνώριμος στους Έλληνες φιλάθλους από την παρουσία του στον Άρη (2009-11), ανέλαβε την Εθνική Αιγύπτου το Μάρτιο του 2015 και την αποτελεί από τους κύριους λόγους της επιτυχίας των «φαραώ». Ο Αργεντινός Έκτορ Ραούλ Κούπερ εργάζεται ως τεχνικός από το 1993, έχει εργαστεί σε ουκ ολίγες ομάδες του πλανήτη κι ενώ πλέον βρίσκεται στο 62ο έτος της ζωής του. Οι κακεντρεχείς πάντως τον χαρακτηρίζουν λούζερ και αμυντικογενή προπονητή, ωστόσο ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι «χτίζει» σκληροτράχηλες και δουλεμένες ομάδες;

Πότε παίζει

- 15 Ιουνίου: Αίγυπτος-Ουρουγουάη (15:00)
- 19 Ιουνίου: Ρωσία-Αίγυπτος (21:00)
- 25 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία-Αίγυπτος (17:00)

Πού στοχεύει

Είναι προφανές πως όλοι οι Αιγύπτιοι θα πρέπει να αισθάνονται ευχαριστημένοι και μόνο με την πρόκριση της εθνικής ομάδας της χώρας στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Από ‘κει και πέρα, κύριο μέλημά της θα είναι η πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ, ενώ αν καταφέρει να περάσει στους «16», τότε θα συνιστά απόλυτη επιτυχία. Φυσικά, η πορεία των «φαραώ» στο θεσμό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία και την κατάσταση του αναντικατάστατου επιθετικού Σαλάχ, που ταλαιπωρείται από τραυματισμό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x